[caption id="attachment_6925" align="alignnone" width="1024"] Laxspett med zucchini, primörsallad och basilikasås. Foto: Christina Uhlin[/caption]Hoppas ni har haft en fin vecka hittills. För mig har det varit fullt ös, så det känns skönt med helg redan i morgon. Efter jobbet styr jag kosan mot norr och ska titta till min stuga i Norrbotten. Det ska bli härligt. Jag hoppas bara att isen är borta, så att jag kan bada.Meny till Kristi himmelfärdsdag eller Mors dagJag tänker att den här veckan är det dags för en meny med lite sommarkänsla, vi är ju i slutet av maj och så är det både Kristi himmelfärdsdag med röd dag i morgon och på söndag är det Mors dag. Jag bjuder en god primörsallad med grillad lax och basilikasås. Till dessert blir det en ljuvlig och len vaniljparfait med en sötsyrlig kompott av rabarber och jordgubbar. Vaniljparfaiten är egentligen gräddglass och den blir så krämig och god och du behöver ingen glassmaskin. Kompotten av rabarber och jordgubbar blir pricken över i till den lena vaniljglassen. De svenska jordgubbarna är redan här tack vare att det har varit en ovanligt solig vår. De första jordgubbarna odlas i Skåne i tunnlar men man har börjat skörda på friland också. Det ska bli spännande att se om min egen rabarber i Norrbotten tittat upp ur jorden, men så här års brukar det gå fint att hitta rabarber i butik.Grilla på utegrill eller i grillpannaOm du inte har tillgång till grill går det naturligtvis bra att grilla laxen i grillpanna eller ugnssteka dem. Primörsalladen och basilikasåsen är universala och passar lika bra till kött eller vegetariska biffar.Förbered dagen föreJag gillar när man kan förberedas dagen före och det kan du göra med den här menyn. Salladen kan göras helt klar och laxen kan marineras över natten. Desserten kan vara helt förberedd dagen före och parfaiten kan till och med göras klar många dagar i förväg och förvaras väl täckt i frysen. Likaså rabarberkompotten den kan du göra dagen före och förvara i kyl. Eller gör rabarberkompotten i god tid innan och blanda ner jordgubbarna samma dag, så blir de mer spänstiga.[caption id="attachment_6927" align="alignnone" width="1024"] Primörsallad som passar lika bra till fisk som till kött. Foto:Christina Uhlin[/caption]PrimörsalladEn sallad som även passar till grillat kött eller kyckling. Du kan göra den klar dagen före. 6 portioner Tid: 40 minuter 900 g färskpotatis 1 bunt grön sparris, 250 g 150 g sugar snaps eller sockerärter 1 knippe rädisor 5 salladslökar Dressing 1 msk vitvinsvinäger 2 tsk dijonsenap 1 tsk honung 4 msk olivolja 1 tsk salt nymald svartpeppar Gör så här 1. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i lättsaltat vatten. Låt den sedan svalna något och dela dem i bitar. Lägg dem i en stor skål. 2. Dressing: Vispa ihop alla ingredienser. Häll dressingen över potatisen. 3. Ansa sparris och sugar snaps. Skär sparrisen i bitar och koka dem 2–3 minuter i lättsaltat vatten. Koka sugar snaps 1 minut i lättsaltat vatten. Spola av grönsakerna i kallt vatten direkt efter kokningen. 4. Ansa rädisor och salladslök och skiva dem tunt. Förvara alla grönsakerna var för sig i kyl. Hit kan förberedas. 5. Blanda potatisen med grönsakerna.[caption id="attachment_6928" align="alignnone" width="1024"] Laxspett med zucchini och timjan kan grillas över glöd eller i grillpanna på spisen. Foto: Christina Uhlin[/caption]Timjanmarinerade laxspettLåt gärna laxen marinera några timmar eller längre. Det går också bra att grilla dem i grillpanna på spisen. Tips! Det är smart att använda dubbla spett när du ska grilla. Bitarna håller sig kvar och snurrar inte runt när du ska vända dem. Blötlägg alltid spett som inte är av metall.6 portioner 1 timme + gärna tid att marinera 1 kg laxfilé, gärna mittbit 2 tsk salt 2 tsk torkad timjan 1 msk olivolja 2 zucchini à ca 250 gTillbehörcitronklyftor Gör så här 1. Skär bort skinnet från laxen och ta bort eventuella ben. Skär i bitar ca 3x3 cm. Lägg dem i en skål, blanda med salt, timjan och olivolja. Låt gärna marinera någon timme eller över natten i kylskåp. Lägg spetten i blöt. 2. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Skär zucchinin i tunna skivor med en bred rotsaksskalare. Förväll dem 1 minut i kokande vatten. Häll av i ett durkslag och spola med kallt vatten. Hit kan förberedas. 3. Vik zucchiniskivorna likt ett dragspel. Trä upp lax och squash på dubbla spett. 4. Grilla över het glöd eller i het grillpanna några minuter på var sida.BasilikasåsEn riktig universalsås, den är god till det mesta. 6 portioner Tid: 5 minuter 1 kruka basilika 5 dl crème fraiche 2 vitlöksklyftor, pressade ½–1 tsk salt nymald svartpeppar Gör så här 1. Finhacka basilikan riktigt fint, gärna med mixerstav. Tillsätt ½ dl av crème fraichen. Mixa samman. 2. Vänd sedan ner resten av crème fraichen. Smaka av med vitlök, salt och nymald svartpeppar. Täck och låt stå kallt fram till serveringen. Hit kan förberedas.[caption id="attachment_6924" align="alignnone" width="1024"] Vaniljparfait med rabarber- och jordgubbskompott. Foto: Chistina Uhlin[/caption]Vaniljparfait med rabarber- och jordgubbskompottVaniljparfaiten är enkel att göra och blir mycket krämig och god. Den gräddiga glassen passar även till alla sommarens bär. Tips! Har du inga portionsformar kan du ta små engångsmuggar eller glas. Du kan också göra en enda stor glass i plastburk eller bakform. 6 portioner Tid: 30 minuter + 4 timmar Vaniljparfait 4 äggulor ¾ dl strösocker 1 vaniljstång 1 msk honung 3 dl vispgrädde Rabarber- och jordgubbskompott 300 g rabarberstjälkar ca ¾ dl strösocker ¾ dl torrt vitt vin 1 liter jordgubbar, 500 g Gör så här 1. Vaniljparfait: Häll äggulor och socker i en skål. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i skålen. Spara själva stången. Vispa tills det blir pösigt och sockret löst sig. Vispa ner honungen. 2. Vispa grädden. Vänd ner den i äggvispet. Fördela smeten i portionsformar eller en stor form som rymmer cirka 8 dl. Frys in i minst 4 timmar. 3. Rabarber- och jordgubbskompott: Ansa rabarberstjälkarna och skiva dem tunt. Koka upp den sparade vaniljstången med socker och vin i en liten kastrull. Lägg ner rabarbern och låt sjuda på svag värme några minuter. Kyl och låt kallna. Ansa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Vänd ner dem i rabarbern. Smaka av om det behövs mer socker och förvara i kyl. Hit kan förberedas. 4. Stjälp upp glassen och servera med kompotten.DyckesförslagTill laxspetten Château Bonnet 2017, Frankrike. Nr 4151, 95 kr. Aromatiskt och friskt vitt vin med tydliga toner av örter, krusbär och vinbärsblad. Till desserten Castiôn Moscato d´Asti 2017, Italien. Nr 7873, 95 kr. Pärlande sött vitt vin med fräscha toner av citrus, honung och fläder.[caption id="attachment_6929" align="alignnone" width="1024"] Blommor som ger sommarkänsla. Foto: Christaina Uhlin[/caption]Önskar er alla en riktigt fin Kristi himmelfärdsdag och fin helg!