[caption id="attachment_5980" align="alignnone" width="1024"] Fiskpaté med romsås. Foto: Carin Pålsson[/caption] Helgmeny för många Fiskpaté med romsås * Grönpeppargryta * Chokladmoussetårta med apelsin Hela festen i frysen Den här veckan bjuder jag på en helgmeny för många, recepten räcker till minst 10. Det bästa du kan ha allt förberett i god tid. Du kan faktiskt frysa hela menyn. Det vet jag att det är många som gillar att allt är förberett och klart i god tid. Speciellt i bråda dagar som det börjar bli nu inför julen. Mycket som ska fixas. Eller så gör du den här menyn nu och fryser in till juldagarna. Det går jättebra. Det du måste tänka på är att du har plats i frysen och att allt är väl förpackat, för det är inte roligt om till exempel tårtan tar smak av köttgrytan. Hela menyn är glutenfri. Vill du ha det laktosfritt är det enkelt att byta ut produkterna mot laktosfritt. Favorittårta med choklad Det blir klassiska smaker. Jag startar med en god fiskpaté som innehåller en laxfärs och en örtfärs med vit fisk. Gädda är en suverän fisk till paté men i annat fall kan du ta torsk, sej eller kolja. Sedan blir det en mustig gryta med grönpeppar. Jag har lagat med älg men naturligtvis går det bra med nötkött. Till grytan kan du välja vad du vill servera till. Jag tycker det är gott med pressad potatis, men även bulgur eller ris passar bra til. Som dessert blir det en lätt och luftig chokladmoussetårta. En av mina egna favorittårtor. Den har smak av apelsin och just choklad och apelsin är en ljuvlig kombo. Önskar er alla en skön helg när det är dags! Fiskpaté med romsås Både vacker och god och inte alls så svår att göra. Perfekt både som förrätt eller på en buffé. 15 skivor 30 minuter + ca 1 timme i ugnen Laxfärs 400 g skinn- och benfri laxfilé 1 tsk salt ½ krm cayennepeppar 2 dl vispgrädde 1 stort ägg 100 g kallrökt lax, skinn- och benfri Örtfärs 400 g skinn- och benfri filé av gädda, torsk, kolja eller sej 1 tsk salt ½ krm cayennepeppar 2 dl vispgrädde 1 stort ägg 1 dl hackad, löst packad dill ½ dl skuren gräslök 100 g skalade räkor, ca 225 g oskalade Löjromssås 3 dl gräddfil 2 dl majonnäs 100 g löjrom ½ dl fint skuren gräslök nymald vitpeppar Tillbehör blandad sallad citronklyftor Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en avlång bakform, 1½ liter. Klipp till en remsa som täcker botten på formen och går upp på kanterna. 2. Laxfärs: Finfördela laxfilén med salt och cayennepeppar i matberedare. Tillsätt grädde och ägg och kör till en fast färs. Finhacka den kallrökta laxen och blanda ner i färsen. För- dela färsen i formen och platta till ytan. 3. Örtfärs: Finfördela fisken med salt och cayennepeppar i matberedare. Tillsätt grädde, ägg, dill och gräslök. Finhacka räkorna och tillsätt dem till färsen. Fördela färsen ovanpå laxfärsen. 4. Täck formen med ett smörat folieark. Grädda långt ner i ugnen drygt 1 timme tills färsen stannat. 5. Låt stå 5–10 minuter och stjälp sedan upp patén och låt den kallna. Förvara i kyl eller frys in den inlindad i plastfolie i gräddningsformen. 6. Romsås: Rör ihop ingredienserna till såsen. Smaka av med lite vitpeppar. [caption id="attachment_5981" align="alignnone" width="1024"] Mustig grönpeppargryta. Foto: Carin Pålsson[/caption] Grönpeppargryta Att koka grytan i ugn är enkelt och smart, men givetvis kan du göra det på spisen i stället. 10 portioner 30 minuter + 3–4 timmar i ugn 2 kg älg- eller nötkött av t ex ytterlår, högrev eller märgpipa smör till stekning 1 + 1 dl vatten 4 tsk salt 1 liten flaska rött vin, 37 cl 1 liten flaska rött portvin, 37 cl 1 msk kinesisk soja 11⁄2 msk torkad grönpeppar 500 g pärl- eller smålökar 400 g champinjoner eller annan svamp ca 4 msk majsstärkelse + vatten 1 dl vispgrädde Tillbehör pressad potatis, bulgur eller ris haricots verts och vaxbönor Gör så här 1. Sätt ugnen på 125°. 2. Putsa och skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över till en grytan allt eftersom det är brynt. Skölj ur pannan med 1 msk vatten mellan varje omgång och häll över i grytan. 3. Strö över salt och häll på 1 dl vatten, rödvinet och portvinet. Koka upp och skumma. Tillsätt soja och grönpeppar. Låt grytan stå i nedre delen av ugnen 3–4 timmar tills köttet känns mört när du sticker i det. Tiden beror på vilken köttdetalj du har. Ytterlår behöver koka mycket längre än högrev. Rör om några gånger under tiden. 4. Doppa lökarna i kokande vatten och skala dem. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt lök och svamp när köttet är mört. Koka ytterligare 10–15 minuter. Kyl av. Det går mycket bra att frysa grytan. 5. Ta bort lite av fettet som stelnat på ytan. Koka upp grytan. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i den kokande grytan och låt den få ett uppkok tillsammans med grädden. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med tillbehören. [caption id="attachment_5982" align="alignnone" width="1024"] Moussetårta med smak av apelsin. Foto: Carin Pålsson[/caption] Mauds chokladmoussetårta med apelsin En av mina egna favorittårtor. Lätt och luftig mousse med smak av apelsin. 1 tårta, 10–12 bitar Tid: 45 minuter + 4 timmar att stelna i kyl Botten 200 g mandelmassa 2 stora ägg 2 msk kakao Chokladmousse 2 gelatinblad 3 dl vispgrädde 200 g mörk choklad 2 äggulor + 2 äggvitor 4 msk apelsinlikör, t ex Cointreau eller Triple Sec ¾ dl strösocker Garnering 50 g mörk choklad, hackad 1 apelsin ½ dl strösocker Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Botten: Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda den med ägg och kakao till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll i smeten. 3. Grädda i nedre delen av ugnen 10–12 minuter tills den stannat. Låt kallna. 4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Koka upp 1 dl av grädden. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta däri. Rör ner äggulorna och smaka av med likören. 5. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner ⅓ av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden och till sist marängen. 6. Häll smeten över den kalla bottnen. Låt stå i kyl minst 4 timmar. Frys sedan om du önskar. 7. Garnering: Smält ⅔ av chokladen över vattenbad eller i mikro. Rör sedan ner resten. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Gör långa flisor med vass kniv. Finstrimla apelsinskalet med zestjärn. Pressa saften. Koka saft, skal och socker 5 minuter. Låt svalna och sila. Garnera inför serveringen.