[caption id="attachment_6283" align="alignnone" width="1024"] Lax med smakrikt täcke, gurksås och kamutvetesallad. De fina tallrikarna kommer från Sthål. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny Grönpepparlax med ingefära Gurksås med dill och citron Kamutvetesallad * Punschparfait med krispiga flarn Lättlagad favoritlax I veckans helgmeny bjuder jag på en riktig favoritlax med ett kryddigt täcke av ingefära, chili och grönpeppar, det blir så fantastiskt gott ihop med tillbehören av kamutvetesallad och fräsch gurksås. Laxen är lättlagad och kan förberedas fram till ugnsstekningen, som sedan bara tar 10 minuter. Det är en perfekt rätt om ni är många som du kan dubbla flera gånger om. Recepten finns också med i min nya kokbok Mauds mat Lättlagade menyer. Om du blir sugen på fler menyer kan du köpa boken här Kamutvete Jag själv är väldigt förtjust i kamutvete som är en urgammal vetesort med mild och lite nötig smak. Har du testat det? Kornen är större än vanligt vete och har en fin tuggig konsistens även efter kokning. Du kan hitta det i vanliga livsmedelsbutiker bland annat av märket Frebaco. Punschparfait med krispiga flarn Till dessert blir en urgod klassiker punschparfait och till den serverar jag goda krispiga flarn. För att göra pafaiten behöver du inte glassmaskin, den blir så krämig och fin ändå. Om du inte hinner eller orkar göra egen glass kanske du kan göra flarnen och servera till en köpt glass. De är väldigt enkla att göra och så goda. Riktigt knapriga och med fin honungssmak. De innehåller inte några nötter. Önskar er alla en fin helg och hoppas att vi får se solen februarisolen i helgen! Grönpepparlax med ingefära, gurksås med dill och citron och kamutvetesallad Först gravar jag laxen mycket lätt och sedan får den ett gott och kryddigt täcke av grönpeppar, chili och ingefära. 6 portioner Tid: 15 minuter + 30 minuter gravning 6 bitar laxfilé av mittbit, skinn- och benfria; ca 1 kg 1 msk salt 3 msk ljust muscovadosocker 3 msk finriven ingefära 1 röd spansk pepparfrukt 1 msk torkad grönpeppar Tillbehör gurksås med dill och citron kamutvetesallad Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Fördela salt och muscovadosocker runt om laxbitarna och låt dem ligga i en form ½–1 timme. Du kan låta dem ligga lite längre om du förvarar dem i kylskåpet. 3. Flytta över laxbitarna till en plåt med bakplåtspapper. Fördela ingefäran över bitarna. 4. Halvera pepparfrukten och ta bort mellanväggar och kärnor. Hacka eller strimla chilin fint. Fördela den och grönpepparn över ingefäran på laxbitarna. Hit kan förberedas. 5. Stek laxen strax före serveringen, mitt i ugnen ca 10 minuter, tills laxen känns klar. Tiden beror på hur tjocka laxbitarna är och om de var rumstempererade eller kylskåpskalla när du satte in dem i ugnen. Gurksås med dill och citron En fräsch gurksås som matchar laxens kryddiga smaker perfekt. 6 portioner 15 minuter + 30 minuter 1 gurka, ca 400 g ¾ tsk salt 3 dl turkisk yoghurt 1 dl majonnäs 1 knippe dill, hackad finrivet skal av 1 ekologisk citron nymald svartpeppar Gör så här 1. Halvera gurkan på längden och skrapa bort kärnorna med en liten sked. Tärna gurkan fint, lägg tärningarna i en skål. Strö över salt och låt stå minst 30 minuter. Rör om någon gång. 2. Häll av gurkan i en sil och pressa ur vätskan. Blanda gurkan med yoghurt, majonnäs och hackad dill. 3. Smaka av med rivet citronskal och svartpeppar. Hit kan förberedas. Kamutvetesallad En fräsch sallad passar perfekt till laxen. Den kan också serveras som vegetarisk rätt. 6 portioner Tid: 20 minuter 6 port ekologiskt kamutvete 1 paket frysta sojabönor, 250 g 1–2 mangor eller 1 paket frysta mangotärningar 4 salladslökar 1 påse späda salladsblad, 125 g Dressing 1 msk pressad citron 3 msk olivolja 1 tsk salt nymald svartpeppar Gör så här 1. Koka 6 portioner kamutvete enligt anvisningen på förpackningen. 2. Dressing: Vispa samman ingredienserna. 3. Häll dressingen över det färdigkokta kamutvetet. Rör ner de frysta sojabönorna. Låt svalna. 4. Skala och tärna mangon. Skiva salladslöken tunt. Blanda ner mango och salladslök i det avsvalnade vetet. Hit kan förberedas. 5. Blanda ner salladsbladen strax före serveringen och smaka av om det behövs mer salt och peppar. [caption id="attachment_6284" align="alignnone" width="1024"] Punschparfait med choklad och nötter och krispiga flarn. Foto: Ulrika Pousette.[/caption] Punschparfait med nötter och choklad En dessert för vuxna med mycket smak av punsch och härligt knaper av nötter och mörk choklad. Nötterna kan ersättas med sötmandel. Du kan givetvis göra parfaiten i en stor form, en av lång bakform fungerar fint. ca 8 portioner Tid: 20 minuter + minst 1 dygn 1 dl ekologiska sultanrussin 1 dl punsch 3 äggulor 1 dl strösocker 100 g mörk choklad, 70 % 100 g hasselnötter, skalade och rostade 3 dl vispgrädde Gör så här 1. Lägg russinen i punsch, gärna 20 timmar. 2. Vispa äggulor och socker riktigt pösigt med elvisp. Tillsätt russinen med punschen. 3. Hacka choklad och nötter ganska fint. Spara cirka 30 g av vardera sorten till garnering. Rör ner resten av hacket i äggulevispet. 4. Vispa grädden och blanda den med resten av ingredienserna. Häll upp smeten i portionsformar eller i en stor form. Täck väl och ställ i frysen minst 4 timmar. 5. Vid serveringen: Lossa vid kanterna med en kniv. Doppa formarna hastigt i varmt vatten och stjälp upp dem. Garnera med hackad choklad och hackade nötter och servera med krispiga flar Krispiga flarn Riktigt härliga krispiga flarn som är försvinnande goda och passar till de flesta desserter. Mycket enkla att göra. ca 20 flarn Tid: 40 minuter + tid att kallna 25 g smör 1 msk honung 2 msk strösocker 2 msk vetemjöl Gör så här 1. Smält smör och honung i en liten kastrull. 2. Rör ner socker och vetemjöl. Blanda till en jämn smet. Låt stå kallt tills massan kan rullas till kulor. Sätt under tiden ugnen på 175°. 3. Rulla till mycket små kulor och lägg dem väldigt glest – de flyter ut mycket – på plåtar klädda med bakplåtspapper. 4. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, tills de fått en fin ljusbrun färg. Vill du böja dem måste du vara snabb så att de inte hinner stelna för mycket. Lossa dem försiktigt med en kniv och böj dem över en kavel eller liknande om du vill ha dem böjda. Tips! Om du använder en slät avlång form, klipp en lång remsa – den ska gärna gå upp över kanten – bakplåtspapper och lägg i botten. Då behöver du bara lossa sidokanterna och sedan kan du stjälpa upp parfaiten. Här hittar du en annan lättlagad laxrätt. Den blev en av de populäraste recepten på SVT 2020.