Heta räkor på spanskt vis. Foto: Ulrika Pousette. Helgmeny med räkor, lammfilé och lingonmousseHeta räkor på spanskt vis*Festfilé med basilika- och getosttäcke*Lingonmousse med mandelbiskvierDen här veckan blir det ett semesterminne från Spanien till förrätt. I somras reste jag runt i norra Spanien, i Galicien och Asturien och åt mängder med skaldjur. Det är något speciellt att få äta dem så färska på plats. Alltid lika gott i sin enkelhet. Den här rätten med heta räkor går faktiskt att göra härhemma med stora ishavsräkor. Även om det inte blir precis samma sak. Men det blir också gott och är enkelt att göra. Till huvudrätt blir det lammfilé, som också hör hösten till, med ett täcke med getost och basilika, mycket gott och lättgjort. Du kan alltid byta ut lammfilén mot annan filé men just lamm och getost är bästa kombon tycker jag. Till köttet serverar jag svamprisoni som går snabbt och lätt att göra. Som dessert en riktigt lättgjord lingonmousse. Det behövs inte mycket lingon och får du inte tag på färska lingon kan du ta frysta eller rårörda och utesluta sockret.Önskar er alla en fin helg! Murosm i Galicien är en fiskeby vid kusten i nordvästra hörnet av Spanien. Där bjöds det många goda skaldjur. Spanska heta räkor med vitlök och chili.Heta räkor på spanskt visSå enkelt och så gott! Servera ett gott bröd till för att suga upp det goda kryddiga smöret.4 portionerTid: 20 minuter3/4 kg stora ishavsräkorca 2 piripiri eller 1 röd chili, t ex spansk pepparfrukt3/4–1 dl olivolja2-3 vitlöksklyftor1/2 dl fint hackad persiljaGör så här1. Sätt ugnen på 250°.2. Skala räkorna. Smula piripiri direkt i ugnssäkra portionsformar eller skiva chilin tunt och fördela den i formarna. Vill du inte ha det så starkt tar du bort kärnor och mellanväggar eller tar bar 1 piripiri.3. Blanda olja och tunt skivad vitlök. Fördela det i portionsformarna. Ställ in formarna mitt i ugnen några minuter tills oljan blir riktigt varm. Ta ut formarna och fördela och blanda ner räkorna och persiljan i formarna. Ställ in ytterligare någon minut tills allt blir varmt. Servera genast med bröd. Festfilé med basilika- och getosttäcke. Foto: Ulrika Pousette.Festfilé med basilika- och getosttäcke4 portionerTid: 30 minuter + tid för blötläggning600 g lammytterfilé1 tsk salt½ tsk nymald svartpepparsmör till stekningOsttäcke200 g chèvre1 dl hackad basilikaSvamprisoni250 g färska rensade trattkantareller eller trumpetsvamp eller 25 g torkade trattkantareller eller trumpetsvamp2 msk smör2 dl risoni1 hönsbuljongtärning + 5 dl vatten250 g cocktailtomater1 påse babyspenat, ca 65 g½ tsk salt nymald svartpepparGör så här1. Blötlägg den torkade svampen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.2. Skär bort kanterna från osten. Mosa med en gaffel och blanda ner basilikan.3. Skär köttet i 8 bitar. Salta, peppra och bryn dem i smör ca 1 minut på varje sida. Lägg dem i en ugnsform. Fördela osten över köttet, stick i en ugnstermometer mitt i den största köttbiten. Hit kan förberedas. Vid serveringen, sätt in köttet mitt i ugnen 8–10 minuter och stek tills innertemperaturen är 54°. Sedan stiger temperaturen till 60°.4. Krama ur svampen väl och fräs den sedan i smör.5. Tillsätt risoni och 4 dl kokande buljong. Lägg på lock och sjud på svag värme 10–12 minuter tills pastan är kokt. Rör några gånger under tiden så att det inte fastnar i botten. Späd med mer buljong om det verkar torrt.6. Halvera tomaterna och tillsätt dem och spenaten. Salta och peppra. Servera genast med det nystekta köttet. Lingonmousse med mandelbiskvier. Foto: Ulrika Pousette.Lingonmousse med mandelbiskvierOm du inte får tag på färska lingon kan du ersätta dem med tinade frysta lingon eller rårörd sylt. Biskvierna är färdigköpta små mandelbiskvier från den vanliga butiken. Lägg inte upp moussen förrän strax före serveringen, så håller sig biskvierna spröda.4 portionerTid: 10 minuter1 dl lingon + några till garnering2–3 msk strösocker1 dl vispgrädde1 dl naturell Kesella, 10%50 g mandelbiskvier, ca 40 styckenGör så här1. Mosa lingonen tillsammans med sockret med en gaffel. Rör tills sockeret löst sig.2. Vispa grädden.3. Blanda ner Kesella och lingon i grädden. Smaka av om det behövs mer socker, men tänk på att biskvierna också är söta.4. Fördela ungefär hälften av biskvierna i botten på små glas. Häll på moussen och strö över resten av biskvierna och några lingon.