[caption id="attachment_6250" align="alignnone" width="1024"] Pankofiterad tonfisk med böngroddsallad och sesamsås. Foto: Christina Uhlin[/caption] Helgmeny Pankofriterad tonfisk med sesamsås och böngroddsallad Crème brûlée med rom I veckans helgmeny bjuder jag på en huvudrätt med lite asiatiska smaker. Jag pankofriterar tonfisken och det är inte alls svårt. Panko är asiatiskt ströbröd som du hittar på asiatiska hyllan i butiken. Allt kan förberedas och du kan panera fisken i förväg och sedan bara fritera den inför serveringen. Favoritdessert Till dessert serverar jag min favorit rombûlée, så enkel att göra och sagolikt god. Jag vispar bara ihop ingredienserna och gräddar dem i ugnen. Ofta gör jag dem en dag i förväg och karamelliserar sedan inför serveringen. Du behöver en brännare. Jag har en väldigt effektiv köpt på Biltema, där sätter man brännaren direkt på gasoltuben. Liknade finns på andra järnbutiker också. Jag tycker de är mycket bättre än de som man köper i kökbutiker som ska fyllas med gasol. Alla sorters bär passar till. Om jag har hjortron brukar jag ta det men även hallon, björnbär eller tärnad ananas passar till. Om inte alla går åt kan du frysa dem utan karamelliserat socker och ta fram till ett senare tillfälle. Trevlig helg när det är dags! Pankofriterad tonfisk med sesamsås och böngroddsallad Allt kan förberedas men sedan bör du inte fritera tonfisken förrän strax före serveringen. 4 portioner 1 bit tonfisk, ca 600 g salt vetemjöl 1 stort ägg ca 1 dl panko-ströbröd ca 1 liter neutral olja till fritering, t ex rapsolja Sesamsås 1 ägg 1 msk pressad lime 3/4 dl neutral olja 1 msk sesamolja 2 msk sesamfrön, gärna ljusa och svarta ½ tsk salt Böngroddssallad ca 200 g färska böngroddar 2 morötter 150–200 g haricots verts 3 salladslökar 1 röd spansk pepparfrukt 1–1½ dl jordnötter 1 kruka koriander Dressing 1 msk pressad lime 1 msk fisksås 2 tsk strösocker 2 tsk finriven färsk ingefära Gör så här 1. Skär tonfiskbiten i 4 bitar på längden. Salta dem runt om. 2. Vänd dem först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. 3. Sesamsås: Koka upp vatten och lägg ner ägget. Koka upp igen och låt ägget koka 3 minuter. Ta upp det och spola det i kallt vatten. Gröp ur ägget i en mixerskål. Tillsätt lime och sedan oljan droppvis samtidigt som du kör med mixerstav. Tillsätt sesamfröna och smaka av med salt. 4. Böngroddssallad: Lägg böngroddarna i en skål. Skala morötterna och skär sedan långa strimlor med skalaren direkt i skålen. Förväll haricots verts några minuter och spola dem sedan i kallt vatten. Ansa salladslöken och skiva tunt. Skiva pepparfrukten. Om du inte gillar hetta, ta bort kärnor och mellanväggar där det mesta av styrkan sitter. Blanda ner salladslök och chili i skålen med böngroddarna. Krossa jordnötterna med knivbladet och blanda ner dem i salladen. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och blanda ner den i salladen. Hacka koriandern och tillsätt den men spara några hela blad till garnering. 5. Hetta upp oljan till 185°. Fritera fiskbitarna några i taget ca 2 minuter tills paneringen får fin färg. Obs! Lägg inte ner för många bitar i taget så att oljan kyls av. Friteringen ska gå snabbt så att tonfisken har röd kärna. 6. Servera tonfisken nyfriterad med salladen och såsen. [caption id="attachment_4040" align="alignnone" width="700"] Rombrûlée så läcker och god dessert.Foto: Christina Uhlin[/caption] Crème brûlée med rom En underbart god och len brûlée som smakar myckett av rom, dessutom är den superenkel att göra. 6 portioner 6 äggulor 1 dl strösocker 5–6 msk mörk rom 4 dl vispgrädde 3 msk strösocker till karamellisering Tillbehör Bär eller frukt, t ex hallon, björnbär, hjortron eller tärnad ananas Gör så här 1. Sätt ugnen på 125°. 2. Vispa samman äggulor, socker, rom och vispgrädde. Låt stå en stund så att sockret löser sig. 3. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar. Grädda på gallret mitt i ugnen 35–40 minuter tills de stannat. En vid form går fortare än en snävare. Låt dem kallna. Förvara övertäckta i kyl. Hit kan förberedas. 4. Strö över sockret och karamellisera det med en gasolbrännare. Servera med bär eller frukt.