[caption id="attachment_3150" align="alignnone" width="700"] Knäckig dajm som du gör själv. Foto:Ulrika Pousette[/caption] Visste du att man ganska lätt kan göra egen daim. Viktigast är bara att ha en termometer. Det som är lite pilligt är att täcka dem med choklad. Men de är goda även utan choklad. Här får du receptet på min hemmagjorda dajm. Den blir så krispig och så god. Skålen de ligger i är av min favoritkeramiker Monica Johansson verksam i G-studion i Gustavsberg. Hemgjord daim Cirka 75 bitar 100 g sötmandel 100 g smör 2 3/4 dl strösocker 1/2 dl ljus sirap Ca 300 g ljus choklad Gör så här 1. Skålla och skala mandeln och hacka den fint, gärna i matberedare. 2. Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka tills massan är 150°. Massan är då mellanbrun. Det tar 10–15 minuter på hög värme. Dra kastrullen från värmen. 3. Tillsätt den finhackade mandeln och koka ytterligare 3–5 minuter, tills massan är 145–150°. 4. Vik ett bakplåtspapper i hörnen så att det blir en låda ca 32×22 cm. Häll upp den heta massan. 5. Skär lagom stora rutor med en vasskniv när massan svalnat något. Vänta inte för länge. Det går ganska snabbt för knäcken att bli hård. 6. Smält två tredjedelar av chokladen i mikrovågsugnen eller över vattenbad. Ta åt sidan och rör i den sista tredjedelen – på det här sättet snabbtempererar du den. Bred den över rutorna. Knäcken kan också doppas men då går det åt dubbelt så mycket choklad.