[caption id="attachment_3286" align="alignnone" width="700"] Gnocchi med tomatsås och krispiga parmesanflarn.[/caption] Hoppas ni haft en skön helg. Det har jag, men jag längtar tillbaks till ljuset, solen och snön i Italien. För det har inte varit något mysigt väder i Malmö i helgen, det har regnat och varit bara grått grått och i morse yrde snön. Men jag har i helgen ägnat mig åt provlagning av italienska recept som vi ska ha i nästa nummer av Matmagasinet. Så lite Italienkänsla har det blivit. Det var Muttis (tomatproducenten) chefskock Carlo Casoni som var i Sverige och lagade italienskt till Matmagasinets läsare på vårt event. Testade recept Men nu ska alla tidningsläsare som inte var med på eventet få chansen att testa recepten. Men för att recepten ska fungera och anpassas till hemmamatlagningen har jag provlagat och justerat dem. Det är ju skillnad att laga till hundra och till fyra portioner. Blanda annat gjorde han en gnocchirätt med tomater och parmesanflarn som ni nu ska få recept på med min variant på tomatsås. Tomatsåsen blev min egen, eftersom jag inte kunde hitta datterinisås som Carlo använde. Jag gjorde såsen på datterinitomater i stället , som är små och söta dadeltomater. Jag hade vin i såsen och då blir det förstås extra gott. Ja, det blev en riktigt god tomatsås, som du också kan ha till pasta. Du kan självklart utesluta vinet. Hittar du inte dadeltomater i din butik kan du givetvis ta andra burktomater. Gnocchin köpte jag färdig, men du får även recept på min egen hemgjorda gnocchi. Det är potatisgnocchi och ska inte förväxlas med pastan som bara har namn efter gnocchiformen. Parmesanflarnen blir pricken över i så gör dem också. Trevlig start på veckan! Gnocchi med tomatsås Gnocchi köper du färdig, men vill du göra egen så är det inte så svårt, men det blir ju inte en lika snabblagad rätt. Receptet på min hemgjorda gnocchi hittar du längst ner. 4 portioner 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 + 1 msk olivolja 1 burk datterinitomater eller Polpa finkrossade tomater, 400 g 1 1/2 dl vitt torrt vin 6 basilikablad 1 tsk + 1 krm salt 1–2 krm chiliflakes 50 g parmesan 150 g purjolök 500–600 g potatisgnocci Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Finhacka lök och vitlök. Fräs hacket mjukt i 2 msk olivolja. Tillsätt tomaterna, vin, basilika, 1 tsk salt och 1–2 krm chiliflakes. Låt sjuda utan lock i ca 20 minuter. Mixa sedan såsen slät med en stavmixer. 3. Riv osten. Lägg osten i fyra högar på plåt med bakplåtspapper och forma till platta cirklar. Grädda dem mitt i ugnen 8–10 minuter tills de får fin gyllene färg. Låt svalna på plåten. 4. Strimla purjolöken och fräs den i 1 msk olivolja. Salta lätt med 1–2 krm salt. 5. Koka gnocchin i saltat vatten enligt förpackningen. De är klara när de flyter upp till ytan. Häll av dem i ett durkslag och låt rinna av. Blanda dem med tomatsåsen. Smaka av om det behövs salt och mer chiliflakes. 5. Fördela på varma tallrikar och garnera med den stekta purjolöken och bitar av parmesanflarnen. Hemgjord gnocchi Blanda inte ner för mycket mjöl i degen, den ska vara mjuk men inte kladdig. 4–6 portioner 600 g potatis av mjölig sort ca 2 dl vetemjöl, ca 120 g 1 ägg ½ tsk salt Gör så här 1. Koka potatisen oskalad. Det är viktigt för att potatisstärkelsen ska vara kvar. Skala den sedan medan den är varm. Lägg den gärna i en handduk så bränner du dig inte. 2. Häll ut mjölet på bordet. Pressa den nykokta potatisen direkt över mjölet. Gör en liten fördjupning och tillsätt ägg och salt. 3. Arbeta ihop till en mjuk deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men ta bara så mycket att det inte klibbar. Mjölmängden kan bero på vilken potatissort du använder. 4. Dela degen i bitar och rulla ut i stänger ungefär lika tjocka som varmkorv. 5. Skär dem snabbt i 2 cm stora bitar. Våffla ev bitarna genom att rulla dem mot en gaffel. Lägg dem efter hand på lätt mjölad handduk. Se till att de inte ligger på varandra och klistrar ihop. 6. Koka dem i lättsaltat vatten. Det tar bara någon minut, de flyter upp till ytan när de är klara.