Laxlasagne med getost, grönkål och valnötter, läcker och lättgjord. Foto: Christina Uhlin HelgmenyLaxlasagne med getost och grönkål*Alaskabomb - glace au four Veckorna går i rasande fart och jag har svårt att fatta att vi redan är en bit in i november. Men just nu är grönkålen och svartkålen som säljs i butikerna så fin. Den här veckan blir det en läcker och lättgjord lasagne med lax, grönkål och getost. Så gott, tycker jag. Grönkål är inte bara gott utan innehåller så många nyttigheter. Vill du göra lasagnen helt vegetarisk går det lika bra, ta bara mer grönkål och salta lite mer, jag lovar det blir också jättegott. Du skulle kunna ta spenat eller svartkål i stället för grönkål, det blir också gott. Jag tipsar också om ett gott och prisvärt vitt vin från Loire som jag nyligen besökte, det passar perfekt till laxlasagnen med getost. Vinets friska syra, och citrustoner passar perfekt till lasagnen med getost, lax och grönkål.Överraskande dessertbomb med glass och mjuk marängTill dessert har jag gjort en variant av glace au four, glass i ugn. Var och en får en egen alaskabomb, som de brukar kallas. Jag gör en knaprig och lättgjord botten och toppar den med fräsch hallonsylt och vaniljglass och sedan täcker jag med mjuk maräng. Innan serveringen ger jag den färg med gasolbrännare. Det går även att göra det under grillelementet i ugnen men då är det svårare att ge den färg på sidorna. Gott blir det!Önskar er alla en trevlig helg! Läcker laxlasagne med getost, grönkål och knapriga valnötter som topping. Foto: Christina UhlinLaxlasagne med getost och grönkålHur enkel som helst att göra. Torka kålen väl efter att du sköljt den, helst i en salladsslunga.6 portionerTid: ca 1 timmeca 300 g grönkål1 stor purjolök2 msk + ½ msk olivolja½ tsk saltnymald svartpeppar350 g getost6 dl mjölk, 3 %ca 300 g färska lasagneplattor450 g skivad gravad eller rökt lax, gärna hälften av varje3 dl finriven ost, 150 gTillbehör50 g valnötterkålsallad med senapsdressingGör så här1.Sätt ugnen på 200°. Ansa grönkålen och skär bort de grova stjälkarna. Skölj och torka bladen väl och hacka dem sedan.2. Ansa och skölj purjolöken väl. Skiva den. Fräs den mjuk i 2 msk olivolja. Blanda med det mesta av grönkålen, men spara lite till garnering. Salta ½ tsk och peppra. Ost och lax innehåller mycket salt så salta inte för mycket.3. Skär eller bryt getosten i bitar. Värm mjölken och låt getosten smälta däri. Mixa sedan med mixerstav om det är hårda kanter som inte smälter så lätt.4. Häll lite av såsen i botten på en ugnsform. Varva lasagneplattor laxskivor, grönkål och sås. Avsluta med lasagneplattor, sås och den rivna osten. Gratinera i nedre delen av ugnen ca 35 minuter tills lasagnen fått fin färg. Blanda den sparade grönkålen med resten av oljan och garnera med den och valnötterna de sista 5 minuterna, så får grönkålen fin grönare färg och blir lite spröd. Servera gärna lasagnen med kålsallad.TIPS!Är du allergisk mot valnötter kan du byta ut dem mot andra nötter eller frön. Pumpakärnor eller solrosfrön är också gott att toppa med.Kålsallad med senapsdressingEn bra vintersallad som du kan ha ett par dagar i kylskåpet.6–8 portioner1 huvud spetskål, ¾ kg1 paprikaDressing1 msk dijonsenap1 msk rödvinsvinäger3 msk olivolja¾ tsk salt1 tsk pepparmix eller 1/2 tsk nymald svartpepparGör så här1. Ansa och finstrimla kål och paprika. Blanda dem i en skål.2. Blanda dressingen och häll den över grönsakerna. Alaskabomb, knaprig botten med hallon och glass täckt med mjuk maräng. Foto: Christina Uhlin AlaskabomberHär möts krispigt och lent, varmt och kallt i en underbar dessert. Det bästa är om du har en brännare när du ska ge marängen färg.6 stycken 250 g frysta hallon3 msk gelésocker1 liter glass, gärna gammeldags vanilj4 stora äggvitor1 dl strösockerBotten50 g smör, rumsvarmt smör½ dl vetemjöl½ dl strösocker1 dl havregryn½ tsk bakpulverGör så härSätt ugnen på 200°.Koka upp hallonen med gelésocker, låt koka ½ minut sedan de tinat. Låt kallna.Botten: Blanda vetemjöl, socker, havregryn och bakpulver i en skål. Blanda ner smöret med fingertopparna till en deg. Dela degen i 6 delar. Rulla till kulor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta dem till runda kakor. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter tills de fått fin färg. Låt kallna på plåten.Fördela det mesta av hallonsylten på bottnarna. Skär till glassen och forma till den så att de passar på bottnarna. Ställ i frysen medan du vispar marängen.Vispa upp äggvitorna i torr ren bunke. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Fördela marängen över glassen så att den blir helt täckt. Ställ dem på ett ugnssäkert fat som går in i frysen. Hit kan förberedas.Inför serveringen: Ge marängen färg med en brännare alternativt kan du ställa in dem i ugnen under grillelementet på högsta värme.Dryckestips Brochet Réserve Sauvignon Blanc, 2023Nr 78967, 129 kr. Ekologiskt med fruktig, aromatisk och mycket frisk smak med inslag av päron, krusbär, svartavinbärsblad, örter och citrus. Vinet passar perfekt till laxlasagnen med getost.