[caption id="attachment_3183" align="alignnone" width="700"] Lutfisk med goda tillbehör. Foto:Ulrika Pousette[/caption] Lutfisk hör julen till. Men jag tycker att den är värd en egen middag och inte ska ätas efter julbordet när man är så mätt och inte kan uppskatta den till fullo. Det är en perfekt juldagsmiddag eller till någon av de andra juldagarna. Det är verkligen gott med lutfisk, tycker jag. Så här tillreder du lutfisk Jag lägger den alltid i blöt för att den ska bli fastare. Visste du att det går utmärkt att koka lutfisk i mikrovågsugnen. I annat fall kokar du den i en ugnslångpanna. Det går också smidigt. Nedan får du mina recept. Testa gärna att göra mina goda suffléer med lutfisk. De är riktiga favoriter. Du kan även göra dem på annan fisk, t ex torsk eller kolja. På norskt vis med bacon Jag gillar att äta lutfisken med bechamelsås smaksatt med senap, knaperstekt bacon och så kryddpeppar. En del vill hellre ha naturell bechamelsås. vit-eller svartpeppar men jag föredrar kryddpeppar gärna lite grovmald. Jag brukar göra så att jag gör en behamelsås och tar undan en del innan jag smaksätter med senapen, Det kan vara en del som föredrar naturell bechamelsås.Gröna ärter och sockerärter är gott att servera till. Ha en riktigt skön fortsättnng på juldagen! Lutfisk i mikrovågsugn Beräkna 1 kilo lutfisk till 3 personer, gäller för båda recepten. 1. Blötlägg fisken i kallt vatten under natten eller några timmar. Byt vatten några gånger under tiden. Längre blötläggning ger fastare fisk. 2. Dela fisken i 6 bitar. Salta dem runt om, beräkna 2 tsk salt till 1 kilo lutfisk. För snyggaste resultat, linda in varje bit i plastfolie och lägg dem i en mikrosäker form. Du kan också lägga bitarna direkt i formen och täcka formen med plastfolie. Lutfisk i vanlig ugn 1. Sätt ugnen på 250°. 2. Skär fisken i bitar och salta dem. Lägg dem i en ugnslångpanna. 3. Täck med aluminiumfolie och ugnskoka fisken cirka 40 minuter. Fisken ska vara vit och mjäll. Häll av vattnet som bildas. Bechamelsås och knaperstekt bacon 6 portioner 2 msk smör 3 msk vetemjöl 6 dl mjölk salt nymald peppar 2 paket bacon, à 140 g Gör så här 1. Smält smöret och tillsätt mjölet. Rör om. Tillsätt mjölken och sjud på svag värme ca 5 minuter under omrörning till en sås. Smaksätt eventuellt med senap (se nedan), salt och peppar. 2. Skär baconet i bitar och stek det knaprigt utan fett i en i stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper. Senapssås Smaksätt bechamelsåsen med 1–2 msk dijonsenap och 2–3 msk söt grovkornig senap. [caption id="attachment_3184" align="alignnone" width="700"] Lutfisksufflé är en riktig höjdare med mild och fin smak. Foto:Ulrika Pousette[/caption] Den här sufflén är en riktig höjdare. Bra att göra om du får lutfisk över, men jag gör den ofta som en förrätt på lutfiskmiddagen. Tror att den har bidragit till att mina barn gillar lutfisk. Den blir så mild och god. Lite skirat smör till är inte dumt. Lutfisksufflé 8 portioner 1 kilo okokt lutfisk (ca 5 dl kokt avrunnen fisk) 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl mjölk 3 ägg 1 tsk salt 1 krm nymald vitpeppar Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. Koka lutfisken se receptet ovan. Smörj och mjöla cocotteformar (ca 1,5 dl). 2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Späd med mjölken och låt sjuda på svag värme under omrörning, cirka 5 minuter till en sås. 3. Separera äggen och se till att det inte kommer äggula i vitorna. Vispa ner gulorna i såsen. 4. Tillsätt den kokta och avrunna fisken i bitar. Smaka av med salt och peppar. 5. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner dem försiktigt i fisksmeten. 6. Fördela smeten i formarna och dra med tummen runt kanten så att sufflén kan resa sig. 5. Grädda på nedersta falsen cirka 15 minuter. Servera genast, eventuellt med lite smält smör.