Idag blev det lyxfrukost när tv-kocken och kokboksförfattaren Jessica Frej bjöd på bakverk ur sin nya bok Baka utan gluten. I den har hon och Maria Blohm samlat sina bästa recept utan gluten. En receptbok för alla med recept på saftiga matbröd, smaskiga kakor, pizza, pasta och våfflor. Ja, allt som vanligtvis innehåller gluten. Jessica berättar om deras envetna testande för att komma fram till de optimala recepten som man ska vilja äta även om man inte är glutenintolerant. –Det var en stor sorg när jag som tolvåring fick beskedet att jag var glutenintolerant, säger hon med tårar i ögon. Jag tänkte på allt jag inte skulle kunna få äta mer, alla goda kakor och bröd. Hon beskriver också sin utanförkänsla när det på barnkalaset serverades princesstårta och hon fick nöja sig med en Piggelin isglass.Men lyckligtvis kom hon i kontakt med Maria Blohm som var tekniskt kunnig i bakningens kemi. Bröden och kakorna är bakade med naturligt glutenfria ingredienser och inte vetestärkelse som många av det färdiga bröden i butiken är bakade av. Tillsammans skapade de glutenfria recept och böcker som blev riktiga succéer. Nu kommer alltså uppföljaren med de allra bästa recepten. Här hittar du glutenfria recept på älskade klassiker som princesstårta, kärleksmums, Gotlandslimpa, munkar, cookies, ciabatta, tekakor och mycket mer. Jag lovar det är fantastiskt goda bröd och kakor. Boken ges ut av Tukan förlag. Några av alla härliga matbröd som finns i boken Baka gott utan gluten, Tukan förlag. Brownies, finska pinnar, banankaka och havrekakor är några av de söta bakverken som finns i boken. Sotaren längst bak, Gotlandslimpa och ciabatta några av Jessicas favoriter från boken.SotarenSotaren är en favorit som Jessica och Maria skapade redan 2012 och det är fortfarande ett av deras favoritbröd att bjuda på och som alltid uppskattas. Det är ett bikarbonatbröd men smakar väldigt likt kavring. Saftigt, mjukt och kryddigt och mycket lättbakat.1 bröd600 g filmjölk200 g mörk sirap1 tsk bikarbonat30 g nyponskalsmjöl300 g bovetemjöl2 tsk salt2 msk brödkryddor20 g psylliumhusksmör att smörja 1 1/2 liters formGör så här1. Sätt ugnen på 175 grader.2. Smörj en brödform med smör eller använd en silikonform.3. Väg upp alla ingredienser utom psylliumhusk i en bunke, nolla vågen mellan ingredienserna och häll rakt ur förpackningen. Blanda väl med handvisp, elvisp eller i köksmaskin.4. Tillsätt psyllimhusk under omrörning så att inga klumpar bildas. Vispa ytterligare 1 minut.5. Häll smeten i formen.6. Grädda i 45 minuter i 175 grader varmluft på ett galler i nedre delen av ugnen. 7. Låt brödet svalna helt innan du skär i det. Jessica visar hur enkelt det är att baka glutenfritt matbröd, men säger att man inte ska förvänta sig att det är som en vanlig deg utan liknar mer en tjock pannkakssmet.Här hittar du en av mina favoritäppelkakor som även är glutenfri.