[caption id="attachment_7373" align="alignnone" width="1024"] Halloumipanerad kyckling blir så saftig och god. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny Halloumikyckling med citrongrönsaker * Hjortron med karamellmousse och karamellströssel Nu är det verkligen mörkt och trist utomhus och då får vi trösta oss med god mat och fina sommarminnen. Den här veckan bjuder jag på en riktig favoriträtt hemma hos mig, halloumipanerad kyckling med stekta grönsaker med citron. Kycklingen blir oerhört saftig och god. Jag använder så kallad minutfilé som är tunt skurna kycklingfiléer. Det går snabbt och enkelt med dem, men du kan givetvis skära dem själv i skivor och banka ut dem med en köttplattare eller en kastrullbotten. [caption id="attachment_7375" align="alignnone" width="1024"] Sommaren 2020 fanns det gott om hjortron i Norrbotten.[/caption] [caption id="attachment_7376" align="alignnone" width="1024"] Hjortronen lyser likt guld när de är mogna.[/caption] Vilket hjortronår I somras var det ett riktigt fint hjortronår och jag plockade så mycket jag kunde. Nu i novembermörkret kan jag kan drömma mig tillbaka till sommaren och till doften och känslan när man går på hjortronmyren. Det är härligt och speciellt när man hittar gott om bär. Hjortron är ett underbart bär gott och otroligt C-vitaminrikt. De är goda att äta som det är med lite grädde eller till olika desserter. Här har jag gjort en karamellmousse med messmör som passar bra till hjortron. Det låter kanske lite konstigt men testa det blir så gott och passar perfekt med hjortron men även andra bär är gott till. Som pricken över i karamelliserad vit choklad. Önskar er alla en fin helg! Halloumikyckling med citrongrönsaker Kycklingen blir oerhört saftig och god av halloumiosten. Minutfilé är bröstfiléer skurna till tunna skivor.Om du inte hittar minutfilé av kyckling kan du göra så här: Lägg en bröstfilé i taget mellan plastfolie och banka ut den med en köttbankare eller kastrullbotten tills den är ca 1 cm tjock. 6 portioner Tid: 45 minuter ca 800 g minutfilé av kyckling 2 paket halloumiost à 200 g 2 ägg vetemjöl 1 tsk salt nymald svartpeppar olivolja till pensling + stekning Citrongrönsaker 1 aubergine 2 squasher 2 paprikor i olika färger 12 små lökar 250 g cocktailtomater ¾ dl olivolja finrivet skal och saft från 1 ekologisk citron 1 tsk salt och nymald svartpeppar 1 kruka basilika Tillbehör citronklyftor Gör så här 1. Skiva aubergine och squash, skär paprikan i bitar och halvera lökarna. 2. Pensla grönsakerna med olivolja och grilla dem några minuter på varje sida i het grillpanna. Naturligtvis kan du steka dem också. Flytta över dem allt eftersom till en vid panna. Halvera tomaterna och lägg även dem i pannan. 3. Blanda olivolja, citronskal, citronsaft, peppar och salt. Häll det över grönsakerna och rör om försiktigt. 4. Kyckling: Riv osten grovt på en tallrik. Vispa sönder äggen i en djup tallrik. Häll upp mjöl på en tallrik. Halvera filéerna, salta och peppra dem runt om. Vänd dem sedan i mjöl, ägg och sist i ost. 5. Hetta upp en panna med olja och stek dem ca 3 minuter på var sida tills de är genomstekta och fått fin färg. 6. Värm grönsakerna ca 5 minuter och strö över strimlade basilikablad. Servera gärna grönsakerna och kycklingen med en klyfta citron. [caption id="attachment_7374" align="alignnone" width="1024"] Karamellmousse med krispig vit choklad och hjortron. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Hjortron med karamellmousse och karamellströssel Det här blir en mousse med en spännande söt karamellig smak med lite fin sälta. Som pricken över i är karamellströsslet av vit choklad. Hjortronen kan bytas ut mot andra bär, t ex björnbär eller hallon är också gott till. 6 portioner Tid: 30 minuter 750 g hjortron eller andra bär ca 3 msk strösocker Karamellmousse 3 dl vispgrädde 1 dl messmör, 125 g Karamellströssel 50 g vit choklad Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Tina hjortronen och söta dem lätt. 3. Vispa grädde och messmör till en mousse. Täck och ställ i kyl. 4. Hacka chokladen och sprid ut den på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in den mitt i ugnen, ca 5 minuter tills den får en fin ljus färg. Passa noga så att den inte bränns vid. Ta ut och låt den svalna. 5. Lägg upp hjortron och spritsa eller klicka på moussen. Smula sönder chokladen och strö den över. Tips Mousse och strössel kan du göra helt klara dagen före. Varmrätt Halloumikyckling med citrongrönsaker Till kycklingen Rött:Briccotondo Barbera 2016, Italien. Nr 2773, 95 kr. Lättsamt rödvin med inslag av körsbär, violer och med en örtig touch. Vitt: Till desserten Grythyttan Hjorton 2016, Sverige. Nr 12095, 172 kr/50 cl. Fruktvin med tydlig hjortronkaraktär, stråk av honung och med balanserad sötma.