[caption id="attachment_5110" align="alignnone" width="1024"] Lime, ingefära och chili är favoriter när jag vill laga asiatiskt. Foto Ulrika Pousette Helgmeny med asiatiska smakerSpröda sesamkex med lax*Asiatiska nudlar med marinerade kycklingspett*Rom- och mandelglassDet har varit en omtumlande vecka, först avtackning på jobbet och sedan Go'kväll i Umeå i går. Inte hunnit med så mycket annat. Så den här veckan får ni en extra lättlagad helgmeny. Det är en meny med lite asiatiska smaker. Jag inleder med spröda svarta sesamkex med lax. Har du inte provat de svarta japanska kexen tidigare måste du göra det. De är spröda och passar fantastiskt bra till just lax men även till skaldjur exempelvis skagenröra. De håller sig krispiga även med pålägget på. De finns att köpa i butiker som säljer japansk mat och även i vissa hälsokostbutiker eller på reneevoltaire.se. Men det är också gott att servera laxen på knäckebröd, danskt rågbröd eller rostat bröd.Sedan bjuder jag på marinerade kycklingspett med asiatiska nudlar och sedan blir det en vaniljglass som lyfter till nya höjder med rom och mandelbiskvier. Här serverar jag glassen med björnbär men självklart passar andra bär t ex hallon eller hjort också bra. Det är även gott med ananas till glassen. Jag önskar er alla en härlig helg! Nu ska jag ge mig ut i svampskogen och se om det finns någon svamp kvar. Spröda sesamkex med lax. Foto: Ulrika PousetteSpröda sesamkex med laxSpröda goda sesamkex från Japan passar så bra till lax och de är oerhört knapriga och goda. I annat fall kan du ta knäckebröd, danskt rågbröd eller rostat ljust bröd.ca 13 st1 påse japanska sesamkex, 75-100 g200 g skivad rökt eller gravad lax1 dl turkisk eller grekisk yoghurtfinrivet skal av en citron2 msk finhackad dillGör så här1. Dela laxskivorna i bitar lika många som kexen. Lägg dem på kexen.2. Blanda yoghurt, citronskal och dill. Lägg en liten klick ovanpå och dekorera ev med en liten tunn citronskalsbit och dill. Asiatiska nudlar med marinerade kycklingspett. Foto: Ulrika Pousette Marinerade kycklingspett6 portioner900 g kycklingfiléca små 30 spettMarinad1 dl soja japansk eller ljus thailändsk sojasaften av 2 pressade limer1 dl sweet chili sås4 msk sesamolja2 msk fisksåsGör så här1. Skär kycklingfiléerna i långsmala bitar.2. Blanda ingredienserna till marinaden och häll hälften (ca 1 1/2 dl) över kycklingen och spara resten till nudlarna. Låt kycklingen marinera någon timme eller gärna längre.3. Blötlägg spetten minst 30 minuter före tillagning.4. Sätt ugnen på 250°. Trä upp kycklingen på spetten och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla dem gärna med 1 msk soja och 1 msk olja så får de lite finare färg. Stek 2–3 minuter på varje sida. Du kan också steka dem i grillpanna. Kontrollera att de är helt genomstekta.Asiatiska nudlar400 g asiatiska äggnudlar1 röd paprika1 liten squash150 g sockerärterNudelmarinadden sparade kycklingmarinaden1 finstrimlad röd chilifrukt1–2 msk finriven ingefäral knippe korianderGör så här1. Marinad: Finstrimla chilifrukten och ta bort kärnor och mellanväggar om du inte vill ha det så starkt. Blanda ner den och ingefäran i marinaden.2. Ansa och strimla paprika och squash.3. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Lägg ner nudlarna och koka 2 minuter. Lägg ner squash och sockerärter och låt koka med 1 min. Häll av vattnet och tillsätt paprika och marinad. Rör om och skär koriandern och tillsätt den. Servera genast med spetten men du kan också servera alltsammans ljummet eller kallt på en buffé. Rom- och mandelglass med björnbär, så god och enkel att göra. Foto: Ulrika Pousette[Rom- och mandelglassSå gott och enkelt! Den passar även att servera till andra bär och även ananas är gott till glassen.6 portioner1 påse mandelbiskvier, ca 150 g4 msk mörk rom1 1/2 liter vaniljglassTillbehörca 250 g björnbärGör så här1. Krossa ca 100 g av biskvierna grovt i mortel eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem med handen.2. Lägg dem i en stor skål och häll över rommen. Låt stå 3–5 minuter. Rör ner glassen i blandningen. Ställ tillbaks i frysen tills det är dags att servera. Doppa en glassskopa i vatten och skeda upp glassen. Servera med bär eller frukt.