[caption id="attachment_7324" align="alignnone" width="1024"] God och smakrik soppa med pumpa som bas. Foto: Lars Cato[/caption] Den här veckan bjuder jag på en höstfest med lite spöktema. Åsikterna om Halloweenfirande är många. Men numera har Halloween har etablerat sig som festanledning även i Sverige. Jag tycker att det är något som lyser upp höstmörkret och roligt för barnen men även för vuxna. Att äta gott är aldrig fel och lite tokerier är också kul för vuxna. Men det ska vara gott, tycker jag. Jag inleder med en drink med blodsprängda ögon och sedan mina spröda avhuggna parmesanfingrar som ni såg i går. De är otroligt spröda och goda trots utseendet. Sedan blir det en len och samtidigt kryddig och värmande pumpasoppa och ett bröd i pumpaform, det är lättbakat med en mjöl av fyra sädesslag. Som dessert min franska chokladtårta som är otroligt enkel att baka och helt glutenfri. Den toppar jag med söta och små marängspöken. [caption id="attachment_7312" align="alignnone" width="1024"] Dry Martini med ett blodsprängt öga.[/caption] [caption id="attachment_7314" align="alignnone" width="1024"] Blodsprängda ögon också gott tilltugg till drinken.[/caption] Så här gör du blodsprängda ögon: Skala rädisor lite slarvigt så att det blir strimmor kvar av det röda. Gör en fördjupning med ett litet kuljärn, Tryck i en skiva pimientofylld oliv. Stick eventuellt i en tandpetare som håller oliven på plats. Godast till drinken Jag kan nästan inte tänka mig något godare tilltugg till drinken än mina parmesanfingrarna, de liknar riktiga häxfingrar De ser läskiga ut men är otroligt spröda och goda. Mandlarna blir så fint rostade under gräddningen och blir extra goda. Testa så får du se. De är dessutom mycket lätta att göra. Jag gör allt i matberedare. Först finfördelar jag parmesanosten och sedan i med mjöl och salt. Därefter kallt smör i bitar och sedan behövs 1 msk vatten för att degen ska gå ihop. Om du inte har någon matberedare kan du givetvis göra dem helt för hand. Finriv osten och blanda sedan ihop allt i en bunke med finrarna. Vill du inte göra dem i fingerfom kan du göra kortare bitar och lägga mandeln på mitten, så blir det något helt annat. [caption id="attachment_7313" align="alignnone" width="1024"] Avhuggna parmesanfingrar, fantastiskt spröda och goda.[/caption] Läcker höstmat [caption id="attachment_5764" align="alignnone" width="1024"] Bröd i pumpaform bakad med mjöl av fyra sädesslag. Foto: Lars Cato[/caption] Pumpasoppan och brödet är värmande och gott i höstrusket. Pumpabröd 2 stora bröd 25 g jäst 6 dl vatten, 600 g 1 msk salt 1/2 dl olivolja 14–15 dl lantbrödsmjöl av fyra sädesslag, 14–15 dl Gör så här 1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37°, fingervarmt, och häll det över jästen. 2. Tillsätt olja, salt och det mesta av mjölet (ca 14 dl) och arbeta degen mycket väl tills den blir smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under plastfolie ca 1 timme 3. Ta upp degen på mjölat bord arbeta samman den. Dela degen i två delar och dela sedan varje del till 10 bitar. Rulla till runda bullar och sedan till spolform. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper precis som ekrar på ett hjul. Vik upp och lägg den smala delen av spolen mot den andra smala delen. Tryck till i mitten. Rulla ut den sista spolen lite längre. Lägg den lite rullad i mitten som ett stjälkfäste. 4. Låt jäsa under duk ca 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°. 5. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 225° och grädda 25-30 minuter tills brödet fått fin färg. [caption id="attachment_5769" align="alignnone" width="1024"] Kryddig pumpasoppa, len och god med smak av curry, kokos, lime och chili. Foto: Lars Cato[/caption] Kryddig pumpasoppa 4–6 portioner Ingefära, chili, kokosmjölk och curry ger en orientalisk touche till soppan och limen gör den fräsch och frisk i smaken. Pumpan kan bytas ut mot morötter 4 portioner 1 butternut pumpa eller annan pumpa, 1–1,2 kg eller annan pumpa 1 stor gul lök 1 röd spansk pepparfrukt 1 vitlöksklyfta 2 msk olivolja 1 1/2 tsk curry ca 2 msk färsk riven ingefära 1 burk kokosmjölk, 400 ml ca 8 dl vatten ca 1 1/2 tsk salt pressad saft av 1 ekologisk lime Tillbehör 1 kruka färsk koriander ev tunt skivad spansk pepparfrukt bröd Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. Halvera butternut pumpan på längden och gröp ur kärnorna. Baka den sedan mjuk mitt i ugnen och gröp sedan ur pumpaköttet. Alternativt kan du skala och tärna pumpköttet och sedan koka det mjukt i kastrullen. 2. Skala och hacka löken. Skiva pepparfrukten och om du vill ha det mindre hett tar du bort kärnor och mellanväggar. Fräs löken, mjuk tillsammans med pepparfrukten och pressad vitlök i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt curry och ingefära mot slutet och låt fräsa med. Tillsätt sedan pumpaköttet bakat eller rått och tillsätt kokosmjölken och hälften av vattnet. Koka tills pumpan är helt mjuk och mixa sedan soppan slät med mixerstav. Tillsätt mer vatten till lagom konsistens. Värm och smaka av soppan med salt och pressad lime. 3. Servera med färsk koriander och spansk pepparfrukt och bröd. Superenkel tårta till dessert [caption id="attachment_7321" align="alignnone" width="650"] Chokladtårta med marängspöken.Foto:SVT[/caption] Här hittar du receptet på chokladtårtan. Här hittar du receptet på spökmarängerna. Extra glad den här veckan är jag över min nya kokbok som precis kommit från tryckeriet. Den heter Mauds mat -lättlagade menyer och innehåller 30 tvårättersmenyer för alla tillfälen och årstider. Just nu säljs den till specialpris. Här kan du beställa den. [caption id="attachment_9375" align="alignnone" width="803"] Min nya kokbok : Mauds mat - lättlagade menyer.[/caption] Önskar er alla en fin helg!