[caption id="attachment_7448" align="alignnone" width="1024"] Ljuvligt god fisksufflé serveras med skirat smör. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny med lutfisk eller torsk Fisksufflé * Lutfisk eller torskrygg med vitvinssås * Saffranstårta med kanel- och mandelbotten Gillar ni lutfisk? Jag gjorde inte det som barn, men i dag älskar jag det. Många år var jag bjuden på lutfisklunch på Operakällaren och där blev vi alltid serverade först sufflé och sedan kokt lutfisk, så fantastiskt gott. Jag brukar alltid försöka ha en lutfiskmiddag hemma i november eller under mellandagarna, då börjar jag med en lutfisksufflé, så len och god. Den är bra att testa om du är ovan med lutftisk och även den som inte säger sig gilla lutfisk brukar tycka om den. Sufflén blir också fantastisk god att göra med torsk. Sedan serverar jag lutfisken antingen med en bechamelsås eller som här med en lyxig vitvinssås. Bacon är supergott att servera till. Vill du inte ha lutfisk gör du rätten med torskrygg. Saffranstårta med kanel- och mandelbotten Även desserten får julig smak, det blir en av mina egna favoriter. En fryst tårta med knaprig botten med mandel med smak av kanel och sedan en ljuvligt god saffransparfait. Perfekt för du kan göra den mycket långt i förväg. Trevlig adventshelg! [caption id="attachment_7444" align="alignnone" width="1024"] Lutfisk eller torsk med vitvinssås och bacon. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Så här kokar du lutfisk Längre blötläggning ger fastare fisk Blötlägg fisken under natten eller några timmar. Byt vatten några gånger under tiden. Längre blötläggning ger fastare fisk. Koka lutfisk i mikrovågsugn I mikrovågsugn är det lätt att koka lutfisken och resultatet blir mycket bra. Det bästa är att skära fisken i bitar före kokningen. Dela kg-biten i sex bitar. Salta dem runtom, beräkna 2 tsk salt till 1 kg lutfisk. För snyggast resultat lindas varje bit in i plastfolie och läggs i en mikrosäker form. Du kan också lägga bitarna direkt i formen och täcka den med plastfolie. Det blir också bra. Tillaga på full effekt ca 12 minuter. Låt stå en stund för värmeutjämning. Lägg upp bitarna på serveringsfat och häll bort vattnet. Tänk på att när du tillagar i mikrovågsugn ska du inte tillaga mer än ett kg åt gången. I mikrovågsugn är det mängden som avgör tiden. Tillaga lutfisk i ugn Lägg portionsbitar av fisken i en långpanna. Täck med aluminiumfolie och ugnskoka i 225°, ca 40 minuter. Fisken ska vara vit och mjäll. Häll bort vätskan som bildats. Torskrygg snabb att tillaga! Lägg portionsbitar av färsk eller nästan helt tinad torskrygg i en väl smord ugnsform, salta och peppra. Täck med folie. Ugnskoka ca 10 minuter i 200° varm ugn. Tiden beror på filéernas tjocklek. Fisken ska bara precis stanna. Är den halvfryst tar det längre tid. Fisksufflé Mild len smak som gillas av alla. 6–8 portioner ca 5 dl kokt avrunnen lutfisk eller torsk (1 kg okokt lutfisk) 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl mjölk 3 ägg 1 tsk salt 1 krm nymald vitpeppar Tillbehör skirat smör Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. Koka lutfisken, se recept ovan. Smörj och mjöla cocotteformar som rymmer ca 1½ dl. 2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Späd med mjölk och låt sjuda på svag värme under omrörning ca 5 minuter till såskonsistens. 3. Separera äggen och se till att det inte kommer äggula i vitorna. Vispa ner gulorna i såsen. Tillsätt den kokta och avrunna fisken i bitar. Smaka av med salt och peppar. 4. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner dem försiktigt i fisksmeten. 5. Fördela smeten i formarna och dra med tummen runt kanten så att sufflén kan resa sig. 6. Grädda på nedersta falsen ca 15 minuter. Servera genast med lite skirat smör. Lutfisk eller torsk med vitvinssås & bacon I stället för vitvinssås kan du göra en vanlig bechamelsås och gärna smaksätta den med både skånsk senap och dijonsenap. Det är också gott att servera kryddpeppar och vitpeppar till när du . 6–8 portioner 2–3 kg lutfisk eller 1¼ kg torskrygg salt och peppar 2 paket bacon, à 140 g Sås 2 dl torrt vitt vin 2 dl vatten 2 hönsbuljongtärningar 6 dl vispgrädde 4 msk dijonsenap majsstärkelse Tillbehör kokt potatis, sockerärter och gröna ärter Gör så här 1. Sås: Koka upp vin, vatten och buljongtärning samt grädde och låt koka utan lock ca 10 minuter. 2. Tillsätt senap och koka ytterligare några minuter. Red eventuellt av med lite majsstärkelse utrörd i vatten om du tycker att såsen är för tunn. 3. Skär baconet i bitar och stek det knaprigt i panna utan fett. Låt det rinna av på hushållspapper. 4. Tillaga lutfisken eller torsken enligt förslagen här ovan. [caption id="attachment_7449" align="alignnone" width="1024"] Fryst saffranstårta med knaprig botten med smak av nötter och kanel. Foto; Ulrika Pousette[/caption] Saffranstårta med kanel- & mandelbotten En fryst tårta med riktigt juliga smaker av saffran, kanel och kardemumma. 1 tårta, ca 12 bitar Mandelbotten 150 g sötmandel 1½ dl florsocker 2 tsk mald kanel 3 äggvitor Saffransparfait ½ paket saffran, ½ krm 3 dl vispgrädde 3 äggulor 1½ dl florsocker ½ tsk finstött kardemumma Garnering hallon eller andra bär Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Blanda finstött saffran och grädde. 2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen. 3. Finhacka mandeln med florsocker och kanel i matberedare eller mal den i mandelkvarn och blanda med sockret och kanelen. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner mandelsockret. Bred ut smeten i formen. 4. Grädda på andra falsen nerifrån ca 25 minuter. 5. Saffransparfait: Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt kardemumman. Vispa saffransgrädden och vänd ner den i äggsmeten. 6. Bred ut smeten jämnt på den kalla mandelbottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 3 timmar. 7. Har den stått länge i frysen bör den tempereras en stund före servering. Garnera med hallon eller andra bär.