Rökt lax med fänkålsssallad. Foto: Ulrika PousetteHelgmenyRökt lax med äppel- och fänkålssallad*Kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås och pappardelle*Mandelmasseäpple med rom och valnötsmarängI veckans helgmeny bjuder jag på en fräsch sallad med äpple och fänkål som passar så bra till rökt lax. Sedan blir det kalvfärsbollar med salvia och citron i krämig tomatsås serverade med bred bandpasta. Som läcker avslutning blir det äpplen fyllda med mandelmassa och rom och sedan toppade med maräng med knapriga valnötter. Så gott och perfekt bjudmat för det mesta kan du förbereda i god tid. Jag önskar er alla en trevlig helg när det är dags. Själv är jag på väg mot nya äventyr och hämta ny inspiration, som jag hoppas kunna dela med mig av senare.Rökt lax med äppel- och fänkålssalladSalladen går även att servera till gravad lax eller som tillbehör till stekt fisk.6 portioner300 g kallrökt lax i skivorÄppel- och fänkålssallad3 äpplen1 fänkålDressingfinrivet skal av 1 ekologisk citron1 msk pressad citron2 msk olivolja2 msk finhackad dill2 msk finskuren gräslök1 krm saltGör så här1, Blanda dressingen.2. Skala och skär äpplena i tunna strimlor eller skivor. Lägg ner dem i dressingen.3. Ansa och skiva fänkålen mycket tunt, gärna med mandolin. Blanda med äpplena. Låt gärna stå en 1/2 timme. Servera med laxen[caption id="attachment_5148" align="alignnone" width="1024"] Italienska kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås. Foto: Ulrika PousetteItalienska kalvfärsbollar i tomatsåsPerfekt bjudrätt som kan förberedas i god tid, sedan återstår bara att koka pasta.6 portioner800 g kalvfärs 2 tsk salt1/2 tsk nymald svartpeppar3 msk finhackad färsk salvia eller 1 msk torkadfinrivet skal av en citron1 ägg1 liter kalv- eller hönsbuljongTomatsås1 glasburk färdig tomatsås classico, ca 500 g2-3 dl vispgräddeTillbehör500 g pappardelle eller fettucine 200 g cocktailtomatersalviabladGör så här1. Blanda färs, salt, peppar, salvia, citronskal och ägg. Arbeta med träsked tills det håller ihop.2. Koka upp buljongen i en vid panna. Forma 30 bollar med vattensköljda händer och lägg dem på vattensköljd skärbräda. Lägg sedan ner bollarna i den kokande buljongen och sjud ca 5 minuter under lock. Hit kan förberedas dagen före. Kyl och förvara dem i buljongen om du vill förbereda.3. Koka upp tomatsås och grädde. Ta upp köttbollarna och lägg ner dem i såsen och låt dem bli varma. Servera med nykokt pasta och garnera med halverade cocktailtomater och salviablad.[caption id="attachment_5156" align="alignnone" width="769"] Äpplen fyllda med mamdelmassa och valnötsmaräng. Foto: Ulrika Pousette Mandelmasseäpple med rom och valnötsmarängMarängen är len och krispig på samma gång och under den döljer sig en både mjuk och krispig romsmakande mandelmassa.6 portioner6 äpplen200 g mandelmassa4 msk romValnötsmaräng2 äggvitor4 msk strösocker50 g valnötterTillbehörvaniljglassGör så här1. Riv mandelmassan och blanda med rom.2. Skär av en skiva överst på äpplena och kärna ur dem. Tryck ner mandelmassa i hålet och fördela resten ovanpå. Stek på nedersta falsen ca 25 minuter. Hit kan förberedas.3. Vispa äggvitorna till skum, vispa ner sockret lite i taget till en fast maräng. Bryt valnötterna i bitar och blanda ner i marängen. Klicka marängen på äpplena och stek ytterligare ca 5–8 minuter tills marängen fått fin färg. Servera dem varma, gärna med en kula vaniljglass.