Snabb skaldjursrisoni. Foto: Ulrika Pousette[ HelgmenySaffransrisoni med skaldjur*Valnötspaj med äpplenDen här veckan ska ni få en helgmeny redan i dag. De senaste veckorna har jag haft så mycket för mig att jag inte hunnit lägga ut någon helgmeny. Förra helgen var jag i Karlskrona och hjälpte en gammal släkting med lite av varje. I morgon åker jag till Frankrike så i morgon hinner jag inte heller presentera någon meny, så det får bli idag. Men mer om resan, maten och dryckerna kommer jag berätta mer senare. Blir du nyfiken så följ mig på Instagram. En fuskvariant av skaldjursrisottoJag älskar skaldjur och nu är det hög tid för alla skaldjur. Den här veckan bjuder jag på en lättlagad saffransrisoni med skaldjur. Men tyvärr är det inte lika lätt att få tag på färska skaldjur i hela landet. Men till den här rätten går det fint att köpa frysta skaldjur. Det här är en fuskvariant av skaldjursrisotto. Den går snabbt att laga men är minst lika god. Risoni är små pastagryn i risform och här förkokar jag dem i fem minuter före själva tillagningen. Det finns även skaldjursmix att köpa och det gör att det också blir en riktigt snabblagad rätt. Jag har använt en mix som innehåller blåmusslor, venusmusslor, bläckfiskringar och små skalade räkor och är MSC-certifierade. Det går snabbt och är lätt att använda skaldjursmixen. Du kan också köpa de olika skaldjuren var för sig eller givetvis använda färska skaldjur. Hinner du inte tina dem går det även bra att använda dem frysta.Äppelkaka för nötälskareTill dessert blir det en mycket lättgjord äppelkaka med nötter. Superenkel och så god. Jag har gjort den med valnötter men du kan byta ut dem mot till exempel hasselnötter.NöttipsValnötter härsknar lätt, förvara dem därför mörkt och svalt, gärna i frysen så håller de mycket längre. Det gäller alla nötter de håller längre om de förvaras mörkt och svalt och för långtidsförvaring bäst i frysen.Saffransrisoni med skaldjurDet här är en fuskvariant av skaldjursrisotto. Går snabbt att laga men är minst lika god. Risoni är små pastagryn i risform och här förkokas de i fem minuter före själva tillagningen.6 portionerTid: 30 minuter500 g risoni1 kuvert saffran, 0,5 g2 dl vitt torrt vin1 gul lök1 paprika2 vitlöksklyftor4 msk olivolja½–1 tsk chiliflakes1 paket frysta blåmusslor eller färska, ca 450 g1 burk körsbärstomater, 400 g2 påsar skaldjursmix à ca 400 g, tinade1 dl hackad persiljasaltGör så här1. Koka upp rikligt med saltat vatten till risonin i en stor kastrull. Koka risonin ca 5 minuter. Häll av och spola i kallt vatten.2. Blanda saffran med det vita vinet. Finhacka löken. Finstrimla paprikan och pressa eller finhacka vitlöksklyftorna. Fräs alltsammans mjukt i oljan tillsammans med chiliflakes. Tillsätt vinet med saffranet. Koka upp och lägg ner de frysta musslorna med skal. Använder du färska musslor är det viktigt att först kontrollera att de är levande, knacka dem i diskbänken och om de sluter sig är de levande, även om det ibland går långsamt. Koka ca 5 minuter under lock. Plocka upp musslorna.3. Häll ner tomaterna och koka upp. Häll ner skaldjursmixen och låt koka 2 minuter. Vänd ner risonin och låt alltsammans koka 2–3 minuter tills risonin är färdigkokt och allt är varmt. Smaka av med salt och rör ner persiljan.4. Plocka ev ur en del av musslorna från sitt skal och rör ner dem i risonin, men spara några musslor med skal att garnera med och servera.Vintips till skaldjursrisoninFolklore Albariño 2018, Spanien.Nr 6263, 129 kr. Supergod och lättgjord äppelkaka med valnötter passar att servera med vaniljglass. Foto: Ulrika Pousette Valnötspaj med äpplenEn ljuvligt god och lättgjord äppelpaj. Allra enklast går det om du har matberedare. Kakan är helt glutenfri. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.6 portionerTid: 15 minuter + 25 minuter i ugn6 medelstora äpplen2 msk strösocker1½ tsk mald kanelValnötstäcke120 g + 80 g valnötter1 dl strösocker75 g smör2 äggTillbehörvaniljglass eller vaniljsåsGör så här1. Sätt ugnen på 200°.2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem i en smord ugnsform, ca 22 cm i diameter. Varva med en blandning av socker och kanel.3. Nöttäcke: Blanda 120 g nötter, socker och smör i bitar i en matberedare. Kör till en smulig massa. Tillsätt äggen och kör ihop till en smet. Om du inte har matberedare kan du hacka nötterna för hand och blanda dem med sockret och smöret med fingertopparna och sedan blanda ner äggen. Bred blandningen över äpplena så att den täcker. Fördela resterande valnötter ovanpå.4. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter tills pajen fått fin färg. Servera den gärna ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.