[caption id="attachment_10216" align="alignnone" width="1024"] Kalvrulader med skinka och ost och kålpuckar. Foto: Linus Hallgren[/caption] Helgmeny med smaker från Italien Italienska kalvrulader - skink- och ostfyllda Kålpuckar * Siciliansk tårta med ricottakräm, mandel, apelsin Så var det torsdag igen och då försöker jag lägga upp en helgmeny som kan passa säsongen. Ni som följer mig vet att jag ofta reser till Italien och tar med mig inspiration och recept. Dessa recept kommer från olika resor men är passar så bra att serveras i samma meny. Kalvruladerna fylls med skinka och ost blir så saftiga och goda med sin lätta skyskås. Den som vill kan vispa ihop en tunn majonnäs men jag tycker inte att det är nödvändigt. Man kan också bara ringla på lite extra olivolja. Vill du kan du även servera ett gott potatismos till ruladerna. Önskar er en trevlig helg! Italienska kalvrulader och kålpuckar Be gärna butiken skära köttet i tunna skivor. Men banka gärna ut dem lite mer med hjälp av en köttplattare, liten stekpanna eller kastrull. Lägg först köttskivan i en stor fryspåse och banka sedan. 4 portioner 600 g tunt skivat kalvinnanlår 200 g kallrökt tunt skivad skinka 200 g fontinaost eller racletteost salt och nymald svartpeppar 3 vitlöksklyftor några kvistar av salvia, rosmarin och timjan olivolja 2 dl vitt vin tandpetare eller steksnöre Tillbehör Kålpuckar Gör så här 1. Lägg köttskivorna en och en i en stor plastpåse och banka ut dem med en stekpanna så att det blir tunna. Lägg på en skinkskiva. Skär osten i stavar och lägg den på den ena kortänden av köttskivorna. Rulla ihop till en rulad och fäst med tandpetare eller bind om med steksnöre. Salta och peppra ruladerna runt om. 2. Fräs vitlöksklyftorna och kryddkvistarna i 2 msk olivolja i en traktörpanna. Bryn ruladerna runt om i olja i en stekpanna i omgångar. Lägg ner dem allt eftersom i traktörpannan. Koka ur stekpannan med lite vatten och sila ner i traktörpannan. [caption id="attachment_10222" align="alignnone" width="1024"] Kalvruladerna steks i stekpanna och flyttas sedan över till en traktörpanna. Foto: Linus Hallgren[/caption] 3. Häll på vinet och låt sjuda under lock 10–12 minuter tills ruladerna är färdiga. ta upp dem och håll dem varma under folie. Ska du inte servera direkt är det bättre att bara låta dem svalna och sedan värma dem i den nerkokta skyn. Koka ner skyn tills cirka 1 1/2 dl återstår. Lägg ner ruladerna igen, smaka av och se till att de blir varma, servera med kålpuckarna. Kålpuckar Du kan göra dem helt klara dagen före och bara värma inför serveringen. 4 stycken 1 litet savoykål eller spetskålhuvud, ca 600 g 1/2 dl olivolja + till smörjning 2 lagerblad 1/2 vitlöksklyfta 60 g ljust torrt surdegsbröd utan kanter salt och nymald svartpeppar Gör så här 1. Sätt ugnen på 180°. 2. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Lossa försiktigt 4 blad från kålhuvudet. Förväll dem ca 1/2 minut tills de börjar mjukna. Låt dem rinna av. Skär bort nedersta delen av den grova nerven. 3. Skär bort rotstocken och ev riktigt grova nerver. Skär kålen i små bitar. Hetta upp 1/2 dl olivolja tillsammans med lagerblad och pressad vitlök i en stekpanna och fräs tills kålen är mjuk och vätskan kokat bort. Plocka bort lagerbladen. Finfördela brödet i matberedare eller mixer och blanda ner det med kålen. Smaka av med salt och peppar. 4. Olja in cocotteformar eller fördjupningar i en muffinsplåt. Lägg i de förvällda hela kålbladen och fyll på med kålfräset. Stäng sedan igen med kålbladen. Hit kan du förbereda dagen före. 5. Värm puckarna före serveringen 5–10 minuter om de är nygjorda eller cirka 15 minuter om de är kalla. Servera dem tillsammans med ruladerna. På bilden är det även en tunn majonnäs gjord av olivolja ringlad över, men det är alls inte nödvändigt. [caption id="attachment_10217" align="alignnone" width="1024"] Kalvrulader med skinka och ost och tillbehör av spetskål, tunn majonnäs av olivolja toppar. Foto: Linus Hallgren[/caption] Läcker siciliansk tårta till dessert [caption id="attachment_10219" align="alignnone" width="1024"] Siciliansk tårta med ricottakräm, mandel och apelsin. Foto: Linus Hallgren[/caption] Siciliansk tårta med ricottakräm, mandel och apelsin 8–10 BITAR Tid: 1 TIMME + GRÄDDNING smör och ströbröd till formen ev 3 msk maraschino, limoncello eller annan citruslikör Kaka 4 stora ägg 200 g strösocker 100 g vetemjöl Apelsiner 2–3 ekologiska apelsiner 2 dl strösocker 4 dl vatten Ricottakräm 1 dl vispgrädde finrivet skal av 1 ekologisk citron 500 g ricotta 1½ dl florsocker 2 tsk äkta vaniljsocker Garnering 100 g sötmandel myntablad Gör så här 1. Sätt ugnen på 180°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Smörj och bröa eller mjöla formen väl. 2. Kaka: Separera gulor och vitor. Vispa gulorna och sockret till en pösig smet. Vispa vitorna i en ren skål med rena vispar till fast skum. Vänd ner vitorna växelvis med mjölet med stora luftiga tag med en slickepott. 3. Häll smeten i formen. Grädda cirka 30 minuter på nedersta falsen i ugnen. Prova med sticka att den är torr Ta ut kakan och låt den svalna. 4. Apelsiner: Tvätta och borsta apelsinerna väl och skiva dem tunt. Koka upp socker och vatten i en låg, vid kastrull. Lägg ner skivorna och låt sjuda under lock cirka 20 minuter tills skalen börjar mjukna. Ta av locket och koka ytterligare cirka 10 minuter så att vätskan reduceras något. Låt kallna. 5. Garnering: Rosta mandeln i en torr, medelvarm panna eller i ugnen vid 150° tills den får lite färg. Passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och finhacka mandeln. 6. Ricottakräm: Vispa grädden lätt och vispa sedan samman den med citronskal, ricottaost, florsocker och vaniljsocker. 7. Dela kakan till två bottnar. Fukta dem eventuellt med lite likör. Bred på drygt ⅓ av ricottakrämen på den understa bottnen. Lägg på den andra bottnen och täck den och kanterna med resten av krämen. Strö på man-delhacket och förvara övertäckt i kyl tills det är dags att servera. Den kan gärna stå till nästa dag och safta till sig. 8. Servera tårtan med apelsinerna. Strö gärna över några myntablad som garnering på apelsinerna. [caption id="attachment_10220" align="alignnone" width="1024"] Låt gärna tårtan stå till nåsta dag innan du serverar, så saftar den till sig. Foto: Linus Hallgren[/caption] Här hittar du en annan italiensk meny.