[caption id="attachment_3371" align="alignnone" width="700"] Grönpepparlax med ingefära, gurksås och kamutvetesallad. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Till helgen är det Valborgsmässoafton och tyvärr blir det väl inte så många Valborgseldar på grund av det torra vädret som varit senaste tiden. Men jag ska åka till goda vänner i Östergötland och fira Valborg. Det ska bli jättetrevligt. Men några av er ska säkert ha gäster i helgen. Här ska ni få recept på en god laxrätt som kanske kan passa. Det är en perfekt bjudrätt, där allt kan lagas i förväg och recepten kan enkelt dubblas om ni är många. Laxen har ett kryddigt täcke av ingefära, chili och grönpeppar, det blir så himla gott ihop med tillbehören av kamutvetesallad och fräsch gurksås. Kamutvete eller svenska kvarngryn Jag är väldigt förtjust i kamutvete som är en urgammal vetesort med mild och lite nötig smak. Kornen är större än vanligt vete och har en fin tuggig konsistens även efter kokning. Du kan hitta det i vanliga livsmedelsbutiker. Men du kan även ersätta det med svenska kvarngryn som jag också är mycket förtjust i. Bulgur eller andra matkorn funkar förstås också bra. Önskar er alla en riktigt fin Valborgsmässoafton och 1 maj när det är dags! Grönpepparlax med ingefära, gurksås med dill och citron och kamutvetesallad Först gravar jag laxen mycket lätt och sedan får den ett gott och kryddigt täcke av grönpeppar, chili och ingefära. 6 portioner Tid: 15 minuter + 30 minuter gravning 6 bitar laxfilé av mittbit, skinn- och benfria, ca 1 kg 1 msk salt 3 msk ljust muscovadosocker 3 msk finriven ingefära 1 röd spansk pepparfrukt 1 msk torkad grönpeppar Tillbehör gurksås med dill och citron kamutvetesallad Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Fördela salt och muscovadosocker runt om laxbitarna och låt dem ligga i en form ½–1 timme. Du kan låta dem ligga lite längre om du förvarar dem i kylskåpet. 3. Flytta över laxbitarna till en plåt med bakplåtspapper. Fördela ingefäran över bitarna. 4. Halvera pepparfrukten och ta bort mellanväggar och kärnor. Hacka eller strimla chilin fint. Fördela den och grönpepparn över ingefäran på laxbitarna. Hit kan förberedas. 5. Stek laxen strax före serveringen, mitt i ugnen ca 10 minuter, tills laxen känns klar. Tiden beror på hur tjocka laxbitarna är och om de var rumstempererade eller kylskåpskalla när du satte in dem i ugnen. Gurksås med dill och citron En fräsch gurksås som matchar laxens kryddiga smaker perfekt. 6 portioner 15 minuter + 30 minuter 1 gurka, ca 400 g ¾ tsk salt 3 dl turkisk yoghurt 1 dl majonnäs 1 knippe dill, hackad finrivet skal av 1 ekologisk citron nynmald svartpeppar Gör så här 1. Halvera gurkan på längden och skrapa bort kärnorna med en liten sked. Tärna gurkan fint, lägg tärningarna i en skål. Strö över salt och låt stå minst 30 minuter. Rör om någon gång. 2. Häll av gurkan i en sil och pressa ur vätskan. Blanda gurkan med yoghurt, majonnäs och hackad dill. 3. Smaka av med rivet citronskal och svartpeppar. Hit kan förberedas. Kamutvetesallad En fräsch sallad passar perfekt till laxen. Den kan också serveras som vegetarisk rätt. 6 portioner Tid: 20 minuter 6 port ekologiskt kamutvete 1 paket frysta sojabönor, 250 g 1–2 mangor eller 1 paket frysta mangotärningar 4 salladslökar 1 påse späda salladsblad, 125 g Dressing 1 msk pressad citron 3 msk olivolja 1 tsk salt nymald svartpeppar Gör så här 1. Koka 6 portioner kamutvete enligt anvisningen på förpackningen. 2. Dressing: Vispa samman ingredienserna. 3. Häll dressingen över det färdigkokta kamutvetet. Rör ner de frysta sojabönorna. Låt svalna. 4. Skala och tärna mangon. Skiva salladslöken tunt. Blanda ner mango och salladslök i det avsvalnade vetet. Hit kan förberedas. 5. Blanda ner salladsbladen strax före serveringen och smaka av om det behövs mer salt och peppar. Här hittar du en annan laxrätt som är enkel att förbereda i god tid.