[caption id="attachment_3257" align="alignnone" width="700"] Kålrotssallad med morot och äpple. Foto Ulrika Pousette[/caption] Glöm inte bort att använda våra fina svenska rotfrukter i sallader och inte bara i maträtter. Jag har alltid rotfrukter i grönsakslådan. Rotfrukterna är både goda, billiga och väldigt nyttiga, dessutom håller de länge i kylen. Ur miljösynpunkt är det också bättre att köpa närodlade grönsaker som vuxit på friland. Rostade frön blir pricken över i Här ska ni få ett enkelt och gott recept på en sallad med både råriven kålrot och morot, som sedan kombineras med söta friska äpplen. Du kan göra en stor sats och förvara i kyl så att du har ett par dagar. Vitaminerna håller sig bra om du förvarar salladen övertäckt i kylskåp. Kålroten ger mycket C-vitamin och moroten innehåller rikligt med karotin och dessutom är de ju fullproppade med fibrer. Rostade frön och nötter blir som pricken över i. Om du gör den i förväg så kan du vänta med att strö på fröblandningen. Rosta olika frön i en medelvarm panna, det kan t ex vara solrosfrön, pumpafrön och pinjenötter. De ger fint knaper och nyttiga fetter. Kålrot- och morotssallad med äpple 6 portioner 1 bit stor kålrot, ca 250 g 1 morot 1 stort äpple rostade frön och nötter Dressing 1 1/2 msk pressad citron eller lime 2 msk koncentererad äppeljuice Gör så här 1. Skala rotfrukterna och riv dem grovt. Riv även äpplet grovt. 2. Blanda citrussaft och äppeljuice. Häll dressingen över rotfrukterna. Strö över fröblandningen.