[caption id="attachment_5069" align="alignnone" width="1024"] Kall tomatsoppa med basilikaolja. Foto Christina Uhlin[/caption] Helgmeny Kall tomatsoppa med bönor * Marinerad rostbiff med frasiga grönsakspajer * Färska bär och grädde Veckans helgmeny Här kommer veckans helgmeny. Jag inleder med en god tomatsoppa som blir väldigt smakrik och matig. Sedan blir det frasiga grönsakspajer med marinerade rostbiff. Vill du göra det ännu enklare kan du servera en sallad till i stället för pajerna. Just nu är det ju högsäsong för våra goda sommarbär. I norr har säsongen precis börjat, medan längre söderut har den pågått ett långt tag. Trevlig helg! Kall tomatsoppa med bönor Så enkelt och så gott 6 portioner Tid: 20 minuter 500 g plommontomater 2 röda paprikor 115 g avrunna cannelinibönor eller andra vita bönor från tetra 6 mjuka torkade ekologiska aprikoser 1 vitlöksklyfta, pressad ca 2 dl vatten 1–2 msk äppelcidervinäger 2 krm chiliflakes ca 1 tsk salt Basilikaolja ½ kruka basilika 3 msk olivolja 1 vitlöksklyfta 2 krm salt nymald svartpeppar Tillbehör crostini eller grissini Gör så här 1. Skär av stjälkfästet på tomaterna. Ansa och kärna ur paprikorna. Skär grönsakerna i bitar. Spola av bönorna i ett durkslag. 2. Mixa grönsakerna med bönor, aprikoser och vitlök. 3. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med vinäger, chiliflakes och salt. Späd med mer vatten om det behövs. Kyl soppan, 4. Basilikaolja: Mixa basilikan med olivolja och vitlök. Salta och peppra. 5. Fördela soppan i glas eller tallrikar. Droppa basilikaoljan i soppan. Servera med crostini eller grissini. Tips Gör egna crostini. Skär tunna skivor av en baguette och pensla dem med olivolja och eventuellt med lite pressad vitlök. Rosta skivorna i ugnen vid 225° tills de fått fin färg [caption id="attachment_5067" align="alignnone" width="1024"] Marinerad rostbiff och frasiga grönsakspajer. Foto: Christina Uhlin[/caption] Frasiga grönsakspajer Milda, goda pajer med frasig deg som får ett extra fint utseende av grönsaksrullarna. Det går även bra att använda stor form om du låter degarken gå omlott. Servera gärna mer grönsaker vid sidan om. 6 portioner Tid: 40 minuter 12 vårrulleark, ca 20x20 cm 50 g smält smör till pensling Fyllning 3 morötter 2 squasher 3 dl vispgrädde 4 ägg 4 dl riven parmesan, 100 g ¾ tsk salt och 1 krm svartpeppar Gör så här 1. Låt vårrulledegen tina i sin förpackning. Sätt ugnen på 200°. 2. Skala morötterna. Skär sedan morötter och squash i långa breda remsor med hjälp av en skalare. Koka upp saltat vatten och förväll dem snabbt i ca 1 minut. Ta upp dem och låt rinna av. 3. Pensla ugnsformar ca 10 cm i diameter. Pensla degarken med smör och lägg först i ett ark och sedan ytterligare ett smörpenslat ark i varje form. Vecka till kanten. Rulla ihop squash- och morotsremsorna och fördela dem i formarna. 4. Vispa samman grädde, ägg, parmesan, salt och svartpeppar. Häll blandningen i formarna så att det går nästan upp till kanten. 5. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills fyllningen stannat och degen fått fin färg. Marinerad rostbiff Snabbt och lätt går det med färdig rostbiff som får en extra kryddning. 6 portioner Tid: 10 minuter + gärna 1 timme marinering ¾ kg färdigstekt och skivad rostbiff 2 msk balsamvinäger 1 dl olivolja 1 liten klyfta vitlök, pressad 1 dl finhackad persilja ½ dl kapris ¾ tsk salt nymald svartpeppar 1 knippe rädisor Gör så här 1. Lägg upp rostbiffsskivorna på ett uppläggningsfat. 2. Blanda balsamvinäger, olja, vitlök, persilja, kapris, salt och peppar. Häll blandningen över rostbiffen och låt marinera ca 1 timme. Ansa och finhacka rädisorna. Strö rädisorna över. [caption id="attachment_5072" align="alignnone" width="1024"] Drottningbär – hallon och blåbär med lättvispad grädde, så gott![/caption] Till dessert blir det enkelt och gott. Solmogna bär och lättvispad grädde. Inget krångel utan njut bara av de söta och syrliga bären till lättvispad grädde.