[caption id="attachment_7209" align="alignnone" width="1024"] Kycklingfilé på spett med jordnötssås och thailändsk gurksallad.[/caption] HelgmenyKycklingfilé på spett med jordnötssås*Limecheesecake med vinbärsgelé Kycklingfilé på spett med jordnötssås var det väldigt länge sedan jag gjorde, men plötsligt blev jag så sugen på det. Kanske för att det är så varmt, här uppe i Norrbotten, nästan som i Thailand. Den här rätten smakar thailändskt och är väldigt god och är inte alls svårt att göra. Om du köper "små fina kycklingfiléer" som är innerfiléer går det snabbt och de är otroligt möra. Självklart kan du ta vanliga större kycklingfiléer också och skära varje filé i ca 4 långa strimlor. Jag marinerar kycklingen och sedan grillar jag den på spett i ugnen. Men självklart om du har utegrill på plats är ju det ännu bättre. Jordnötssåsen kan du göra klar i förväg och bara värma försiktigt inför serveringen. Den ska inte koka för häftigt då kan den skära sig. Den som vill kan också hetta upp såsen med lite chiliflakes eller färsk chili. Hur stark den blir kan bero på vilket märke av currypasta du använder. Vissa märken är hetare än andra, så smaka dig fram.Cheesecake till dessertTill dessert blir det cheesecake. Det är en bra dessert som kan stå helt färdig i kylen. Ser att i söder är vinbären mogna, men det går bra att göra den med andra bär också. Har du inte några bär kan du helt enkelt hoppa över dem och bara ha ett slätt gelé.Önskar er alla en fin och skön helg! Satay med jordnötssås6 portioner900 g kycklinginnerfiléMarinadfinrivet skal av 1 lime1/2 dl japansk eller ljus soja1 msk fisksås2 msk rapsolja1 tsk nymald svartpepparJordnötssås100 g jordnötter400 ml kokosmjölk eller kokosgrädde, gärna Kung Markatta som inte innehåller några konstigheter4 tsk röd currypasta1 msk socker, gärna muscovado1 msk pressad lime eller citronsaft1 msk fisksåsev chiliflakesTillbehörjasminrisgurksalladevfärsk korianderGör så här1. Skär varje filé i 4 strimlor. Blanda marinaden och marinera köttet 1 timme eller längra. Blötlägg träspettten.2. Sås: Finhacka jordnötterna, gärna i matberedare. Koka upp kokosmjölk, currypasta, socker , citrussaft, fisksås och jordnötter. Sjud utan lock på svag värme 20–30 minuter, stormkoka inte.3. Sätt ugnen på grill 250°. Trä upp köttet på spetten. Grilla dem högt uppe i ugnen ca 5 minuter på var sida. Servera med ris, sås och gurksallad. Strö gärna över korianderblad. Thailändsk gurksalladEn frisk gurksallad med hetta från chili.6 portioner1 1/2 dl vatten1/2 dl ättiksprit, 12%1/2 dl strösocker1/2 tsk salt1 stor gurka1 liten rödlök1/2–1 röd spansk pepparfruktGör så här:1. Blanda vatten, ättiksprit, socker och salt.2. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en sked. Skiva gurkan tunt.3. Skala och finhacka löken. Skiva chilin tunt. Blanda ner allt i lagen. Låt dra 1 timme eller längre.[caption id="attachment_7210" align="alignnone" width="1024"] Limecheesecake med vinbärsgelé. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Limecheesecake med vinbärsgelé1 tårta, ca 12 bitarBotten200 g Digestivekex75 g smör1 tsk kanelFyllning200 g philadelphiaost2 dl crème fraiche1 dl strösocker2 äggfinrivet skal av 1 limeGelé2 gelatinblad1/2 dl vatten1 1/2 dl koncentrerad röd vinbärssaft eller annan röd saft1–2 msk pressad lime2 dl röda vinbärGör så här1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Smula kexen i matberedare eller mortel. Du kan också läggdem i en plastpåse och krossa dem med en kavel. Blanda med kanel. Smält smöret och häll det över. Blanda samman. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.2. Fyllning: Rör samman ost, crème fraiche, socker, ägg och limeskal.3. Häll fyllningen i formen. Grädda på andra falsen nerifrån ca 35 minuter tills den stannat. Låt kallana och ställ den i kylen.4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Ta upp och krama ur dem, och smält dem i en liten kastrull tillsammans med vattnet. Tillsätt saft och sila i limejuicen. Låt svalna i rumstemperatur tills den är lik ovispad äggvita. Blanda i vinbären och häll över tårtan och ställ den i kyl någon timme tills geléet är helt stelt.