Snabbgravad lax med krämig senapssås och sallad. Foto: Ulrika PousetteLätt och fräsch sensommarmeny Melon med parmaskinka *Halstrad snabbgravad laxmed sallad och senapssås*Snabb citronpannacotta med hallon Hoppas ni har det bra och kan njuta av sommaren. Den här veckan har jag lite mjukstart med jobbet, det blir både jobb och semester. Men jag suger i mig av solen och värmen så mycket det bara går. Nästa vecka blir det jobb varenda dag. I veckans helgmeny bjuder jag på riktigt på en fräsch och lättlagad meny med härlig sommarkänsla. Jag hoppas ni kommer att gilla den. Nu är det tid för melon och bland det godaste som finns så här års är parmaskinka och söt melon. Så enkelt, fräscht och gott! Det får bli starten på menyn, men melon och skinka är också perfekt som lätt lunch när det är varmt.Snabbgravad laxTill huvudrätt bjuder jag på en sallad med snabbgravad halstrad lax. Gravningen gör laxen godare och att den håller ihop bättre när du steker den. Till det serverar jag bara en sallad och en krämig senapssås med dill. En mycket snabb och lättgjord pannacotta med citron och hallonen får avsluta sommarmiddagen.Önskar er alla en fin helg! Melon och parmaskinka, fräscht och gott! Foto: Ulrika PousetteMelon med parmaskinka4 portionerTid: 10 minuter1 melon, t ex cantaloupe eller nätmelon8 skivor parmaskinkafärsk basilikamild olivoljaGör så här1. Halvera melonen och gröp ur kärnorna med en matsked. Skär melonen i 8 klyftor och skär sedan bort skalet.2. Fördela melonklyftorna, skinkskivorna och några basilikablad på assietter.3. Droppa över lite mild olivolja eller ställ fram oljeflaskan och låt var och en droppa på sin portion. Halstrad snabbgravad lax med sallad och senapssås4 portionerTid: 45 minuter750 g laxfilé, gärna mittbit2 msk salt2 msk strösockerolja till stekningnymald vitpepparSalladca 300 g sallad, gärna blandade sorter200 g sugar snaps200 g cocktailtomater3 salladslökar8 rädisorSenapssås1 ägg3 msk söt grovkornig senap1 msk dijonsenap1 msk vitvinsvinäger1½ dl neutral rapsolja2 krm saltlite nymald vitpeppar¾ dl finhackad dillGör så här1. Skär bort skinnet från laxfilén. Skär laxen i ganska stora tärningar.2. Blanda salt och socker i en bunke och lägg i laxen. Låt ligga i rumstemperatur 40 minuter. Obs: inte längre. Blanda om några gånger under tiden.3. Lägg laxbitarna i en sil och spola sedan snabbt av dem med kallt vatten och låt dem rinna av.4. Senapssås: Knäck ägget i en mixerkanna eller bunke. Tillsätt senap, vinäger och sedan oljan droppvis. Vispa eller kör med mixerstav till en tjock sås. Smaka av med salt, vitpeppar och finhackad dill.5. Sallad: Skölj och ansa grönsakerna. Koka sugar snaps 30 sekunder och spola sedan i kallt vatten. Halvera tomaterna. Skiva salladslöken och rädisorna. Fördela allt på tallrikar eller fat.6. Lax: Hetta upp en panna med lite olja och halstra laxen snabbt på het värme. Peppra. Fördela laxen på salladen och servera med senapssåsen.[caption id="attachment_4740" align="alignnone" width="1024"] Vanilj- och citronpannacotta med bär. Foto: Ulrika Pousette Vanilj- och citronpannacotta med bär 4 portionerTid: 10 minuter + tid att stelna1 vaniljstångrivet skal av 1 citron3 dl vispgrädde4 msk gelésocker multiGarnering och tillbehör250 g hallon eller jordgubbarev lite finstrimlat citronskalitalienska mandelskorpor eller andra småkakorGör så här1. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna direkt i en liten kastrull. Lägg även i vaniljstången och citronskalet. Häll på grädde och gelésocker multi.2. Koka upp gräddblandningen under vispning och låt koka 1/2 minut. Ta från värmen. Sila blandningen och häll upp den i glas. Låt stelna i kyl cirka 1 timme eller längre3. Garnera med bär och eventuellt citronskal före serveringen.