[caption id="attachment_10170" align="alignnone" width="872"] Tulpaner ger alltid vårkänsla. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny Creme Ninon * Skrei i paket med basilikasmör och grönsaker . * Pannacotta och apelsinsallad med hjortron Det har varit mycket de senaste veckorna efter min skidsemester i Italien, så jag har inte hunnit med bloggen. Men här kommer en härlig helgmeny som jag tycker passar perfekt så här februari när det fortfarande är vinter, men vi längtar efter våren. Det kan också vara en meny som passar till Alla hjärtans dag. Jag har dukat upp med tulpaner som ger så fin vårkänsla. Middagen inleds med en riktig klassiker Crème Ninon. Soppan har fått namn efter Nignon, en berömd kock från Bretagne i Frankrike. Det var Tore Wretman som avsiktligt utelämnade en bokstav då han införde soppan på svenska menyer. Det blev Ninon i stället för Nignon. Den är baserad på gröna ärter och på slutet hälls mousserande vin i soppan, som skummar och får får fin syra från vinet. Till serverar jag rostade brödskivor, tänker du servera till Alla hjärtans Dag kan du enkelt ta ut hjärteform av brödet så blir det en fin hjärtlig start på middagen. Säsong för skrei Nu är också säsong för den så kallade skreitorsken, som är så väldigt fin och god. Det är norsk torsk när den är som bäst. Den säsongsfiskas från januari till april vid den norska kusten främst utanför Lofoten och Vesterålen. Skreien har vandrat ner ända från Barents hav och den långa vandringen gör att den får ett fantastiskt fint kött som är muskulösare, fastare och vitare. Men skulle du inte få tag på färsk skreirygg så går det mycket bra att göra rätten med vanlig torskrygg färsk eller fryst. Använder du fryst fisk kan det vara bra att låta den tina eller åtminstone vara halvtinad när du börjar laga. Jag tillagar i paket och det blir så gott. Var och en får ett paket som innehåller allt det goda. Vill du ha det mer matigt serverar du potatismos till. Apelsintid Pannacotta är en god och lättlagad dessert och till serverar jag apelsinsallad som jag även har hjortron i. Det är en så god kombo. Får du inte tag på hjortron kan du utesluta dem, det blir gott ändå. För apelsinerna är verkligen superfina nu. [caption id="attachment_10171" align="alignnone" width="1024"] Crème Ninon en god soppa med gröna ärter. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Crème Ninon En Tore Wretman-klassiker i en något förenklad version. Häll i det bubblande vinet vid bordsserveringen. 6 portioner Tid: 20 minuter 1 liten gul lök 1 msk olivolja 500 g frysta gröna ärter 7 dl vatten 3 msk konc ekologisk kycklingfond eller grönsaksfond ev salt 1 dl vispgrädde 2 dl mousserande torrt vitt vin Tillbehör 18 tunna baguetteskivor 2 dl riven lagrad ost Gör så här 1. Hacka löken och fräs den mjuk i olivolja. Tillsätt ärterna, vatten och den koncentrerade fonden. Koka ca 10 minuter under lock. Mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Smaka av om det behövs salt. 2. Vispa grädden. 3. Lägg brödskivorna på plåt med bakpapper. Fördela osten över. Hit kan förberedas. 4. Gratinera brödskivorna i ugnen vid 250° ca 5 minuter tills osten fått fin färg. Hetta upp soppan. Rör ner grädden lite slarvigt. Häll upp i skålar och servera. Häll på det mousserande vinet vid serveringen och servera brödet till [caption id="attachment_10169" align="alignnone" width="1024"] Skrei i paket med basilikasmör och grönsaker. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Skrei i paket med basilikasmör Vill du ha det lite matigare kan du servera potatismos till. 6 portioner Tid: 35 minuter 4 smala morötter, gärna gula och orange 1 liten fänkål 1 bunt salladslök, 125 g 2 msk olivolja 1 paket frysta sojabönor, 250 g ½ + 2 tsk salt nymald vitpeppar 6 bitar torsk eller annan vit fisk, ca 1 kg Basilikasmör 1 kruka basilika 150 g smör, rumsvarmt finrivet skal av 1 citron 2 msk pressad citron 1 krm salt Dessutom behövs 6 bakplåtspapper Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Basilikasmör: Finhacka basilikabladen. Blanda med smör, citronskal, citronsaft och salt. 3. Skala och slanta morötterna. Ansa fänkålen och skiva den tunt. Skiva även salladslöken. 4. Fräs morötter och fänkål i olivolja tills de börjar mjukna. Tillsätt sojabönorna mot slutet så att de blir varma och låt sedan salladslöken fräsa med en kort stund. Smaka av med ca ½ tsk salt. Fördela grönsaksröran mitt på 6 bakplåtspapper. 5. Salta, med ca 2 tsk, och peppra fisken runtom. Lägg fiskbitarna på grönsaksröran och fördela basilikasmöret på fisken. Snurra ihop papperen till knyten. Lägg dem i en långpanna. 6. Baka paketen cirka 15 minuter om fisken är färsk eller tinad, om du har fryst fisk tar det cirka 30 minuter . Öppna och kontrollera att fisken är färdig. Servera direkt. [caption id="attachment_10172" align="alignnone" width="1024"] Pannacotta med apelsin och hjortron. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Pannacotta med apelsinsallad med hjortron Pannacotta är en underbart len och god dessert och den friska apelsinsalladen sätter pricken över i. Det är också fint att servera i glas och toppa med apelsinsalladen. Då slipper du momentet med att stjälpa upp pannacottan. Du behöver inte blötlägga gelatinbladen. Se bara till att de är löser sig när du rört om. 6 portioner Tid: 30 minuter + 4 timmar i kyl 1 vaniljstång 5 dl vispgrädde 4 msk strösocker 2 gelatinblad Apelsinsallad med hjortron 3 apelsiner ½ dl strösocker 1 dl vatten ca 200 g hjortron 1–2 msk citruslikör, t ex Grand Marnier eller Cointreau 1–2 msk strösocker Gör så här 1.Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna direkt i en liten kastrull. Lägg även ner stången. Häll i grädde och socker. Värm blandningen tills sockret löser sig och blandningen precis sjuder men inte kokar. Tillsätt gelatinbladen och rör tills de löst sig. Låt blandningen bli rumstempererad, rör då och då. 2. Ta upp stången och fördela i små formar, ca 1 dl, eller glas gärna vida upp till så du sedan kan toppa med apelsinsalladen. Låt pannacottan stelna i kylen ca 4 timmar. 3. Citrussallad: Tvätta apelsinerna väl och gör strimlor med ett zestjärn. Koka upp ½ dl strösocker och 1 dl vatten. Lägg ner skalstrimlorna och låt dem koka 5–10 minuter. Skär bort skalet och det vita från apelsinerna. Skär ut hinnfria klyfor. Blanda dem försiktigt med hjortronen. Häll på citruslikören och smaka av med lite socker. 4- Vid serveringen: Lossa försiktigt pannacottan vid kanten och stjälp upp den på en assiett. Fördela salladen runtom och garnera med strimlor av apelsinskal. Här hittar du en annan god helgmeny som passar i februari.