[caption id="attachment_10145" align="alignnone" width="836"] Gulaschsoppa på Jimmi hütte i Dolomiterna.[/caption] Gulaschsoppa perfekt mat för utflykten I går var det dags för matlagning i Go'kväll. Jag gjorde rätter inspirerad av min skidresa i Italien, där jag var i förra veckan. I så gott som alla restauranger i backarna erbjuds gulaschsoppa och det hör till att jag alltid äter det när jag är där. Så gott och värmande. Men det är också en utmärkt rätt att laga hemma. Den är perfekt att ta med ut på utflykten eller om du ska åka upp till fjällstugan. Det går även bra att frysa den. Jag hade gjort soppan i söndags och fryst den för att kunna transportera den i resväskan till Umeå. Det är ibland svårt att hinna med när det är långkok. Det fungerade utmärkt och provsmakarna var förvånade över att potatisen klarat sig så bra. Jag använder fast potatis när jag gör gulaschsoppa. Det behövs ingen redning. Löken och stärkelsen i potatisen gör att soppen får en fin konsistens utan mjöl. Den är alltså helt glutenfri. Olika styrka på paprikapulver och chili Paprikapulver kan ha olika styrka och om du använder det starka paprikapulvret får du se upp med mängden eller kanske utesluta cayennepeppar. Cayennepeppar kan ersättas med färsk chili eller chiliflakes och tillsättas för önskad styrka. Jag tycker om när den är lite het i eftersmaken, men det ska inte bränna i munnen när man äter gulaschsoppa tycker jag. En klick yoghurt eller gräddfil är gott att servera till, men är alls inte nödvändigt. Det brukar man inte få i restaurangerna i backen. [caption id="attachment_10143" align="alignnone" width="1024"] Mustig gulaschsoppa med en klick yoghurt.[/caption] Tips! Du kan byta ut köttet mot nötfärs, då blir koktiden något kortare. men det är ändå bra att koka länge så att löken mjuknar och reder soppan. Gulaschsoppa Fast potatis är att föredra i gulaschsoppan, tycker jag. 8–10 portioner 2 strora gula lökar, ca 300 g smör Ca 800 g högrev 1 ½ msk paprikapulver 1 tsk hel brödkummin 1–2 krm cayennepeppar 2 msk tomatpuré 2 liter kokande vatten 1 burk finkrossade eller passerade tomater, ca 400 g 2 ½ tsk salt 3 morötter, ca 300 g ¾ kg potatis, fast 1 röd paprika finhackad persilja Tillbehör tjock yoghurt eller gräddfil bröd Gör så här 1. Finhacka löken och smörfräs den mjuk i en stora gryta. 2. Skär köttet i små tärningar. Tillsätt kryddor och tomatpuré till löken. Låt fräsa med ½ minut. Tillsätt köttet. Häll på kokande vatten Koka upp och skumma. Tillsätt tomater och salt. Koka under lock ca 1 ½ timme. 3. Skala och skär morötter och potatis i små tärningar. Skär paprikan i små tärningar. När köttet börjar kännas mört, tillsätt potatis och grönsaker. Koka ytterligare ca 20 minuter. [caption id="attachment_10146" align="alignnone" width="1024"] Gulaschsoppa perfekt att ta med i termos på utflykten.[/caption] 4. Tillsätt mer kokande vatten om soppan är för tjock. Ta av locket och koka bort vätska om den är för tunn. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor. Strö över persilja. Servera gärna med en klick gräddfil eller tjock yoghurt och bröd. Här kan du se programmet när jag lagade gulaschsoppan. Här hittar du en annan god och lättlagad soppa som är helt vegetarisk.