HelgmenyGrillad fisk med ugnsstekta grönsaker*Marängäpple med rom och valnötterSå är det snart dags för helg igen. Den här veckan blir det en riktigt lättlagad meny. Jag har haft körig vecka för jag håller på att flytta tillbaks till Kungsholmen efter att ha bott i Bromma ett kort tag. Nu vill jag aldrig flytta mer i mitt liv. Det tar verkligen på krafterna och men det är verkligen ett lyxproblem att ha för mycket saker att flytta. Men det har blivit en del flyttande den senaste tiden, så jag känner mig slutkörd. Nu känns det som att jag kan komma till ro och inte flytta mer. Köket är fantastiskt och jag tror att jag kommer trivas där när jag fått allt på plats. Men veckans meny är både snabb- och lättlagad. Det blir fisk till huvudrätt och ugnsstekta äpplen till dessert.Lättlagad fisk Så den här veckan blir det en riktigt lättlagad meny, med Medelhavskänsla. Enkelt ugnssteker jag bitar av paprika, tomater, lök och vitlök med olivolja på en ugnsplåt. Grönsakernas naturliga sötma kommer fram och så blir det en härlig skysås av grönsakssaften. Medan grönsakerna står i ugnen kan du förbereda äpplena som sedan får ta plats i ugnen efter grönsakerna. Till sist återstår bara att halstra fisken. Den här gången hade jag marulk, men här kan du välja en annan vit fast fisk, till exempel hälleflundra, abborre, gös torsk eller kolja. Salta gärna fisken i förväg så blir den lite fastare i köttet. Prova det här receptet om du gillar paprika och tomat. Är ni riktigt hungriga ugnsstek några små fina potatisar i ugnen samtidigt med grönsakerna.Mandelmassefyllt äpple med valnötsmarängÄpplen är väl bland den godaste som finns så här års. Att ugnsbaka äpplen är enkelt och gott. Jag har fyllt äpplena med mandelmassa och rom. Äpplena sköter sig själva i ugnen och sedan Sedan toppar jag på slutet med valnötsmaräng. Vaniljglass är gott att servera till.Önskar er alla en skön helg när det är dags!Grillad fisk med ugnsstekta grönsakerDen här gången grillade jag marulk i grillpanna men du kan ta annan vit och fast fisk i stället. Har du ingen grillpanna går det givetvis bra att steka fisken4 portioner4 bitar vit fiskfilé, ca 3/4 kg2 tsk saltolivoljaGrönsaker3 paprikor, gärna olika färger2 gula lökar, gärna färska4 tomater2 vitlöksklyftor, skivade1 tsk salt1/2 dl olivoljanymald svartpeppar1/2 dl små svarta oliver, t ex taggiasca eller leccinoTillbehörEv potatis eller riscitronklyftorGör så här1. Sätt ugnen på 200°. Salta fiskbitarna runt om och låt dem ligga i rumstemperatur.2. Ansa och skär grönsakerna i bitar. Lägg alltsammans på en plåt med bakplåtspapper. Salta och ringla över olivolja. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter. 2. Vrid över lite svartpeppar och tillsätt oliverna och vänd försiktigt runt alltsammans.3. Hetta upp en grillpanna. Torka av fiskbitarna och pensla med lite olja. Grilla dem ett par minuter per sida. Lägg upp grönsakerna på varma tallrikar eller fat och servera med fisken. Garnera med något kryddgrönt och servera gärna citronklyftor till. Marängäpple med mandelmassa, rom och valnötter. Foto: Ulrika Pousette.Marängäpple med rom och valnötterMarängen är len och krispig på samma gång och under den döljer sig en både mjuk och romsmakande mandelmassa. Har du inte rom hemma kan du ta annan sprit till exempel cognac eller citruslikör. Du kan även hoppa över spriten.4 portioner4 svenska äpplen, t ex Aroma eller Gravensteiner.150 g mandelmassa3 msk romValnötsmaräng2 små äggvitor4 msk strösocker50 g valnötterTillbehörvaniljglassGör så här1. Riv mandelmassan och blanda med rom. Sätt ugnen på 200°.2. Skär av en skiva överst på äpplena och kärna ur dem. Tryck ner mandelmassa i hålet och fördela resten ovanpå. Ställ äpplena i en ugnsform. Stek på nedersta falsen ca 25 minuter. Hit kan förberedas.3. Vispa äggvitorna till skum, vispa ner sockret lite i taget till en fast maräng. Bryt valnötterna i bitar och blanda ner i marängen. Klicka marängen på äpplena och stek ytterligare 5–8 minuter tills marängen fått fin färg. Servera dem varma, gärna med en kula vaniljglass.