Fänkålsmarinerad lax med krasse- och citronsås och dillpicklad lök. Foto: Ulrika Pousette[ Helgmeny med grillad lax Fänkålsmarinerad lax*Somrig potatissallad*Fänkålssallad med citron*Krasse- och citronsås*Dillpickad lök*Tiramisù med jordgubbar och fläderVeckans helgmeny blir riktigt somrig. Jag har jag fänkålsmarinerat lax, trätt den på spett och grillat, det är så enkelt och blir fantastiskt gott. Till serverar jag en potatissallad som jag ofta gör på sommaren och den är lika god om du vill servera den till kött eller korv. Som pricken över i goda tillbehör, så det blir som en liten läcker grillbuffé. Jag bjuder en fräsch sås med citron och kryddkrasse, fänkålssallad med citron samt dillpicklad lök. Allt är lätt att göra och går att förberda. Det är alltid bra att göra en stor sats picklad lök, den är bra att ha på lut i kylen. Kan pigga upp många rätter. Jag gillar att ha lite picklad rödlök till exempelvis en fetaostsallad.Dessert med smak av fläder och jordgubbarDesserten gör jag i glas och den blir som en tiramisù med smak av jordgubbar och fläder. Både läckert och somrigt.Önskar er en skön helg när det är dags! Fänkålsmarinerad lax på spettSå enkelt, men ger ändå en ny smakdimension till lax.ca 20 små spettTid: 15 minuter + 1 timmes marinering1 kg laxfilé, helst mittbit1 msk salt1 msk muscovadosocker2 tsk fänkålsfrön2 msk mild olivolja eller neutral rapsoljaGör så här1. Skär bort laxskinnet och ta bort eventuella ben. Skär laxen i avlånga bitar på längden, ca 3x7 cm, och cirka 20 stycken. Lägg dem i en skål eller djup ugnsform.2. Blanda salt, muscovadosocker, fänkålsfrön och olja. Gnid in laxbitarna med blandningen och låt stå 45 minuter–1 timme, rör om flera gånger under tiden så att blandningen kommer åt alla bitar.3. Ta upp laxbitarna och trä upp dem på blötlagda spett. En bit på varje spett. Grilla dem ett par minuter på var sida över het glöd. Somrig potatissallad passar lika bra till fisk som till kött eller korv. Foto: Ulrika PousetteSomrig potatissalladEn fräsch och somrig potatissallad med krispiga sockerärter och rädisor.10 portionerTid: 40 minuter1 kg färskpotatis2 färska gula lökar1 knippe rädisor200 g sockerärter1 rejäl knippe gräslökDressing1 stort ägg2 msk dijonsenap1 msk vitvinsvinäger1½ dl mild olivolja eller neutral rapsolja1½ tsk saltnymald svartpepparGör så här1. Tvätta och borsta potatisen väl och koka den. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.2. Ansa lök, rädisor och sockerärter. Finhacka löken och skiva rädisorna. Koka upp vatten i en liten kastrull. Förväll sockerärterna 1 minut. Häll av vattnet och spola dem sedan i kallt vatten och låt dem rinna av. Skär gräslöken fint.3. Dressing: Koka upp vatten och koka ägget 3 minuter. Gröp ur ägget i en hög mixerbägare. Tillsätt senap och vinäger och mixa ihop. Tillsätt olivoljan droppvis under gång. Tillsätt salt och rejält med svartpeppar.4. Skär potatisen i bitar och häll över dressingen. Rör om försiktigt. Blanda ner hackad lök, sockerärter, rädisor och gräslök.Fänkålssallad med citronFänkålssalladen passar extra bra till lax men är också god till kyckling eller kött.10 portionerTid: 15 minuter + 30 minuter3 fänkål1 ekologisk citron2 msk olivolja1 krm saltGör så här1. Ansa och skiva fänkålen mycket tunt, gärna på mandolin.2. Finriv citronskalet och pressa ur saften. Blanda 2 msk pressad citron, citronskalet, olivolja och salt. Häll dressingen över fänkålen och låt stå minst 30 minuter.Krasse- och citronsåsEn riktig universalsås som är fräsch och god. Den passar till allt på grillbuffén och den är lika god till laxspetten som till kött eller fågel.10 portionerTid: 10 minuter7 dl turkisk yoghurt 1 dl majonnäs, gärna Hellmans 1–2 ekologiska citroner2 askar kryddkrasse4 krm saltnymald svartpepparGör så här1. Blanda yoghurt och majonnäs.2. Tvätta citronen väl och finriv det gula citronskalet direkt i såsen. Klipp även i kryddkrasse, men spara lite till garnering.3. Smaka av med salt och svartpeppar.Dillpicklad rödlökLite av den picklade löken garnerar silltårtsbitarna och resten serveras vid sidan om. Den är god till annat på midsommarbordet. Gör den gärna 1 dag i förväg.1 burkTid: 10 minuter + några timmar3–4 rödlökar½ dl ättiksprit, 12 %1 dl strösocker1½ dl vatten2 tsk dillfrönGör så här1. Skala löken och skiva den tunt. Lägg den i en glasburk.2. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och dillfrön. Häll den varma lagen över löken. Låt stå minst ett par timmar men gärna över natten. Förvara i kyl. Tiramisù med jordgubbar och fläder. Foto: Ulrika PousetteTiramisù med jordgubbar och fläderMed fräsch smak av både jordgubbar och fläder. Du kan utesluta limoncello och i stället ta mer flädersaft.10–12 portionerTid: 35 minuter2 liter jordgubbar1 paket savoiardikex, 200 g1½ dl koncentrerad flädersaft1 dl limoncelloMascarponekräm2 ägg½ dl strösocker1 burk mascarpone, 200 g3 dl vispgräddeGör så här1. Separera gulor och vitor, se till att det inte kommer med någon gula i äggvitan.2. Vispa äggulor och socker fluffigt, tillsätt mascarpone och grädde och vispa tills det blir en fast kräm.3. Vispa vitorna med rena vispar i ren skål till ett fast skum och vänd ner dem i krämen.4. Ansa och skiva jordgubbarna.5. Blanda flädersaft och limoncello i en djup tallrik. Bryt kexen i bitar så att de går ner i glasen, beräkna cirka 2 kex per portion. Doppa dem hastigt i saftblandningen och varva doppade kex med skivade jordgubbar och mascarponekräm. Avsluta med kräm och jordgubbar och stick eventuellt ner en bit kex om du har över. Garnera gärna med små fläderblommor.Här hittar du recept på en annan lättlagad sommarmeny med lax.