Höst nära Rosendahl på Djurgården i Stockholm.HelgmenyChampinjonfylld spättafilé med gräslöksås, löjrom och pressad potatis*Lingon- och portvinspäron med kanelglass Är det fler än jag som tycker att veckorna går i rasande fart. Fortfarande kan vi njuta av höst åtminstone här söderut. Jag gillar hösten och slutar aldrig förundras över hur vackert det är med alla höstlöv även om de flesta ligger på marken. Lättlagad fisk som sköter sig själv i ugnenDen här veckan bjuder jag på en riktigt lättlagad fiskrätt som sköter sig självt i ugnen. Jag har lagat med spättafiléer men du kan a andra sorters fiskfiléer också. Det är önskemål från några följare att jag skulle göra något enkelt med fisk som dessutom går att förbereda. Jag har gjort det riktigt enkelt och använt en färdig champinjonkräm och den är så bra, tycker jag. Men självklart kan du göra din egen svampkräm med att fräsa svamp riktigt länge i rikligt med smör. Mixa den och sedan smaka av med salt. Men mycket enklare med den färdig champinjonkrämen. Hoppas ni kommer att gilla rätten.ChampinjonkrämChampinjonkräm är en riktigt bra helkonserv som inte innehåller några konstigheter bara champinjoner, smör och salt. Dessert med smak av höstTill dessert blir det lingon- och portvinskokta päron med kanelglass. Päron och lingon hör hösten till och är så gott tycker jag. Du behöver inte ha portvin du kan koka i rött vin och tillsätta lite mer socker bara. Till päronen gör jag en fuskvariant av kanelglass. Jag smaksätter helt enkelt vaniljglass med kanel. Har du en glassmaskin gör du enkelt en egen glass. Jag tycker kanelglass är supergott till mina päron. Du kan också servera grädde smaksatt med lite kanel och florsocker i stället för glassen. Päronen och glassen kan du förbereda flera dagar i förväg.Önskar er alla en fin helg när det är dags! Champinjonfylld spättafilé i gräslökssåsEn rätt att bekvämimpa med. Så enkelt och så gott. Välj gärna spättafiléer som är lite större. Det är gott att servera pressad potatis till som kan suga upp den goda såsen. Du kan välja annan vit fiskockså, t ex filéer av bergtunga eller torskfiléer som inte är alltför stora.6 portionerTid: 30 minuter1 kg spättafilé utan skinn2 tsk salt2 krm nymald vitpeppar1 burk champinjonkräm, 185 g3–4 dl vispgrädde, 40%1 knippe gräslökca 100 g löjrom eller annan romTillbehörharicots vertskokt pressad potatisGör så här1. Sätt ugnen på 200°.2. Lägg ut filéerna på en skärbräda. Salta och peppra med drygt hälften. Vänd filéerna och strö på resten av saltet och pepparn. Bred på champinjonkrämen. Vik filéerna på mitten och lägg dem i en ugnsform.3. Koka grädden några minuter utan lock och häll den över fisken.4. Tillaga mitt i ugnen 15–20 minuter tills fisken är klar.5. Strö över gräslöken och garnera med rom. Servera med bönor och pressad potatis.[caption id="attachment_7344" align="alignnone" width="1024"] Läckra lingon- och portvinskoktapäron med kanelglass. Foto: Ulrika PousetteLingon- och portvinspäron med kanelglassPortvinet kan ersättas med rött vin och mer socker. Desserten kan göras helt klar flera dagar i förväg.6 portionerTid: 15 minuter + 25 minuter koktid6 päron3 dl rött portvin2 + 1 dl lingonca 1¼ dl strösocker5 dl vatten2–3 tsk majsstärkelseEnkel kangelglass1 liter vaniljglass2 tsk kanelGör så här1. Skala päronen. Koka under tiden upp portvin, 2 dl lingon, socker och vatten i en gryta.2. Lägg ner päronen och koka underlock tills de är mjuka, cirka 25 minuter. Prova med sticka. Koktiden kan variera mycket beroende på storlek, sort och mognad. Flytta runt päronen några gånger så att lagen kommer åt alla delar.3. Ta upp de kokta päronen och lägg dem i en trång skål. Koka ihop lagen en stund så den blir lite simmig. Sila den och pressa sedan ur lingonen från silen ner i lagen.4. Häll tillbaka lagen i kastrullen. Koka upp och red av med lite majsstärkelse utrörd i vatten. Låt den få ett uppkok. Ta från värmen. Tillsätt 1 dl lingon och häll lagen över päronen.Låt svalna.5. Kanelglass: Låt glassen mjukna något. Rör sedan ner kanel i glassen,med stor sked eller elvisp. Frys igen fram till serveringen. Servera päronen ljumma eller kalla tillsammans med glassen.