[caption id="attachment_6030" align="alignnone" width="1024"] Pepparkaka med grönmögelost och hjortronsylt. Foto: Ulf Svensson[/caption] Enklaste helgmenyn Glögg och pepparkaka med ost och hjortronsylt * Ugnsbakad lax med citronsås * Mandelmasseäpple med vaniljglass Den här veckan blir det den mest lättlagade menyn du kan tänka dig. Tänker att många har bråda dagar och då kanske ni vill ha något riktigt lättlagat. Den här menyn är lättlagad, jag lovar. Välkomna med glögg och pepparkaka Jag välkomnar med glögg och pepparkakor serverade med en krämig grönmögelost. Gorgonzola, Saint Agur är ostar som funkar fint direkt på pepparkakan. Du kan också ta ädelost utrörd med lite crème fraiche för att bli lite krämigare. Som pricken över i klickar jag på lite hjortronsylt, det blir jättegott. Bekvämimpa med lax och citronsås Sedan blir det en gammal favoriträtt, lax med citronssås, den brukar alltid bli uppskattad, men är otroligt enkelt att laga. Såsen blir så god med fin syra som passar bra till laxen. Du kanske inte tycker att det låter som att såsen blir god för det är ju bara 3 ingredienser, men den blir supergod. Du kan göra dubbel sats av såsen för att inte riskera att den tar slut. Köp lax av bra kvalitet och ekologisk citron. Du kan servera med kokt potatis eller gärna pressad för att suga upp den goda såsen. Till serverar jag smörfräst bladspenat. Enkelt och mycket gott tillbehör till laxen. Vill du göra rätten till många går det bra att dubbla receptet flera gånger om. Du kan även ugnssteka en hel laxfilé om ni är många om du tycker att det är enklare. Dessert med extra god mandelmassa Till dessert blir det ett ugnsäpple med ett täcke av mandelmassa. Det blir extra fin smak och konsistens på mandelmassan när den blir gratinerad i ugnen. För lite extra knaper har jag även hasselnötter, du kan ta sötmandel eller valnötter i stället. Och om du är allergisk så går det bra med solroskärnor eller pumpakärnor. Självklart kan du utesluta nötter eller frön också. Vaniljglass är gott att servera till äpplet. Det är alltid gott när man kombinerar olika temperaturer och konsistenser i en dessert. Hela menyn är glutenfri om du väljer glutenfria pepparkakor. Önskar er alla en trevlig helg när det är dags att ta helg! [caption id="attachment_6027" align="alignnone" width="1024"] Ugnsbakad lax med citronsås, så enkelt och så gott. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Ugnstekt lax med citronsås 4 portioner Tid: 20 minuter 600 g skinn- och benfri laxfilé 1 1/2 tsk salt nymald vitpeppar Citronsås 1 ekologisk citron 2 dl crème fraiche 1 1/2 dl vatten 1 fiskbuljongtärning Tillbehör kokt potatis, gärna pressad ca 400 g fryst bladspenat smör eller olivolja till stekning salt och nymald svartpeppar Gör så här 1. Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. 2. Citronsås: Tvätta och borsta citronen väl i varmt vatten. Gör tunna strimlor av det gula skalet med zestjärn eller potatisskalare och kniv. Koka skalen 1/2 minut och släng sedan vattnet. 3. Koka ihop crème fraiche, vatten och buljongtärning ca 5 minuter. Smaka av med 1–2 tsk pressad citron och, om det behövs, salt och peppar. Tillsätt citronskalen. Hit kan rätten förberedas. 4. Stek fisken mitt i ugnen ca 10 minuter strax före servering. Fräs bladspenaten i smör eller olivolja tills den tinar och vätskan kokat bort. Smaka av med salt och peppar. Värm såsen och servera med kokt eller kokt pressad potatis och den frästa bladspenaten. [caption id="attachment_6029" align="alignnone" width="1024"] Ugnsäpple med mandelmassa och hasselnötter. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Mandelmasseäpplen med hasselnötter 4 portioner 2 äpplen 3/4 dl grovhackade hasselnötter ca 100 g mandelmassa Tillbehör vaniljglass Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. Halvera äpplena och gröp bort kärnhuset med en liten sked. 2. Lägg äpplena på ett ugnsfat. Strö lite hasselnötter i gropen efter kärnhuset. Skär 4 skivor av mandelmassan och platta till dem så att de täcker en halva var. Strö på resten av de hackade nötterna och tryck fast dem lite. 3. Gratinera på nedersta falsen i ugnen 15–20 minuter tills mandelmassan börjar få färg och äppelhalvorna mjuknat.