[caption id="attachment_6474" align="alignnone" width="1024"] Antipasto med charkuterier, grillade grönsaker, parmesanost, bröd och olivolja. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny med italienska smaker Antipasto med charkuterier och grillade grönsaker * Bavette med skaldjur och tomat * Grönpepparflamberade jordgubbar med vaniljglass Den här veckan blir det en helgmeny med inspiration från Italien. Det lär fortfarande dröja innan det är dags att resa igen. Men det är ganska enkelt att göra en smakresa med italienska smaker. Den här menyn är väldigt enkel att göra. På italienskt vis inleder jag med antipasto med grillade grönsaker och italienska charkuterier. Italienarna är duktiga på att göra goda charkuterier som salamikorvar och för att inte tala om lufttorkad skinka och så förstås parmesanost och andra goda ostar. Allt kan du köpa färdigt i en vanlig livsmedelsbutik. Komplettera med lite grillade grönsaker, bröd, god olivolja och balsamvinäger så har du en underbar start på en middag eller som fredagsmys. Efter antipaston brukar serveras pasta och sedan en kött eller fiskrätt innan desserten. Pasta som huvudrätt Här serverar jag pastarätten som huvudrätt. Det blir en läcker skaldjurspasta som du kan göra med fryst skaldjursmix. Jag brukar köpa den på ICA, den innehåller bara skaldjur och inga konstgjorda krabbpinnar. Den är full av smak och passar perfekt i pastarätten. Som pasta har jag här valt bavette som är en platt spaghetti som suger upp såsen fint och passar i den här rätten. I Italien serveras alltid kött eller fisk efter pastarätten, men jag tycker det räcker bra med en rejäl portion pasta när man lagar hemma. Flamberade jordgubbar som dessert Till dessert serverar jag en festlig dessert där jordgubbarna får en extra smakskjuts av apelsin, Cointreau och grönpeppar. Det blir så gott för apelsin, jordgubbar och grönpeppar är en jättebra kombo. Det låter kanske lite konstigt med grönpeppar, men det är jättegott. Testa själva får ni se. Jag tycker det är godast att servera till vaniljglass medan jordgubbarna fortfarande är ljumma. Tänk på att inte flambera under fläkten.. Önskar er alla en trevlig Kristihimmelfärdshelg! Antipasto med charkuterier och grillat grönt 6 portioner ca 250 g parmaskinka ca 150 g italienska charkuterier, olika sorters tunt skivade 1 bit parmesanost, ca 250 g ljust surdegsbröd olivolja av hög kvalitet Grillade grönsaker 3 små squasher 3 paprikor, gärna olika färger 3/4 dl olivolja + till pensling 1 liten vitlöksklyfta, pressad 1 tsk salt nymald svartpeppar 1 dl hackad basilika Gör så här 1. Skiva squashen och skär paprikaköttet i bitar. Pensla grönsakerna lätt med olivolja. Hetta upp en grillpanna och grilla i het panna så att de får fina grillränder på båda sidor. Lägg över dem i en skål. 2. Blanda olivolja, pressad eller riven vitlök, salt, peppar och basilika. Häll oljan över grönsakerna. Servera grönsakerna med skinka, salami, ost, gott bröd och olivolja. Både vitt och rött vin passar att dricka till. [caption id="attachment_6476" align="alignnone" width="1024"] Bavette med skaldjur och tomat. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Bavette med skaldjur och tomat 6 portioner 500 g bavette eller annan spaghetti 2 vitlöksklyftor, finhackade 2 krm chiliflakes 1 dl olivolja 2 dl torrt vitt vin 1 burk körsbärstomater, ca 400 g 1/2 kuvert à 0,5 g eller några strån saffran 2 påsar skaldjursmix à 350–400 g, tinade 1 dl finhackad persilja salt och nymald svartpeppar Gör så här 1. Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan. 2. Fräs vitlöken och chiliflakes i olivoljan i en stor stekpanna tills vitlöken börjar mjukna. Tillsätt vitt vin tomater och finstött saffran. Låt koka ca 10 minuter utan lock. 3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. 4. Lägg ner de tinade och avrunna skaldjuren i såsen. Koka ytterligare några minuter under omrörning tills skaldjuren inte längre är transparanta. 5. Häll av pastavattnet och blanda skaldjurssåsen med pastan och strö över hackad persilja. Smaka av med salt och rejält med nymald svartpeppar och servera direkt i varma tallrikar. [caption id="attachment_8472" align="alignnone" width="700"] Grönpepparflamberade jordgubbar med vaniljglass. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Flamberade jordgubbar med grönpeppar Tänk på att aldrig flambera under spisfläkten. Fett som samlats där kan lätt ta eld om lågorna blir höga. Grönpeppar, citrus och jordgubbar är en underbar kombo till vaniljglass. 6 portioner 750 g jordgubbar 2 tsk torkad grönpeppar 2 msk smör 4 msk strösocker finstrimlat skal av en ekologisk apelsin 1 dl Cointreau, eller annan citruslikör Tillbehör vaniljglass eller vispgrädde Gör så här 1. Förbered alla ingredienser så att de är lättillgängliga och ta fram tändstickor. 2. Halvera stora jordgubbar eller skär dem i bitar. Krossa grönpeppar lätt. 3. Smält smöret i en stekpanna, lägg i jordgubbarna och strö över sockret, grönpepparn och apelsinskalet. Stek jordgubbarna några minuter tills sockret smälter. Häll på Cointreau och tänd på direkt. Obs! inte under köksfläkten. Skaka pannan och låt spriten brinna ut. 4. Servera jordgubbarna varma med vaniljglass eller en klick vispad grädde. Här hittar du en annan helgmeny med kyckling och god dessert med jordgubbar. Här kan du läsa mer om parmesanost med fler recept.