[caption id="attachment_5495" align="alignnone" width="1024"] Rågvåfflor med löjrom blir lyxig start på middagen. Foto: Christina Uhlin[/caption] Helgmeny Rågvåfflor med löjrom * Viltfärsbiffar med gräddig grönpepparsås, potatisstomp och kål- och äppelfräs Nu är det högsäsong för löjrom och vilt. Jag brukar skoja om att jag är uppvuxen på löjrom och det är nästan sant. Löjrom bjöds hemma och speciellt hos min farmor och farfar i Sangis alltid i stora skålar och vi åt det som kaviar på knäckebröd med lite lök och ibland med en klick gräddfil. Jag vet inte när det blev betraktat som lyx, kanske när det serverades på lyxkrogar i Stockholm och priset stack upp i höjden. Men idag är det verklig lyxmat och kan förstås ersättas med annan rom, men det finns inget som går upp mot löjrom från Kalix. Den här veckan bjuder jag på frasiga rågvåfflor och löjrom till förrätt. Byt ut mot annan rom om du vill. Viltsvinsfärs eller annan vild färs Saftiga viltbiffar med vildsvinsfärs serveras med gräddig grönpepparsås, potatisstomp, kål och äpple till läcker och lättlagad huvudrätt. De blir lika goda att göra med annan viltfärs. Jag har lite grädde i färsen eftersom viltfärs är mager. I helgen gjorde jag dem på rådjursfärs och det blev också väldigt uppskattat. Det är praktiskt om du gör biffarna i förväg för då kan du värma upp dem i såsen. Potatisstomp med purjolök blir så gott att servera till och suger upp den goda såsen. Fräst kål med äpple och lingon ger extra fina smaker till det vilda. Saffranscheesecake kan bli god dessert En god kaka eller saffranscheesecake kan bli en god och passande dessert. Receptet hittar du här. Önskar er alla en trevlig helg! Rågvåfflor med löjrom Matiga våfflor är goda till förrätt. Du kan göra dem i förväg och sedan värma på dem i 200° inför serveringen. ca 4 stora våfflor, ca 20 hjärtan Tid: 30 minuter + tid att vila 25 g smör 2 dl kallt vatten ½ dl rågmjöl 1 dl vetemjöl 1 krm salt 1½ dl vispgrädde Tillbehör 2 dl crème fraiche 150 g Kalixrom eller annan rom 1 dl finklippt gräslök Gör så här 1. Bryn smöret nötbrunt i en liten kastrull och ta genast av från värmen och låt svalna. Häll vattnet i en bunke och vispa ner rågmjöl, vetemjöl och salt. 2. Vispa grädden, ej alltför hårt. Vänd ner den i smeten. Häll sedan ner det avsvalnade smöret. Låt gärna smeten vila en stund medan du förbereder tillbehören. 3. Tillbehör: Vispa crème fraichen tjock, först blir den tunn och sedan tjocknar den. Lägg upp rommen. Skär gräslöken tunt. 4. Grädda våfflor i hett järn. Järnet behöver inte smörjas. Lägg de färdiggräddade våfflorna på ett galler. 5. Om du inte serverar direkt, klipp våfflorna i hjärtan och värm dem några minuter i ugnen vid 200°. 6. Servera med tillbehören. [caption id="attachment_5491" align="alignnone" width="1024"] Biffar av vildsvinsfärs i gräddig grönpepparsås med potatisstomp och kål med äpple. Foto: Christina Uhlin[/caption] Viltfärsbiffar med gräddig grönpepparsås, potatisstomp och kål- och äppelfräs Saftiga fina biffar av viltfärs. De här biffarna är goda med vilken köttfärs som helst. Såsen med grönpeppar och lingon matchar viltsmaken så bra. Till serverar jag ett enkelt fräs av kål och äpple och potatisstomp med purjolök. 4 portioner Tid: 45 minuter 500 g vildsvinsfärs eller annan viltfärs ½ dl ströbröd 1 dl vispgrädde ½ dl vatten 1 tsk salt ½ tsk nymald svartpeppar 1 msk japansk soja 1 ägg 3 msk finriven gul lök 8 finstötta enbär Sås vatten 2 dl rött vin 4 msk japansk soja 1 msk torkade grönpepparkorn 2 dl vispgrädde ev 1–2 tsk majsstärkelse 1 dl lingon Kål- och äppelfräs 5 savoykålsblad olivolja till stekning 2 äpplen salt och peppar Potatisstomp 1 kg mjölig potatis 1 liten purjolök 25 g smör Gör så här 1. Potatisstomp: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Finstrimla purjolöken och fräs den mjuk i smöret. Häll av vattnet och stöt sönder potatisen med potatisstöt eller elvispar. Blanda ner purjolökssmöret och smaka av med salt och peppar. 2. Biffar: Blanda ströbröd, grädde, vatten, salt, peppar, soja, ägg, lök och finstötta enbär i en bunke. Låt svälla 10 minuter. Blanda ner färsen och arbeta samman till färsen håller ihop. 3. Forma små biffar med vattensköljda händer, lägg dem på vattensköljd skärbräda allt eftersom. Stek dem sedan i smör 3–4 minuter på var sida. Skölj och koka ur pannan mellan varje gång med cirka 1 dl vatten. Sila över vattnet i en kastrull. 4. Grönpepparsås: Häll ner vin, soja och grönpepparkorn i kastrullen. Låt koka ganska häftigt utan lock ca 10 minuter. Tillsätt grädden och koka ytterligare utan lock ca 5 minuter. Red eventuellt av med lite majsstärkelse utrörd i vatten om du tycker att såsen är för tunn. Tillsätt lingonen. Smaka av. Om du lagar i förväg kan du värma biffarna i såsen. 5. Kål- och äppelfräs: Skär bort den grova nerven på kålbladen. Riv bladen med fingrarna eller strimla den med kniv. Fräs den mjuk i olivolja på medelstark värme. Skiva eller tärna äpplena och tillsätt dem mot slutet. Smaka av med salt och peppar. 6. Servera biffarna med sås, potatisstomp och kålfräs. Dryckestips Till rågvåfflorna med löjrom: Ljust öl med aptitretande fräschör. Här finns brödiga stråk, drag av honung och örter och en ganska mild beska. Till viltfärsbiffarna:Roodeberg 2017, Sydafrika. Nr 7451, 99 krSmakrikt rött vin med toner av plommon, örter och lite rök. Generös och varm eftersmak.