Passa på att grilla i helgen om du har möjlighet, i annat fall blir laxen även god och smakrik om du steker eller grillar i panna på spisen. Foto: Ulrika PousetteHelgmenyRödbetor med getost och pinjenötter*Baconlax med rostad potatis och nektarinsalsa*Bärtårta med kryddig bottenDet här kanske blir årets sista meny med lite sommarkänsla. Men jag vill alltid hålla kvar den somriga känslan och den här veckan blir det en sensommarmeny innan vi går in i den tidiga hösten. Jag bjuder på nykokta rödbetor med vinägrett och getost. Det är en favorit så här års när rödbetorna är så fina. Vill du förenkla köp färdigkokta rödbetor. Bacon är en utmärkt kombo till laxTill huvudrätt blir det en god och lättgjord baconlax. Att linda bacon runt laxen blir så gott. Den rökiga smaken passar så fint till laxen. Det går lika bra att grilla på utegrill som i grillpanna eller stekpanna. Till rostar jag potatis i ugnen med rosmarin och kompletterar med grönsaker och en fruktig salsa av nektariner med friskt och sötsyrlig smak passar utmärkt till. Dessertårta med valfria bärEn läcker bärtårta som påminner om cheesecake blir till läcker dessert. Det bästa med den här tårtan är att du kan ta vilka bär du vill. Nu är det tid för hösthallon och även blåbär finns kvar. Jag plockade jättemycket blåbär i Norrland förra helgen. I södra Sverige har björnbären mognat. Men du kan även ta frukt till exempel bitar av persika. Den påminner lite om cheesecake men jag har inte ost i den utan crème fraiche och smaksätter fyllningen med apelsin. Som botten blandar jag digestive och pepparkakor. Det ger en god lite kryddig smak. Sedan toppar jag med de bär jag kan få tag. Önskar er alla en riktigt fin helg! Nykokta rödbetor med getost, ärtskott och rostade pinjenötter. Foto: Ulrika PousetteRödbetor med getostost och pinjenötterPassa på nu när rödbetorna är som finast. De är så mjälla och goda. Det här är både enkelt och supergott! 6 portionerTid ca 20 minuter1 stor knippa färska rödbetor1/2 dl pinjenötterca 70 g ärtskott eller rucolasallad200 g mjuk färsk getost eller fetaostDressing1 msk rödvins- eller balsamvinäger3 msk olivolja2 krm salt1 krm nymald svartpepparGör så här1. Skär av rödbetsblasten men lämna några centimeter och rottråden. Koka dem ca 20 minuter, prova med sticka att de är mjuka. Tiden varierar beroende på storlek. Häll av vattnet och spola rödbetorna under kallt vatten och gnid av skalet. Klyfta dem.2. Blanda dressingen och häll den över rödbetorna.3. Rosta pinjenötterna i medelvarm stekpanna, passa noga så att de inte bränns. Hit kan förberedas.4. Fördela ärtskott eller rucola och rödbetor på assietter eller i skålar.5. Fördela osten över rödbetorna och strö över pinjenötterna. Baconlax med rostad potatis och nektarinsalsa. Foto: Ulrika PousetteBaconlax på spettKombinationen av rökt bacon och lax blir oväntat gott och ingen marinad behövs. Grillpinnarna kan du strunta i om du vill.6 portionerTid ca 30 minuter1 kg laxfilé, gärna mittbit1 tsk salt1 krm nymald vitpeppar2 paket bacon à 140 ggrillpinnarGör så här1. Blötlägg grillpinnarna i kallt vatten minst 30 minuter.2. Skär laxen i avlånga bitar. Salta och peppra dem runt om. Låt dem gärna ligga en stund innan du trär upp dem på spetten. Rulla sedan bacon runt om. Hit kan förberedas långt i förväg.3. Grilla dem sedan över het glöd eller stek dem i grillpanna eller stekpanna med beläggning på spisen några minuter på varje sida.NektarinsalsaSöt och syrligt passar perfekt till laxspetten. I stället för nektariner kan du ta persikor. Kom bara ihåg att finriva citronskalet innan du pressar ut saften. Skalet använder jag till den rostade citronpotatisen. 6 portionerTid ca 10 minuter3 nektariner3 salladslökar2 msk pressad citron2–3 tsk sockerGör så här1. Hacka nektarinerna. Skiva löken tunt och blanda med nektarinerna.2. Blanda citronsaft och socker. Häll över nektarinerna. Rostad citronpotatis med rosmarinPotatisen är godast att servera varm eller ljummen, men kan även serveras kall.6 portionerTid ca 30 minuter1 kg små potatisar2 msk olivolja2 kvistar rosmarin1 1/4 tsk salt150 g färska sockerärter1 citron250 g cocktailtomaterGör så här1. Sätt ugnen på 250º.2. Tvätta och borsta potatisen väl. Skär den i tjocka skivor eller bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan.3. Stek dem mitt i ugnen ca 10 minuter, ta ut och rör om. Strö över rosmarinblad. Salta. Fortsätt att steka ca 10 minuter eller tills potatisen känns klar. Ansa och koka sockerärterna 1 minut, spola i kallt vatten och låt dem rinna av väl blanda ner dem i potatisen. Halvera tomaterna, ta det finrivna citronskalet som blev över från nektarinsalsan och blanda ner alltsammans i potatisen. Bärtårta med kryddig bottenEn perfekt tårta som du kan göra dagen före och sedan bara garnera med de bär du får tag på. Alla sorters bär passar.8 portionerTid: 20 + 30 minuter i ugnBotten75 g smör150 g digestivekex100 g pepparkakor1 stor äggvitaFyllning3 stora ägg1 stor äggula2 dl crème fraiche1 dl strösockerfinrivet skal av 1 ekologisk apelsin1 dl pressad apelsinsaftGarnering och tillbehörca 500 g färska bärev lättvispad vispgräddeGör så här1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret.2. Kör kexen och pepparkakorna till smulor i matberedare eller stöt dem i omgångar i en mortel. Häll smöret över smulorna och tillsätt äggvitan.3. Häll smulorna i en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter, och tryck ut i bottnen och några centimeter upp på kanten.4. Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen.5. Vispa samman alla ingredienser till fyllningen precis bara så att de blandas. Häll smeten i den förgräddade bottnen och fortsätt grädda 20–25 minuter tills fyllningen stannat. Ta ut och låt kallna.6. Garnera med färska bär. Servera eventuellt lättvispad grädde till.TipsDu kan göra den i god tid, men lägg på bären strax före serveringen.