Precis som med vin och mat som passar som hand i handske är det gott med öl som matchar maten. I veckan var det ölprovning av Spendrups julsortiment på restaurang Omaka i Stockholm. Jag hade förmånen att delta i provningen och äta de underbara små julrätter som Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, specialkomponerat till och med olika öl från Spendrups julsortiment. Det var supergoda rätter med ölen som smakhöjare. Själv dricker jag aldrig vin till julmaten utan det är öl. Den här gången var det extra roligt att verklligen testa olika sorter med olika karaktär till de olika rätterna. Till exempel Melleruds julöl som har en maltsmak med en lite bränd och rostad ton av karamell och lätt lakrits i eftersmaken och så Wisby julöl eller Pistonhead som har rökiga toner och tar för sig mycket mer. Alkoholfri julöl Extra roligt att det också finns goda julöl som är alkoholfria. Visste du att det är dyrare att framställa alkoholfritt öl än starköl? Det alkoholfria ölet genomgår två processer för att ta bort alkoholen och föra tillbaks smakerna. Både Mellerud jul öl och Mariestad julebrygd finns som alkoholfira. Varför inte göra en ölprovning själv därhemma, det blir jag sugen på att göra. Här nedan kommer julbordsrätterna som var utsökt goda. Det är så himla trevligt att äta i små portioner och olika serveringar. Nedan hittar ni receptet på laxtartaren som är den rätt som är enklast att laga hemma. Men jag hoppas du får inspiration av de andra rätterna också, det får jag i alla fall. [caption id="attachment_9331" align="alignnone" width="1024"] Dravknäcke med sill och ägg serverad till Pistonhead chimney sweeper.[/caption] Drav är en restprodukt vid ölframställningen som har börjat användas i bröd. Här har Ludwig gjort ett kncäke med drav och mellan knäckebitarna en len kräm av äggula, matjessill, crème fraiche, brynt smör och gräslök. [caption id="attachment_9330" align="alignnone" width="1024"] Gravad laxtartar med senap, äpple och friterad grönkål serverades till Melleruds prima julöl.[/caption] GRAVAD LAXTARTAR MED SENAP OCH ÄPPLE 6 personer 200 g gravad lax 2 kvistar dill ½ äpple 10 g pepparrot, riven 1 tsk rostat fänkålsfrö, finstött nymald vitpeppar Hacka laxen och äpplet fint, blanda med hackad dill och pepparrot, smaka av med salt, fänkålsfrö och peppar. Forma till små puckar. Kräm 3 äggulor 3 msk söt/stark senap 4 msk Melleruds Prima Julöl 3 dl olja salt vinäger Mixa äggula med senap, öl och salt. Montera ner oljan försiktigt tills den binder och blir tjock. Smaka av med salt och lite vinäger. Picklad lök 3 små steklökar, skalade och halverade 1 dl ättiksprit 1 dl strösocker 2 dl vatten Koka upp pickelslagen och lägg ner löken som ska vara skalad och delad på mitten. Låt stå till servering. Grönkål 6 blad grönkål olja Fritera grönkålen krispig i oljan på 180°. Lägg på hushållspapper och salta. [caption id="attachment_9335" align="alignnone" width="1024"] Kryddig korv med topping av brysselkålsmajonnäs serveras med Wisby julöl.[/caption] Underbart goda små goda korvar av högrev och hjortinnanlår smaksatt med bland annat stjärnanis, citrontimjan, lånpeppar och espelette. Toppade med brysselkålsmajonnäs, kryddkrasse och friterat löksmul. [caption id="attachment_9336" align="alignnone" width="1024"] Rödkål, brysselkål och krasse på potatistunnbröd till serverades Sleepu Bulldog Winter Ale.[/caption] Tunnbröd bakat med bland annat öl och potatis. På toppen rödkål kokt i i Wisby julöl och smaksatt med bland annat timjan, kanel och champagnevinäger. Dessutom friterad brysselkålsblad och krasseblad. [caption id="attachment_9334" align="alignnone" width="1024"] Bakad griskotlett med svål till konfiterad potatis, karamelliserad äppelkräm och ansjovis. Till serveras Mariestads julebrygd eller Mariestads alkhoholfria julebrygd.[/caption] Bakad fläskkotlett med svål och ben bakad till 64° i 120°. Servered med konfiterad potatis med ansjoviskräm och potatiscrust på toppen, äppelkräm oc en sås med fond och det rökiga ölet Pistonhead, vitlök, stjärnanis, kanel och timjan. [caption id="attachment_9337" align="alignnone" width="1024"] Mjuk pepparkaka med yoghurtsorbet, apelsin och kryddig äppelmust. Till passar Brutal brewing raw law apple & cinnamon.[/caption] Den mjuka pepparkakan i portionsform med tunt maränglock, saltrostade mandlar, yoghurtsorbet med apelsin och så en kryddig glöggmust av Grythyttans skogsglögg, äppelmust, stjärnanis, kanel ingefära, kardeumma och pomerans. Glöggmusten hälls på vid serveringen och sugs upp av kakan som blir underbart god till den fräscha yoghurtsorbeten. [caption id="attachment_9338" align="alignnone" width="1024"] Allt från julmust, alkoholfri julöl till julöl med olika karaktär och extra stark julöl.[/caption] [caption id="attachment_9339" align="alignnone" width="1024"] Ludwig Tjörnemo, Årets kock 2020, är den som komponerat alla julrbordsrätterna.[/caption] [caption id="attachment_9340" align="alignnone" width="768"] Missa inte det spektakulära handfatet om du är på restaurang Omaka. Passar väldigt bra i denna rosa månad.[/caption]