[caption id="attachment_4814" align="alignnone" width="1024"] Kall tomatsoppa med basilikacrostini. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Lättlagad sommarmenyKall tomatsoppa med basilikacrostini*Karréspett med melonsallad och limekräm*Bärdessert med havre- och kardemummafrasI veckans helgmeny bjuder jag på en kall tomatsoppa med basilikacrostini till förrätt. En varm dag är det så gott med en kall soppa. Nu smakar ju dessutom tomaterna extra gott. Tomatsoppa är också gott att ta med till stranden eller äta som lätt lunch.Fläskkarré perfekt på grillenTill huvudrätt blir det marinerade karréspett med en fräsch melonsallad och limekräm. Jag tycker att fläskkarré är underskattat kött att grilla. Det blir mycket saftigt och gott på grillen. Sås är alls inte nödvändigt till den här rätten, eftersom melonen är så saftig och även köttet, men jag vet att många gillar sås och limesås av yoghurt passar bra till. Till desserten använder jag också tjock yoghurt, så gott fräscht till kardemumasmulet av havregryn. Genom att jag rostar havregrynen med smör och socker blir det härligt frasiga och supergoda.Önskar er alla en trevlig helg när det är dags!Kall tomatsoppa med basilikacrostini4 portionerTid: 10 minuter500 g mogna tomater1 röd spetspaprika1 stjälk sellerica ½ dl vatten½ msk vinäger¾ tsk saltnågra droppar tabasco1 liten bit gurkaBasilikacrostini12 tunna skivor baguetteca 15 basilikablad2 msk olivolja1 liten vitlöksklyftaflingsaltGör så här1. Sätt ugnen på hög värme och grill.2. Skär tomaterna i bitar och skär bort stjälkfästena. Ta bort stjälkfäste och kärnor från paprikan och skär den i bitar. Skiva selleristjälken.3. Kör alltsammans i matberedare tills det är finfördelat. Tillsätt vatten till lagom konsistens. Smaka av med vinäger, salt och tabasco. Ställ i kyl fram till serveringen.4. Basilikacrostini: Rosta brödskivorna några minuter i ugnen tills de har fin färg. Finhacka basilikan och blanda med olivolja och pressad vitlök. Pensla blandningen på de rostade brödskivorna. Strö på lite flingsalt.5. Skär gurkan i strimlor och garnera soppan med dem vid serveringen.[caption id="attachment_4815" align="alignnone" width="1024"] Karréspett med fräsch melonsallad och limekräm. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Karréspett med melonsallad och limekräm Japansk soja och sesamolja ger köttet lite asiatisk touch och passar så bra till melonsalladen.4 portioner - 8 små spettTid: 30 minuter¾ kg benfri fläskkarré i skivor2 msk olja2 msk japansk soja1 msk balsamvinäger1 msk sesamolja1 vitlöksklyfta, pressad1 tsk nymald svartpepparMelonsallad¼ vattenmelon, ca 1½ kg½ paket frysta sojabönor à 250 g4 salladslökar½ röd chili1 lime1 liten bit färsk ingefära (som en enkrona), skalad½–1 kruka färsk koriander eller persiljaLimesås2 dl grekisk yoghurtfinrivet limeskal½ vitlöksklyfta, pressad1 krm saltGör så här1. Blötlägg spetten en halvtimme om de är av trä eller bambu.2. Skär köttet i ganska små bitar. Blanda olja, soja, balsamvinäger, sesamolja, vitlök och svartpeppar. Blanda ner köttet. Låt det marinera medan du förbereder resten.3. Sallad: Skär bort skalet på melonen och skär den i bitar. Pilla bort kärnorna.4. Blanda ner sojabönorna. Skiva salladslöken och chilin. Blanda ner dem.5. Finriv limeskalet och spara till såsen. Pressa ur saften och häll den över salladen. Finriv ingefäran ner i salladen. Blanda ner korianderbladen.6. Sås: Blanda yoghurt, lime-skal och vitlök. Salta lätt.7. Trä upp köttet på spetten och grilla dem några minuter på var sida tills de är genomstekta. Servera med sås och sallad.[caption id="attachment_4816" align="alignnone" width="1024"] Frasiga havregryn med kardemumma med yoghurtkräm och bär. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Bärdessert med havre- och kardemummafras4 portionerTid: 15 minuter50 g smör1/2 dl strösocker2 dl havregryn1 tsk nystött kardemumma2 dl grekisk yoghurt125 g blåbär125 g hallon2 msk flytande honungGör så här1. Smält smöret i en vid kastrull och låt det bli ljusbrunt. Tillsätt socker och havregryn och rosta blandningen under omrörning tills det fått fin ljusbrun färg. Ta från värmen och tillsätt kardemumma. Låt svalna.2. Varva havrefras, yoghurt, bär och honung i glas eller coupeskålar strax före serveringen.Tips!Om du inte har flytande honung kan du ljumma den så blir den flytande.