[caption id="attachment_7572" align="alignnone" width="1024"] Krämig ädelostsås till biff med grönsaker i ugn, är både lättlagat och supergott. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny Biff med ädelostsås och ugnsgrönt * Päron- och björnbärskompott med vaniljglass I veckans helgmeny bjuder jag på en mör biff och en krämig god sås med ädelost. Till det ugnssteker jag potatis, morötter, champinjoner och sugar snaps. Det blir mycket lättlagat. Som dessert blir det en god kompott med päron och björnbär i en rödvinslag. Den är supergod att servera lite ljummen till glass. Hela menyn är glutenfri för den som önskar det. Önskar er alla en fin luciahelg! Biff med ädelostsås och ugnsgrönt Den goda och smakrika såsen kan du göra i förväg och bara värma inför serveringen. Blir det sås över kan du servera den till pasta, det är jättegott. 6 portioner 6 biffar, oxfilé eller utskuren biff, ca 900 g salt och nymald svartpeppar smör till stekning Ädelostsås 2 gula lökar 1 msk smör 3 dl crème fraiche 1 dl vatten 1 bit ädelost, 140 g 1 knippe gräslök, fint skuren Ugnsgrönt 1 kg små fasta potatisar 2–3 morötter olivolja till stekning 300 g champinjoner 150 g sugar snaps Gör så här 1. Sätt ugnen på 250°. 2. Ugnsgrönt: Tvätta och borsta potatisen väl och skär dem i halvor. Skala morötterna och skär dem i bitar. Fördela dem på plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja. Stek dem mitt i ugnen tills potatisen fått fin färg. Skiva champinjonerna och stek dem i smör i en stekpanna. Ansa sugar snaps och tillsätt dem och champinjonerna till potatisen några minuter mot slutet. Salta. 3. Ädelostsås: Skala lökarna och hacka dem fint. Fräs dem i smör 10–15 minuter i en kastrull tills de är riktigt mjuka utan att ta färg. Tillsätt crème fraiche och vatten. Låt koka någon minut. Smula ner ädelosten och smaka sedan av med lite salt och nymald svartpeppar. 4. Hetta upp smöret och stek biffarna några minuter på var sida. Om du har tjocka bitar av oxfilé kan du låta dem steka färdigt i ugnen vid 125° tills innertemperaturen är 56° för rosarött kött. 5. Värm upp ugnsgrönsakerna och såsen och servera till köttet på varma tallrikar. Strö över rikligt med skuren gräslök på såsen. [caption id="attachment_7574" align="alignnone" width="1024"] En läcker och lättgjord kompott med björnbär och päron. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Päron- och björnbärskompott Kompotten är god att servera ljummen till glass, men lika läckert är det att servera den kall. 6 portioner 3 dl rött vin 1 dl strösocker 2 stjärnanisar skal från 1 ekologisk citron 500 g päron 250 g frysta björnbär Tillbehör vaniljglass Gör så här 1. Koka upp vin, strösocker, stjärnanis och strimlat citronskal. 2. Skala och tärna päronen. Lägg ner dem i lagen och låt dem sjuda under lock 10–20 minuter, tills de är nätt och jämnt mjuka. Tiden beror på mognadsgrad och storlek på bitarna. Låt dem sedan svalna helt. 3. Lägg ner björnbären och förvara i kyl. Ljumma eventuellt kompotten före servering.