[caption id="attachment_6312" align="alignnone" width="1024"] Sotad pepparlax med fänkålssallad med äpple. Foto: Christina Uhlin[/caption] Helgmeny Sotad pepparlax med fänkålssallad med äpple * Fläskfilégryta med sherry Så var det dags för helgmeny igen. Jag har inte hunnit lägga upp några recept tidigare i veckan. Vi har haft fullt upp med det italienska eventet då vi hade gästspel av vinmakare från Sardinien och njöt sardisk mat. Jag kommer med recepten så småningom här på bloggen eller i tidningen. Den här veckan bjuder jag i stället på en meny med lax till förrätt och en krämig och lättlagad fläskfilégryta till huvudrätt. Fläskfilé, sherry, champinjoner, paprika och crème fraiche blir en härligt god gryta med smaker som är som gjorda för varandra. Receptet är enkelt att göra till många fler. Sotad pepparlax med fänkålssallad med äpple Enklast är att använda så kallad laxloin från Salma eller Fröya, där laxens tas om hand inom bara ett par timmar efter fångst. Det blir inget svinn utan den är färdig att marinera. Du kan även använda mittbit av laxfilé av odlad norsk lax som du själv skär till i 4–5 cm breda bitar av filén. Du kan sota laxen med en brännare eller genom att halstra den i en panna gärna med släpp lätt-beläggning. 4 portioner Tid: 20 minuter + 3 timmar marinering 300 g skinnfri mittbit av laxfilé, gärna Salma- eller Fröyalax 1 tsk salt 1 tsk strösocker 1 msk pepparmix, Santa Maria Fänkålssallad med äpple 1 liten fänkål 1 äpple ½ påse späda salladsblad, ca 35 g 1 msk äppelcidervinäger 2 msk olivolja 2 krm salt Gör så här 1. Skär laxen i 4–5 cm breda bitar. Blanda salt, socker och pepparmix. Gnid in bitarna med blandningen och låt stå 3 timmar eller över natten. 2. Fänkålssallad: Ansa fänkålen och skiva den mycket tunt gärna med mandolin. Halvera äpplet och skiva det mycket tunt. Blanda vinäger, olja och salt. Häll det över fänkålen och äppelskivorna. Blanda ner salladsbladen strax före serveringen. Lägg upp salladen på assietter. 3. Strax före serveringen: Bränn av med en brännare runt om laxen eller så kan du halstra bitarna hastigt i torr panna med släpp lätt-beläggning. Skär laxen i skivor och lägg dem ovanpå salladen. [caption id="attachment_6311" align="alignnone" width="1024"] Lättlagad fläskfilégryta med sherry, paprika och svamp. Foto: Christina Uhlin[/caption] Fläskfilégryta med sherry Sherry, fläskfilé, svamp och paprika är en supergod kombo i den här krämiga grytan. 4 portioner Tid: 30 minuter + 3 timmar marinering 1 fläskfilé, ca 600 g 1 dl torr sherry 1 dl japansk soja 1 tsk nymald svartpeppar smör till stekning 1–2 dl vatten 250 g färska champinjoner 1 purjolök 2 paprikor, gärna olika färger 2 dl crème fraiche ½ tsk salt Tillbehör ris haricots verts eller sugar beans Gör så här 1. Putsa och skiva fläskfilén i 1 cm tjocka skivor. Blanda sherry, soja och svartpeppar i en bunke. Lägg ner fläskfiléskivorna och rör om. Låt marinera några timmar eller längre. 2. Ta upp fläskfiléskivorna ur marinaden, spara marinaden. Hetta upp en stekpanna och bryn skivorna snabbt på var sida. Peppra. Flytta över till en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan omgångarna du steker. Häll över vattnet i grytan. 3. Ansa champinjonerna och skiva eller kvarta dem. Stek dem i smör tills de börjar få färg. Flytta över till grytan. 4. Ansa och skiva purjolöken och fräs den mjuk i smör. Flytta över till grytan. Ansa och strimla paprikan och fräs den också tills den börjar mjukna. Flytta över till grytan. Skölj ur pannan med lite vatten och häll i grytan. Tillsätt crème fraiche och den sparade marinaden, koka 6–8 miunuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med ris och haricots verts. Dryckestips [caption id="attachment_6313" align="alignnone" width="470"] Prisvärt vin som passar bra till den sotade laxen.[/caption] Förrätt Leth Grüner Veltliner 2018, Österrike. Nr 4200, 89 kr. Vitt, aptitretande vin med drag av grape, friska äpplen och liten pepprighet. [caption id="attachment_6314" align="alignnone" width="470"] Rött vin från Chile som passar till fläskfilégrytan.[/caption] Varmrätt Carmen Premiere 1850 Syrah 2018, Chile. Nr 2378, 79 kr. Mycket prisvärt rödvin i generös stil med toner av viol, mörka bär och vanilj.