Ostfylld fläskfilé med svamppasta. Foto: Ulrika Pousette[ HelgmenySaltrostade sötmandlar med bubbelvin*Svamppasta med cambozolafylld fläskfilé*Melonsoppa med hallon och limeDet var länge sedan jag publicerade en helgmeny. Jag har haft en lång och härlig semester uppe i Norrbotten. Mest varit i min stuga i Alträsk med släkt och vänner. Det blev också en härlig fjällvandring i Abisko. Nu har jag jobbat några veckor men det är alltid galet mycket när man kommer tillbaks från semestern. Den här veckan har det också varit många pressvisningar inför julen och just nu jobbar vi med Matmagsinets julspecial. Så det är full rulle.Lättlagad helgmeny Men här kommer tips på en lättlagad helgmeny som kan passa så här sista helgen i augusti. Den här veckan inleder jag middagen med saltade rostade sötmandlar till sydafrikanskt bubbelvin. Jag tycker det är godaste snackset att bjuda på och det brukar alltid uppskattas av gästerna. Till huvudrätt blir det en härlig fläskfilé fylld med cambozolaost. Cambozola är en ost som smälter fint utan att rinna ut för mycket i köttet. Men givetvis kan du testa andra sorters ost. Till köttet bjuder jag svamppasta med spenat och tomater. Den som har egen svamp tar givetvis det, men jag har här lagat med Som fräsch avslutning blir det en bubblande melonsoppa med hallon och lime.Önskar er alla en riktigt skön helg! Saltrostade mandlar. Foto: Pepe Nilsson Saltrostade sötmandlarDet här är mitt godaste snacks att inleda med till ett glas vin eller en drink. Det är dessutom mycket enkelt att göra. De blir härligt knapriga.200 g sötmandelvatten2 tsk saltGör så här:1. Häll ner sötmandlarna i en skål med vatten. Låt dem ligga i blöt minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 150°.2. Sila av vattnet och blanda mandlarna med saltet. Fördela dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem ca 25 minuter mitt i ugnen tills. Låt svalna och servera. Gör du dem i förväg kan du förvara dem i burk med tättslutande lock. Ostfylld fläskfilé med svamppasta.Svamppasta med ostfylld fläskfiléCambozola är en ost som lämpar sig bra och smälter perfekt i köttbitarna. Men givetvis kan du byta ut den mot andra sorters ost. Du kan förbereda köttbitarna med osten i god tid, så att de är helt klara för stekning. Svampsåsen kan också göras klar så att bara pastakokningen återstår till strax före serveringen.4 portionerTid: 45 minuter1 fläskfilé, ca 600 g1 tsk salt½ tsk nymald svartpeppar175 g Cambozola eller annan vit- och grönmögelosttandpetaresmör till stekningSvamppasta500 g champinjoner eller annan svamp2 msk olivolja till stekning5 salladslökar1½ dl torrt vitt vin2 dl vispgrädde350 g färsk bandpasta, pappardelle eller fettuccine250 g cocktailtomater1 påse babyspenat, 70 gsalt och nymald svartpepparGör så här1. Putsa fläskfilén och skär den i cirka 12 skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg på plastfolie och banka skivorna tunna.2. Skär osten i lika många bitar som antalet köttbitar. Lägg en bit ost på mitten av filéskivorna, vik över köttet som en ficka och fäst med tandpetare. Hit kan förberedas i god tid och förvaras i kyl.3. Svamppasta: Ansa och dela stora svampar i mindre bitar. Stek svampen på ganska hög värme i olja. Skiva salladslöken och tillsätt den mot slutet. Häll på vin och grädde och koka häftigt utan lock ca 5 minuter. Hit kan förberedas.4. Koka upp saltat pastavatten och koka pastan. Blanda den avrunna pastan med varm svampsås. Halvera tomaterna och blanda ner dem och spenaten. Salta och peppra.5. Stek köttbitarna i smör 2–3 minuter på var sida i medelvarm panna. Salta och peppra under tiden.6. Lägg upp pastan och servera med köttbitarna. Ta bort tandpetarna innan du serverar. Fräsch bubblande melonsoppa med hösthallon och lime. Foto: Ulrika PousetteMelonsoppa med hallon och limeSå god avslutning när man bara vill ha något lätt och fräscht. Passar perfekt efter den ostfyllda fläskfilén. Dessutom är den superenkel och går mycket snabbt att göra. Låt gärna soppan stå i kylen ett par timmar, så att den är riktig kall vid serveringen och då du häller på det bubblande vinet som också ska var väl kylt. Det som blir över av vinet kan du servera vid sidan om eller spara i kylen till ett senare tillfälle. 4 portionerTid: 15 minuter + tid att kyla2 cantaloupe- eller nätmeloner, ca 1½ kgskal och saft av 1 lime250 g hallon ca 2 dl sött mousserande vin, t ex Asti Cinzano Gör så här1. Halvera och kärna ur melonerna. Skär i klyftor och skär bort skalet.2. Mixa melonbitarna i en matberedare eller mixer. Ställ sedan in i kylen ett par timmar.3. Tvätta limen väl och strimla skalet med ett zestjärn, utan att få med den vita hinnan. Pressa saften ur limen.4. Smaka av soppan med limesaft. Vinet ger sedan extra sötma.5. Häll upp i skålar eller glas. Garnera med hallon och limeskal.6. Fyll på med det mousserande vinet vid serveringen.Tips! Till dessertsoppan tar jag Asti Cinzano ett sött och bubblande vin från Italien. Om du inte vill ha alkohol i soppan kan du i stället ta fruktsoda eller bubbelvatten och söta med lite florsocker.Asti Cinzano, Italien.Nr 7711, 75 kr/37,5 cl.Ett fruktigt bubblande vin med söt smak med inslag av honung, fläder, päron och citrusskal lyfter melonen till nya höjder. Sött mousserande vin som lyfter melonsoppan till nya höjder. Vintips FördrinkPongrácz, Sydafrika,Nr 7628, 139 krSydafrikanskt bubbelvin som är en fin aptitretare som jag gillar tillsammans med de saltrostade sötmandlarna. Vinet görs enligt den traditionella metoden som innebär att vinet får sina bubblor via en andra jäsning i flaskan. Det här vinet har fått ligga två år på jästfällning innan det degorgeras. Det görs av 63% pinot noir och 37% chardonnay och har fruktig god smak med inslag av gula äpplen, honung, apelsin och kex. Ett gott bubbelvin som görs enligt den traditionella metoden där en andra jäsning sker på flaska. VarmrättMont-Redon, Côtes du Rhône Réserve Rouge, 2021, FrankrikeNr 5461, 139 kr/75 cl.Rött vin med kryddig, fruktig smak med inslag av fat, skogshallon, svartpeppar, lagerblad, viol, blåbär och lakrits.