[caption id="attachment_9607" align="alignnone" width="912"] Välkommen på glögg hemma hos mig. Foto: Christina Uhlin[/caption] Välkommen på glöggfest! Bjud in till glögg, enkelt och trevligt. Här hemma i mitt kök med salta små tilltugg som matchar sötman i glöggen, men de passar också bra till ett glas vitt vin. Jag vill att det ska vara enkelt att bjuda in till glöggfest. Här får ni tips på olika tilltugg som är enkla att göra. Jag använder dels färdiga små rågcrisp och små krustader som gör att det går snabbt och enkelt att tillverka tilltugget. Sedan gör jag också en piadina som jag toppar med godsaker. Piadina är tunna italienska bröd som du kan köpa färdiga eller göra själv. Länk till recept på hur du gör egna piadina hittar du längst ner. Du kan även ta medelstora vetetortillas istället för piadina. Det fungerar också bra. Du kan förbereda toppingen till bröden fram till gräddning men det är godast om du gräddar i anslutning tills ni ska äta. Länk till recept på min egen romglögg med apelsin hittar du också längst ner i inlägget. [caption id="attachment_9618" align="alignnone" width="1024"] Lättfixade tilltugg som passar till glögg. Foto: Christina Uhlin[/caption] [caption id="attachment_9602" align="alignnone" width="1024"] Här möter norrländska hjortron smaker från Italien. Foto: Christina Uhlin[/caption] Piadina med salami, getost och hjortron Det låter kanske lite underligt med hjortronsylt till getost och salami, men det är jättegott. Piadina är italiensk mjukt tunt bröd som jag här använder som en pizzabotten. 16 bitar 2 piadina, Zeta 50 g naturell färskost 50 g salami, gärna Felino 150–200 g chèvre 1 dl valnötter, 40 g 2 svartkålsblad 2 tsk olivolja ca 4 msk hjortronsylt Gör så här 1. Sätt ugnen på 250°. 2. Bred tunt med färskost på bröden. 3. Lägg på salamiskivor och smula över getosten. 4. Bryt sönder nötterna och strö över dem. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter tills osten smält. 5. Strimla kålen och vänd runt den med olivoljan. Ta ut bröden och fördela kålen över och ställ in mitt i ugnen ytterligare 2–3 minuter. Ta ut och klicka på lite hjortronsylt. [caption id="attachment_9603" align="alignnone" width="1024"] Ädelostfyllning i rågcrisp toppade med granatäppelkärnor. Foto: Christina Uhlin[/caption] Ostkräm i rågcrisp Blåmögelost och glögg är en utmärkt kombo till glögg. Rågcrispsen kommer från Linksuo och de är också goda att fylla med laxröran. 15 stycken 125 g blåmögelost 2–3 msk crème fraiche 15 finska rågcrisps, Linkosuo 1 dl granatäppelkärnor Gör så här 1. Mosa osten med 2 msk crème fraiche, blir den för fast tillsätt mer crème fraiche. Hit kan förberedas. 2. Spritsa eller klicka fyllningen i rågcrispsen. Garnera med granat- äppelkärnor. [caption id="attachment_9604" align="alignnone" width="1024"] Krustader med fyllning av rökt lax med äpple. Foto: Christina Uhlin[/caption] Krustader med lax- och äppelkräm De små söta blomformde krustaderna är av märket Zeta. De håller sig krispiga länge även med fyllning. Det finns även andra märken med krustader och laxfyllningen är också supergod i rågcrispen också. 12 stycken 1 paket krustader fiori, Zeta 1 bit varmrökt lax, 125 g 2 tsk söt och stark senap 1 msk majonnäs 3 msk crème fraiche ½ äpple ½ dl fint skuren gräslök + lite till garnering Gör så här 1. Ta bort skinnet från laxen. Lägg den i en skål. 2. Blanda senap, majonnäs och crème fraiche i en skål. Blanda ner laxen och finfördela den samtidigt med en gaffel. Hit kan förberedas. 3. Tärna äpplet fint och skär gräslöken fint. Blanda ner äpplet och gräslöken i laxröran. Fördela röran i krustaderna. Garnera med resten av gräslöken. [caption id="attachment_9605" align="alignnone" width="1024"] Dadlar med bacon och sötmandlar. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Dadlar med bacon Sältan i bacon och sötma i dadlar är klassisk god kombination som passar utmärkt till glögg. Där kärnan har suttit trycker jag i en sötmandel. ca 20 stycken 200 g färska dadlar ca 20 sötmandlar 1 paket skivad bacon, 140 g Gör så här 1. Sätt ugnen på 225°. 2. Skär ett snitt och kärna ur dadlarna. Peta in en sötmandel där kärnan har suttit. 3. Dela baconskivorna tvärs över i 3 bitar. Rulla skivorna runt dadlarna. 4. Lägg dem på plåt med bakplåts- papper och stek dem mitt i ugnen 12–15 minuter. Garnera eventuellt med timjan. [caption id="attachment_9606" align="alignnone" width="912"] Bjud in till mysig glöggfest med enkla salta tilltugg. Foto: Christina Uhlin[/caption] Här hittar du recept på hur du bakar egna piadina. Här hittar du recept på min egen hemgjorda romglögg. Här kan du se när jag gör ett annat gott tilltugg till glögg, saffranscheesecake.