Hallonglasstårta med valnöts- och chokladbotten. Foto: Pepe NilssonI dag tar jag inte fel på dag utan säger GRATTIS till alla Madeleine och Magdalena. Det får bli med en en fräsch hallonglass på en choklad- och valnötsbotten idag. Nu har till och med hallonen börjat mogna även här i norr. Det kan väl passa med glasstårta i sommarvärmen. Om du inte får tag på färska hallon kan du ta frysta. Det fina keramikfatet har Monica Johansson på G-studion i Gustavsberg gjort. Tårtan är helt glutenfri och den kan även lätt göras laktosfri för den som önskar.Önskar er alla en fin dag!Hallonglass på choklad- och valnötsbotten10–12 bitarTid: 20 minuter + ca 25 minuter i ugn + 4 timmar i frys100 g valnötter100 g mörk choklad 3 äggvitor1 dl strösockerHallonglass200 g färska eller frysta och tinade hallon3 äggulor1 dl strösocker2 msk honung eller 2 msk glykossirap2 dl vispgrädde 1 dl naturell kesella eller grekisk yoghurt, 10 % Garneringhallonev hallonsås, se nedanGör så här1. Sätt ugnen på 175°. Tina ev hallonen.2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna.3. Hacka nötter och choklad grovt.4. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt 1 dl socker, lite i taget, och vispa tills skummet är ganska fast. Vänd ner de hackade nötterna och chokladen. Bred ut smeten i formen.5. Grädda på nedersta falsen 25–30 minuter. Låt kallna.6. Hallonglass: Kör hallonen i mixer eller matberedare. Passera dem genom trådsil. Kasta sedan kärnorna.7. Vispa äggulor och 1 dl socker. Tillsätt honung eller glykossirap.8. Vispa grädden. Blanda äggulesmeten med hallonpuré, kesella och grädde.9. Häll smeten över bottnen och låt formen stå i frysen minst 4 timmar. Garnera med hallon. Låt tårtan tina något om glassen är hård. Servera eventuellt med hallonsås.HallonsåsGör såsen genom att passera ca 300 g hallon genom en finmaskig sil och sedan söta purén med lite florsocker.