[caption id="attachment_7916" align="alignnone" width="1024"] Lyxig biff Lindstrom med pepparotskräm och klyftpotatis, Foto: Christina Uhlin[/caption] Helgmeny Räkcocktail med chilimajonnäs * Lyx-Lindström med pepparrotskräm och klyftpotatis * Cappuccinomousse Ibland är det lätt att glömma bort goda klassiker som till exempel räkcocktail, som nästan alltid passar som start på en middag. Den passar lika bra före fisk- som före kötträtter. Såsen har jag hettat till med het chilisås som blir en mycket bra kombo till räkcocktailen. Du kan ersätta den med lite vanlig chilisås och chiliflakes eller sambal oelek. Smaka dig fram till den styrka du och de som ska äta föredrar. Det går alltid att servera lite extra styrka vid sidan om. Lyxig Lindström Till huvudrätt blir det en lyxig biff Lindström med pepparrotskräm och klyftpotatis. Du kan ta nötfärs eller viltfärs av t ex älg eller hjort. Dessertfavorit med kaffe och vit choklad Till dessert blir det en len och god mousse som jag gör med vit choklad och kaffe. Den är lätt att göra men den måste stå några timmar i kylskåp för att stelna. Du hittar även vintips till räkcocktailen och huvudrätten. Till desserten är det godast att servera en stark kopp kaffe efteråt. Önskar er alla en fin helg! [caption id="attachment_7918" align="alignnone" width="1024"] Räkcocktail med chilimajonnäs. Foto: Christina Uhlin[/caption] Räkcocktail med chilimajonnäs Fräscht och gott och med chilimajonnäs som pricken över i. 4 portioner Tid: 35 minuter 500 g räkor med skal 1 avokado 1 äpple 1 msk pressad lime 2 salladslökar 1 stjälk selleri ca 125 g cocktailtomater 1 litet knippe dill, 20 g ca 1 krm salt Chilimajonnäs 1½ dl majonnäs 1–2 msk het chilisås Tillbehör och garnering limeklyftor dillvippor Gör så här 1. Skala räkorna. 2. Chilimajonnäs: Blanda majonnäs och chilisås. Smaka dig fram till önskad hetta. 3. Skär avokado och äpple i små tärningar. Pressa över limesaften och blanda försiktigt. 4. Strimla salladslökarna och skiva selleristjälken tunt. Halvera tomaterna. Hacka dillen, spara gärna några vippor till garnering. Blanda allt med räkorna, avokadon och äppeltärningarna. Smaka av med lite salt. 5. Lägg upp i glas eller portionsskålar. Garnera med dillvippor och limeklyftor. Klicka på lite av srirachamajonnäsen och servera resten i en skål vid sidan om. Vintips till räkcocktailen: Hunter´s Riesling 2017, Nya Zeeland. Nr 2480, 109 kr. Friskt vitt vin med limesyrliga drag, stråk av ananas och melon. [caption id="attachment_7919" align="alignnone" width="1024"] Saftig biff med goda tillbehör. Foto: Christina Uhlin[/caption] Lyx-Lindström med pepparotskräm Klassiska svenska smaker som jag aldrig tröttnar på. 4 portioner Tid: 40 minuter 500 g nötfärs eller älgfärs 1¼ tsk salt ½ tsk nymald svartpeppar 2 dl finhackade rödbetor, 100 g ¾ dl finhackad smörgås- eller ättiksgurka, 50 g 2 msk små kapris 1 finriven liten gul lök 4 äggulor 1 ägg smör till stekning Klyftpotatis 800 g fast potatis 2 msk olivolja 1 tsk salt Pepparrotskräm 1 dl crème fraiche ca 1 msk pepparrot 1 krm salt Tillbehör romanesco, broccoli eller annan grönsak ärtskott riven pepparrot Gör så här 1. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 250°. Tvätta potatisen väl och skär den i klyftor. Blanda klyftorna med olja och salt. Sprid ut dem på plåt med bakplåtspapper. Stek potatisen mitt i ugnen ca 25 minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Rör om någon gång under tiden. 2. Blanda färsen med salt och peppar. Tillsätt sedan resten av ingredienserna till färsen och rör tills färssmeten håller ihop. Forma biffar på vattensköljd skärbräda. 3. Hetta upp smör och stek biffarna på medelvärme några minuter per sida. Obs, inte för hög värme eftersom de lätt bränns! 4. Pepparrotskräm: Använd en elvisp för att vispa crème fraichen tjock. Smaka av med riven pepparrot och lite salt. 5. Ansa och dela romanesco i mindre bitar och buketter. Koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. 6. Lägg upp biffarna på ärtskott och servera med klyftpotatis, pepparrotskräm, mer riven pepparrot efter smak och grönsaker. Vintips till biff Lindström: Xavier Grenache Vieilles Vignes 2018 organic, Frankrike. Nr 2151, 109 kr. Rött vin med inslag av björnbär, färska örter och lakrits. Balanserade syror och lite glöd i eftersmaken. [caption id="attachment_7914" align="alignnone" width="1024"] Len och god, cappuccinomousse med vit choklad och kaffesmak. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Cappuccinomousse Den här desserten är enkel att göra men det är viktigt att sjuda kaffekrämen tjock och att vispa grädden löst. Den bör stå i kylskåp några timmar för att stelna. Du kan förbereda den dagen före. 6 portioner i små koppar Tid: 15 minuter + tid i kyl 1+2 dl vispgrädde ½ dl starkt kaffe, helst espresso 1 msk muscovadosocker eller farinsocker 2 äggulor 150 g vit choklad Garnering kakao eller kanel Gör så här 1. Blanda 1 dl vispgrädde, kaffe, socker och äggulor i en kastrull. Sjud under vispning på svag värme till en ganska tjock kräm. 2. Hacka chokladen grovt och blanda ner den. Rör tills chokladen smält och smeten är jämn. Låt svalna något. 3. Vispa 2 dl grädde löst. Blanda ner i chokladkrämen. 4. Fördela krämen i portionskoppar och ställ dem i kylskåp ett par timmar. Sikta över lite kakao eller kanel precis före servering.