[caption id="attachment_4636" align="alignnone" width="1024"] Cashewfisk med primörsallad och sardellaioli. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Nu är det snart långhelg och den här veckan bjuder jag på en härlig vårmeny med fisk. Du kan välja vilken fisk du vill till exempel gös, abborre, uer, torsk eller kolja. Jag gör en god panering av hackade cashewnötter och till det serverar jag ljumma primörer bland annat färsk potatis och sparris och som pricken över i en sardellaioli. Sardellaiolin kan du servera till andra stekta fiskar och den är även god till kyckling och sallader. Jordgubbssäsongen på gång Till dessert blir det en god jordgubbstårta, för nu börjar det bli lätta att hitta riktigt goda jordgubbar i butikerna. I helgen åt jag supergoda belgiska gubbar och nu såg jag att det även finns svenska jordgubbar. Mums, ja det är en härlig tid vi går till mötes. Jag var ute i Stockholms skärgård och där blommade vitsipporna, ett säkert vårtecken även om jag själv känner mig lite snuvad på våren. När det varit fint vårväder i Malmö har jag varit i Stockholm och tvärtom. I helgen reser jag norrut och där lär det inte ha kommit lika långt. I norr finns inga vitsippor får i stället se hur långt häggen och syrenen kommit. De norrländska jordgubbarna får vi också vänta på. [caption id="attachment_4640" align="alignnone" width="1024"] Vitsippor ett säkert vårtecken i södra Sverige. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny Cashewfisk med ljumma primörer och sardellaioli Klassisk jordgubbstårta med twist Cashewfisk med ljumma primörer och sardellaioli Kom ihåg att spara ägggulorna till aiolin. 6 portioner 900 g fiskfilé av t ex gös, uer eller abborre 1 tsk salt 2 krm nymald peppar vetemjöl 2 äggvitor 150 g hackade cashewnötter smör till stekning Ljumma primörer 1 kg färskpotatis 250 g sparris 3 morötter 2 msk olivolja finrivet skal av 1 ekologisk citron 1/2 dl dill 1 tsk salt 1 påse babyspenat, 80 g Tillbehör sardellaioli Gör så här 1. Borsta potatisen väl och koka den 10–15 minuter i lättsaltat vatten. Skala morötterna och skiva och låt dem koka med de sista 3–5 minuter. Låt även sparrisen koka med 3–5 minuter. Häll av och blanda ner olivoljan, finrivet citronskal och dill. Smaka av med salt och låt svalna medan du gör resten. 2. Skär bort benraden från filéerna och skär dem i bitar, salta och peppra. Vänd dem i vetemjöl och därefter ena sidan i äggvita och hackade cashewnötter. Hetta upp smör i stekpanna och stek fisken på medelvärme först nötsidan och sedan på andra sidan totalt ca 5 minuter. 3. Blanda ner spenaten i den avsvalnade potatisen. Servera den nystekta fisken på varma tallrikar med de ljumma primörerna och sardellaioli. Sardellaioli 6 portioner 2 äggulor 5 sardellfiléer med kapris 2 msk pressad citron 1 1/2 dl olivolja 1 pressad vitlöksklyfta 1 krm salt nymald vitpeppar Gör så här 1. Kör äggulor, sardeller och citronsaft med mixerstav. 2. Tillsätt oljan droppvis i början och sedan i en fin stråle. Kör med mixerstaven till en tjock majonnäs. Smaka av med pressad vitlök, salt och peppar och ev mer citronsaft. Jordgubbstårta som är lätt att gilla Till dessert en ljuvlig jordgubbstårta med en citronkräm och crème chantilly mellan luftiga bottnar. Jag har bakat egna bottnar men självklart kan du köpa färdiga bottnar. [caption id="attachment_23979" align="alignnone" width="799"] Drömgod jordgubbstårta med luftiga bottnar och och god citronkräm med mascapone. Foto: David Back[/caption] Klassisk jordgubbstårta med läcker twist 10–12 bitar Tid: 1½ timme Tårtbotten smör och ströbröd till formen 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl, 75 g 1 dl vetemjöl, 60 g 1 tsk bakpulver Citronkräm 2 stora äggulor ¾ dl strösocker finrivet skal av 1 citron 2 msk pressad citron Crème chantilly 4 dl vispgrädde ½ dl florsocker 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker Fyllning och garnering 1½ liter jordgubbar, skivade, 750 g Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 24–26 cm stor form mycket väl. 2. Vispa ägg och socker riktig pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Se till att allt blir väl blandat. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen cirka 35 minuter. Prova med sticka att den känns torr. Låt svalna något och stjälp upp den. 3. Citronkräm: Blanda äggulor, socker, citronskal och -saft i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda upp till en kräm under ständig vispning på ganska svag värme. Ta av från värmen och kyl krämen. 4. Crème chantilly: Vispa grädden och smaksätt med florsocker, vaniljpulver eller vaniljsocker. 5. Montering: Dela kakan i 3 bottnar. Bred på citronkräm och sedan crème chantilly och fördela skivade jordgubbar på de nedersta bottnarna och bred till sist på gräddkräm och jordgubbar på den översta bottnen.