[caption id="attachment_8335" align="alignnone" width="700"] Poké bowl med kyckling och goda tillbehör. Foto: Christina Uhlin[/caption] Helgmeny Pokébowl med kyckling * Kardemummaparfait med rabarberkompott I veckans helgmeny bjuder jag på en poké bowl med kyckling. För några år sedan blev poké bowl väldigt populärt på lunchrestauranger. Det öppnade ställen som enbart serverad poké bowls. Poké bowl är en rätt som har sitt ursprung på Hawaii. Ofta görs den med rå fisk, men här har jag gjort den med kyckling, Egentligen är det som en salladsskål med alla ingredienser i grupper. Basen är oftast ris och du kan variera med olika tillbehör alltefter tycke och smak. Antingen servera du allt i portionsskålar eller så låter du var och en komponera sin egen efter tycke och smak. Du kan förbereda alla tillbehören i god tid. Men själv tycker jag det är gott om riset är ljummet och kycklingen varm eller ljummen. Men allt fungerar att äta helt avsvalnat också. Längre ner hittar du länk till en annan poké bowl med lax i stället. Säsong för rabarber Rabarber är bland det första som tittar upp ur marken och är en riktig vårprimör. Jag bjuder en enkel rabarberkompott med en len och ljuvligt god kardemummaparfait. Både parfaiten och kompotten kan du göra klara i god tid. Men en sak som är viktig är att du anvånder nystött kardemumma. Kardemummaaromen är ganska flyktig och den malda blir inte lika god. Du hittar även länk till en drömgod rabarberpaj med kardemummasmul längst ner i inlägget. Önskar er alla en trevlig helg! Poké bowl med kyckling 6 portioner 6 portioner ris, gärna svart ris eller sushiris 3 msk risvinäger 1 msk strösocker 1 tsk salt Marinerad kyckling 900 g kycklingfilé av bröst eller lår ¾ dl japansk soja 1 msk sesamolja 1 msk sesamfrön, ljusa 2 msk neutral rapsolja till stekning Picklad rödlök 2–3 röda lökar ½ dl ättiksprit, 12 % 1 dl strösocker 1½ dl vatten Ingefärspicklade morötter 3–4 morötter, ca 300 g 1 msk ättiksprit, 12 % 2 msk strösocker 3 msk vatten 1–2 tsk finriven färsk ingefära Chilimajonnäs 1½ dl majonnäs, gärna hemgjord ½–1 msk srirachasås (stark chilisås på flaska) eller chilipeppar och/eller chiliflakes Tillbehör 2–3 avokador 2 mogna mangor eller 1 paket fryst och tinad mango, 250 g 1 lime 1 granatäpple 250 g gröna sojabönor, tinade sesamfrön, ljusa och svarta ev srirachasås Gör så här 1. Picklad lök: Skiva löken mycket tunt, gärna med mandolin. Lägg den i en glasburk. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll den heta lagen över löken. Låt stå några timmar eller längre. 2. Ingefärspicklade morötter: Skala och grovriv morötterna. Blanda ättiksprit, socker, vatten och finriven ingefära. Rör till sockret löst sig. Häll lagen över morötterna och låt dem gärna stå ett par timmar eller längre. 3. Marinerad kyckling: Skär kycklingen i strimlor. Blanda soja, sesamolja och sesamfrön. Låt kycklingen marinera medan du förbereder resten. 4. Ris: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Blanda risvinäger, socker och salt. Rör tills sockret löst sig. Häll blandningen över det kokta riset och rör om. 5. Chilimajonnäs: Smaksätt majonnäsen med srirachasås eller torkad och mald chilipeppar eller chiliflakes. Srirachasås kan också serveras som tillbehör för den som gillar hetta och vill ”hotta” upp rätten. 6. Tillbehör: Kärna ur, skala och tärna avokado och mango. Lägg dem i var sin skål och pressa över limesaft. Pilla loss kärnorna ur granatäpplet, gärna över en skål med kallt vatten. Förbered alla tillbehör i skålar. 7. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok. Stek kycklingen under omrörning 8–10 minuter tills den är genomstekt. 8. Servering: Låt var och en plocka ihop sin favoritbowl eller servera i färdiga stora portionsskålar. Placera riset mitt på tallriken och sedan resten av ingredienserna och tillbehören vid sidan om i stora portionsskålar. Strö över lite sesamfrön och ringla gärna på lite av srirachamajonnäsen och servera resten vid sidan om. Här hittar du recept på en pokébowl med lax och svenska gryn. [caption id="attachment_8331" align="alignnone" width="1024"] Kardemummaparfait med rabarberkompott. Fotto: Ulrika Pousette[/caption] Kardemummaparfait med rabarberkompott Den syrliga rabarbern är perfekt till den lena och milda kardemummaparfaiten. Kompotten är också mycket god att servera till vaniljglass. 6 portioner 3 äggulor 3/4 dl strösocker 3/4 tsk nystött kardemumma 3 dl vispgrädde Rabarberkompott ca 300 g rabarber 1/2 dl vatten ca 3/4 dl strösocker Gör så här 1. Vispa äggulor och socker riktigt pösigt. Tillsätt nystött kardemumma. 2. Vispa grädden i en annan skål och vändner den i äggvispet. Häll upp i portionsformar eller en stor form. Ställ i frys minst 4 timmar. 3. Skiva rabarbern i 2 cm långa bitar. Koka upp dem med vatten och socker. Koka några minuter tills de börjar mjukna. Låt kompotten svalna och servera den tillsammans med kardemummaparfait eller vaniljglass. Här hittar du recept på en drömgod rabarberpaj med kardemummasmul.