Cambozolafylld fläskfilé med svamppasta. Foto: Ulrika PousetteHelgmenyCambozolafylld fläskfilé med svamppasta*Äppelgranité med citrusI veckans helgmeny bjuder jag på en ostfylld fläskfilé med krämig svamppasta. Jag har testat med flera sorters ost i filén, men just Cambozola är en ost som lämpar sig bra och smälter perfekt i köttbitarna utan att rinna ut för mycket. Det är en ost som innehåller både vit- och blåmögel. Men givetvis kan du byta ut den mot andra sorters ost. Du kan förbereda köttbitarna med osten i god tid, så att de är helt klara för stekning. Svampsåsen kan också göras klar så att bara pastakokningen återstår till strax före serveringen. Har du tillgång till vild svamp så tar du naturligtvis det i stället för champinjoner.Fräsch äppeldessertTill dessert blir det en fräsch dessert en äppelgranité. Granité är nästan som sorbet men inte lika finfördelad och slät som en sorbet. Den är så enkel att göra om du har matberedare eller en kraftfull mixer. I morgon kommer jag också att göra äppelkaka och äppeldessert i Go'kväll SVT1 kl.18.15 och det kan också vara passande som dessert.Önskar er alla en fin helg. Själv är jag uppe i norr och ska plocka lingon i helgen. Det ska bli skönt att vara ute i skogen igen.Cambozolafylld fläskfilé med svamppastaCambozola är en vit- och blåmögelost som smälter fint i köttbitarna.4 portionerTid: 45 minuter1 fläskfilé, ca 600 g1 tsk salt½ tsk nymald svartpeppar175 g Cambozola eller annan vit- och blåmögelosttandpetaresmör till stekningSvamppasta500 g champinjoner eller annan svamp2 msk olivolja till stekning5 salladslökar1½ dl torrt vitt vin2 dl vispgrädde350 g färsk bandpasta, pappardelle eller fettuccine250 g cocktailtomater1 påse babyspenat, 70 gsalt och nymald svartpepparGör så här1. Putsa fläskfilén och skär den i cirka 12 skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg på plastfolie och banka skivorna tunna.2. Skär osten i lika många bitar som antalet köttbitar. Lägg en bit ost på mitten av filéskivorna, vik över köttet som en ficka och fäst med tandpetare.3. Svamppasta: Ansa och dela stora svampar i mindre bitar. Stek svampen på ganska hög värme i olja. Skiva salladslöken och tillsätt den mot slutet. Häll på vin och grädde och koka häftigt utan lock ca 5 minuter.4. Koka upp saltat pastavatten och koka pastan. Blanda den avrunna pastan med svampsåsen. Halvera tomaterna och blanda ner dem och spenaten. Salta och peppra.5. Stek köttbitarna i smör 2–3 minuter på var sida i medelvarm panna. Salta och peppra under tiden.6. Lägg upp pastan och servera med köttbitarna. Ta bort tandpetarna innan du serverar. Äppelgranité med citrus. Foto Ulrika PousetteÄppelgranité Läckert som en uppfriskande dessert. I stället för citruslikör är det också gott med calvados, rom eller vodka, men då kan det behövas lite mer socker. Den som inte vill ha alkohol hoppar bara över spriten, det blir gott ändå.4 portioner400 g skalade och klyftade äpplen1 citron2–3 msk florsocker2-3 msk apelsinlikör, t ex Cointreau eller Grand Marnier1 rött äpple med skalGör så här1. Pensla äppelklyftorna med citronsaft och frys in dem på en bricka eller fat några timmar tills de är riktigt frysta.2. Kör de frysta klyftorna till mos tillsammans med 1 msk citronsaft i matberedare eller kraftfull mixer.3. Smaka av med florsocker och eventuellt mer citronsaft.4. Lägg upp i glas och häll över lite sprit och garnera med tunna äppelskivor.Här hittar du en annan helgmeny med köttgryta som också passar årstiden.Här hittar du en helgmeny med fisk.