HelgmenyRäkbakelse med rökt lax*Melanzane alla parmigiana*Chokladmousse med citrusI går hade jag tjejmiddag och hann inte lägga ut någon helgmeny. Men i dag får det bli nästan samma meny som jag bjöd på i går. Till huvudrätt bjöd jag en vegetarisk italiensk rätt som verkligen blev uppskattad. Till dessert en len chokladmousse, som inte bara är god utan den är enkel att göra. Som start en salt bakelse med lax och skagenröra. Den blir också alltid omtyckt och känns festlig och passar bra som förrätt till det mesat. Löjrommen kan bytas ut mot annan rom eller uteslutas. Foto: Ulirka Pousette.Räkbakelse med rökt lax1 kg räkor med skal eller ca 400 g skalade1 dl majonnäs2 tsk dijonsenap½ dl finskuren gräslök½ dl finhackad dill6 tunna skivor danskt rågbröd6 tunna skivor rökt lax, ca 200 gGarneringca 200 g löjromdill och citronGör så här1. Skala räkorna.2. Blanda majonnäs, senap, gräslök och dill. Vänd ner räkorna.3. Stansa ut rundlar, 5–6 cm i diameter, av brödet med en utstickare. Ställ utstickaren på brödrundeln och fyll på med räkröra. Gör likadant med alla brödrundlar.4. Halvera laxskivorna på längden men inte rakt igenom, de ska fortfarande hålla ihop men bli längre så att de räcker runt hela bakelsen. Klä kanten på bakelsen med en laxskiva. Hit kan förberedas.5. Lägg upp bakelserna på assietter. Forma med teskedar små ägg av rommen och lägg dem på bakelserna. Garnera med dill och servera med citron. Melanzane alla parmigianaSyditaliensk auberginegratängEn syditaliensk klassiker som det finns otaliga receptvarianter av. Jag använder rökt mozzarella, det tycker jag blir så gott. Den är inte heller lika "blöt" som annan mozzarella. Tyvärr är det inte alla butiker som har den hemma. Men jag hittade på Ica. I annat fall kan du ta vanlig mozzarella eller be att de tar hem den för den finns bland annat av det italienska märket Zeta som är vanligt i de flesta butiker. Scamorza affumicata, är rökt mozzarella så bra att ha i gratänger och ger en mild fin rökit smak. Melanzane alla parmigiana6 portionerTid: 30 minuter + 3 timmar4–5 auberginer, 1¼ kg3 tsk saltolivolja till stekning250 g scamorza affumicata, rökt mozzarella eller komozzarella½ kruka basilika3–4 dl finriven parmesan, 75–100 gTomatås1 gul lök2 vitlöksklyftor2 msk olivolja2 msk tomatpuré2 burkar finkrossade tomater à 400 g1 krm salt1 krm nymald svartpepparTillbehörsallad med gurka och oliverGör så här1. Skär bort stjälkfästet och skiva auberginerna på längden i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en form och strö salt mellan lagren. Täck med plastfolie och lägg på en tyngd, låt stå 2–3 timmar eller längre. Häll bort vätskanoch krama ur och torka skivorna.2. Tomatsås: Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs alltsammans i 2 msk olja tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en kort stund. Tillsätt tomatena och salta och peppra. Obs! Var försiktig med saltet eftersom auberginerna och osten har hög sälta. Låt koka ihop utan lock ca 20 minuter.3. Sätt ugnen på 200°.4. Stek aubergineskivorna i olivolja tills de får fin färg. Lägg upp dem på hushållspapper för att suga upp olja.5. Häll en tredjedel av tomatsåsen i en ugnsform. Lägg ett lager med aubergine lite omlott. Skär osten i små bitar och lägg på cirka hälften av osten och strö även på riven parmesan. Strö över basilikablad som du antingen strimlat eller rivit i bitar. Fortsätt med tomatsås, aubergine, ost och basilika. Avsluta med resten av tomatsåsen och parmesanosten.6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills osten smält och börjar få lite färg. Chokladmousse Så enkelt och gott med len chokladmousse. Gott att servera citrus som apelsin eller clementin till.4–6 portioner100 g mörk choklad½ dl starkt kaffe1 äggula3 dl vispgräddeTillbehör & garnering2–3 apelsiner eller 4–5 mandarinerev lite riven choklad eller 4-6 chokladkaffebönor eller rostade kaffebönorGör så här1. Finhacka chokladen.2.Värm kaffet i en liten kastrull på svag värme. Tillsätt chokladen och rör tills den smälter. Tillsätt äggulan och blanda. Ta från värmen.3. Vispa grädden men inte alltför hårt. Vänd först ner lite av den vispade grädden i den smälta chokladen och Blanda sedan med resten av vispgrädden och vispa tills allt blandat sig. Häll upp chokladsmeten i koppar eller glas och låt stelna övertäckta i kyl minst 3 timmar.4. Skär bort skalet på citrusfrukterna. Skär sedan frukten i bitar eller skivor. Garnera ev moussen med lite riven choklad eller en kaffeböna, äkta eller av choklad. Servera med citrusfrukterna.Här hittar du ett annat recept som jag gjorde i Go'kväll.