[caption id="attachment_6641" align="alignnone" width="1024"] Gin och tonic-lax. Recept: Gitte Heidi Rasmussen, foto: Stine Christiansen[/caption] I morgon den 9 april är det gin och tonic dagen och kanske kan du passa på att uppdatera din påsklax till att få en pigg gin och tonic-smak. Till laxen serveras en god limesås och inlagd gurka. Får du inte tag på de små snacksgurkorna kan du ta vanlig gurka, men halvera den på längden och gröp ur kärnhuset med en liten sked. Använder du odlad lax som är det vanligaste behöver du inte frysa den. Gin och tonic-lax med lime- sås och inlagd gurka Dags att uppdatera laxen med pigg gin och tonic-smak! 6–8 personer Tid: 30 minuter + tid i kyl 600 g laxfilé i hel bit 6 enbär ¾ dl salt ½ dl strösocker ½ dl gin 1½ dl tonic Limesås 1 dl crème fraiche 1 dl gräddfil saft och rivet skal av 1 lime strösocker salt och nymald svartpeppar Inlagd gurka 4 snacksgurkor eller en vanlig slanggurka ½ dl ättiksprit, 12 % ½ dl strösocker ½ dl tonic Tillbehör 4 tunna skivor rågbröd färska örter Gör så här 1. Lägg laxen i en liten form, inte mycket större än biten själv. Mortla enbär, blanda med salt och socker och klappa in över laxen. Häll över gin och tonic och täck formen med plastfolie. Ställ i kylen i 12 timmar, vänd laxen och ställ i kylen ytterligare 12 timmar. 2. Limesås: Blanda crème fraiche, gräddfil, limeskal och limesaft, smaka av med socker, salt och peppar. 3. Inlagd gurka: Hyvla gurkan i tunna skivor på längden. Vispa ihop ättiksprit, socker och tonic och häll lagen över gurkorna. Låt dra 10 minuter. 4. Ta upp laxfilén ur lagen, klappa torr med hushållspapper. 5. Skär i tunna skivor och lägg upp på tallrik med inlagd gurka, limesås, rostat rågbröd och örter. Frysa eller inte? Enligt livsmedelsverkets rekommendationer ska du frysa vildfångad fisk som ska ätas rå, gravas, lättmarineras eller kallrökas i minus 18° i tre dygn. Större hela fiskar kan behöva frysas ytterligare ett par dygn. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i fisken. Odlad lax behöver däremot inte frysas.