Härlig kycklingsallad med grönsaker, matgryn och getostsås och dukkah.HelgmenyKycklingsallad med dukkah*Äppelkaka med knäckigt toscatäckeDet härliga soliga vädret och lite av sommarkänslan består. Men jag tänker att nu är det sista helgen innan det är höst på riktigt. Håll kvar sommarkänslan med min härliga sallad med kyckling och nyskördade grönsaker och matgryn. Salladen kan serveras ljummen eller kall. Just nu är det ju gott om fina grönsaker och jag picklar både rödlök och blomkål. Det blir jättegott och som pricken över i dukkah och en krämig getostsås. Det är en blandning av mandel, nötter och frön och kryddor som kan variera, men kryddorna i min dukkah innehåller bara spiskummin och koriander. En supergod blandning till nötter och frön tycker jag. Dukkah är god att strössla över kyckling, kött och grönsaker. Men prova också att servera dukkah med bröd och olivolja. Först doppas brödet i god olivolja och sedan i dukkah. Kanske kan det bli årets sista rosévin till salladen för att behålla sommarkänslan ännu mer. Till dessert blir det en läcker äppelkaka med knäckigt toscatäcke och lättvispad grädde. Dukkah blir som pricken över i på kycklingsalladen. Foto: Eva Hildén. Kycklingsallad med dukkahFörbered dukkah och de picklade grönsakerna dagen före så går det snabbt att svänga ihop den här läckra kycklingsalladen. Dukkah är pricken över i, så hoppa inte över den.6 portionerTid: 1 timme + tid i kylca 900 g kycklingfilé gärna med skinnsalt och nymald svartpepparsmör till stekning6 portioner svenska kvarngryn, Frebaco eller andra matkorn t ex kornris500 g kokta rödbetor150 g sockerärter eller sugar snaps65 g späda salladsbladDressing1 tsk dijonsenap1 msk vitvinsvinäger3 msk olivoljaGetostsås175 g getost3 dl gräddfil1 dl finhackad basilika2 krm salt och nymald svartpepparPicklad lök och gulpicklad blomkål2 röda lökar½ blomkålshuvud, ca 300 g1 dl ättiksprit, 12%2 dl strösocker3 dl vatten1 tsk salt1 tsk gurkmejaGör så här1. Picklade grönsaker: Skiva rödlöken tunt och lägg ner den i en burk. Dela blomkålen i små buketter. Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Häll över knappt 2 dl på löken och pressa ner den i lagen. Tillsätt gurkmeja och blomkål till den sparade lagen. Koka 1 minut och häll över på en burk. Låt kallna och gärna stå i kyl över natten.2. Getostsås: Skär bort kanten på getosten och mosa den med en gaffel, blanda med gräddfil och basilika. Smaka av med ca 2 krm salt och lite nymald svartpeppar.3. Sätt ugnen på 125°. Bryn kycklingen i smör i stekpanna, salta ca 2 tsk och peppra runt om. Stick i en termometer i den största filén och stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70°. Skiva filéerna när de svalnat något.4. Koka matgrynen enligt förpackningen. Häll av vattnet. Blanda senap, vinäger, olja, 1 tsk salt och nymald peppar. Häll dressingen över de kokta grynen. Förväll sockerärterna 1 minut, spola i kallt vatten. Klyfta rödbetorna. Blanda ner sockerärter och sallad i matgrynen. Smaka av.5. Lägg upp matgrynen på fat och lägg på rödbetor och avrunnen blomkål. Toppa med rödlök och lite dukkah. Servera sås, mer dukkah och picklad rödlök vid sidan om.DukkahDukkah är en favoritblandning av hackade nötter eller sötmandel, sesamfrön och kryddor. Den kan lyfta många rätter. Dukkah är god att strössla över kyckling, kött och grönsaker. Men prova också att servera dukkah med bröd och olivolja. Först doppas brödet i god olivolja och sedan i dukkah. 200 g sötmandel eller gärna en blandning av olika nötter1 dl sesamfrön2 msk hela korianderfrön2 msk hel spiskummin1 tsk saltGör så här1. Rosta nötterna för sig och fröna för sig i en torr stekpanna på medelvärme. Det går också att rosta i 150° ugn 15–25 minuter. Fröna går fortare.2. Kör alltsammans i matberedare tills det är finhackat men fortfarande små bitar. Du kan även hacka för hand. Låt svalna och häll upp i burk med tättslutande lock, men inte för länge eftersom nötter härsknar fort. I frys håller de länge. Riktig saftig och god äppelkaka med kardemumma och knäckigt toscatäcke.Äppelkaka med knäckigt toscatäckeTid: 20 minuter + ca 45 minuter i ugnsmör + ströbröd till formen125 g smör, rumsvarmt2 dl strösocker2 ägg1 msk kardemummakärnor3 dl vetemjöl, 180 g1/2 msk bakpulverca 450 g äpplenToscatäcke 50 g smör1 ½ msk vetemjöl½ dl strösocker2 msk honung50 g mandelspån eller mandelsplitterTillbehörev lättvispad gräddeGör så här1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en kakform, 1 1/2 liter.2. Vispa smör och socker tills det blir riktigt pösigt. Vispa sedan ner äggen ett i taget.3. Finstöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten.4. Blanda väl och fördela smeten i formen. Skala eventuellt äpplen och klyfta dem. Tryck ner dem tätt i smeten.5. Grädda kakan på nedersta falsen 30–35 minuter tills den stannat. Höj temperaturen till 200°. Flytta gallret lite högre upp i ugnen.6. Förbered toscatäcket: Smält smöret och tillsätt mjöl, socker, honung och mandelspån. Låt sjuda några minuter under omrörning. Fördela smeten över kakan och fortsätt grädda ytterligare 10–15 minuter tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg. Låt svalna.7. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller glass.Dryckestips PUY CHERI SYRAH ROSÉ 2021, FRANKRIKE ❯ Nr 2209, 95 kr. Ett mycket prisvärt rosévin med frisk bärighet med inslag av hallon, färska örter och blodgrapefrukt. ALKOHOLFRITT LEITZ EINS ZWEI ZERO ROSÉ, TYSKLAND ❯ Nr 1902, 74 kr. Alkoholfritt rosévin med smak som drar åt röda bär, lätt örtighet och en finstämd sötma i avslutningen.