André Chiang, Johanna Mattsson Nordaqs VD och Mathias Dahlgren på Grand HotelVissa dagar är bättre än andra, häromdagen var en sådan dag. Den kommer jag länge att bära med mig, en gastronomisk höjdarlunch på Grand Hotels Private Dining by Mathias Dahlgren. Det var så fantastiskt gott, årets klart godaste lunch. Mathias Dahlgren och André Chiang hade komponerat den läckra menyn. Mathias Dahlgren är ju välkänd för de allra flesta och nu är han också aktuell med den nyöppnade restaurangen Seafood Gastro i Grand hotel. En del av rätterna vi åt serveras även på Seafood Gastro. André Chang är en född i Taiwan men har bott i Frankrike i många år, men har nu flyttat tillbaka till Taiwan. Han har bland annat haft 14e plats med sin restaurang Andre i Singapore på listan med världens 50 bästa restauranger. Båda två är också ambassadörer för Nordaq som utvecklat ett patenterat system för att rena vatten och spara avtryck på miljön. I stället för att transportera vattenflaskor renas vattnet på plats och glasflaskorna används gång på gång. I dag är det 85 stjärnkockar med tillsammans 189 Michelinstjärnor som använder sig Nordaqs lösningar, just för att vattnet blir så rent utan några bismaker och dessutom så mycket mer klimatsmart än att transportera vatten och flaskor runt om i världen. Nordaq har över 3 000 kunder i 56 länder som använder deras reningssystem och flaskor. Att få äta en sådan här måltid där alla smaker och konsistenser är så väl avvägda och dessutom bjudas på överraskningar är svårt att beskriva i ord. Självklart var vinvalet väl matchat till rätterna. Men här ska ni få se vad som bjöds.AppetizersSashimi of halibut, shrimp & lumpfish roeSteamed aromatic musselsCrispy Wagyu beef tendon Sashimi med en räka och stenbitsrom. Ångade blåmusslor med en aromatisk juice med asiatisk smaker. Krispig sena av Wagubiff toppad med krispiga korn och med egen srirachasås som dipsås. Till det en grönsaksöl med skum. . Sourdogh bread with truffle seaweedSwedish farm butterFleur de sel de Guérande Surdegsbröd med pulver av tryffeltång från Lofoten. Smakar verkligen tryffel. Till det gott svenskt smör. Tång från Lofoten som smakar tryffel. Den torkade tången mals till fin mjöl som ger smak till brödet. Servings"Memory 1997"Osetra caviar & potatoesFried turbot with pointed cabbage 6 truffle Ett minne från 1997, Detta var Andre Chiangs första egna rätt som han än idag serverar ibland vid speciella tillfällen. I botten en mycket len god kycklinglevermousse som är täckt med den smakrikaste buljong man kan tänka sig gjord på 7 olika svampar bland annat kantareller, karljohan, trumpetsvamp och shiitake. . Krossad amadinepotatis med en ljuvlig smörsås och toppad med Osetra caviar med snösalt från Japan samt friterade potatisskal ger lite krisp och fint skuren gräslök på toppen. Stekt piggvar med spetskål och en ljuvlig sås kokt på benen och gott vitt vin och sedan toppad med drivor av tyffel.Dessert "The one and only citrus" Desserten var något utöver det vanliga. En symfoni av många olika fräscha citrusfrukter och sorbet med bergamott. På toppen en peppar som doftar citrus och jelly av en taiwanesisk citrusfrukt som själv bildar gelé. Mycket gott och spännande.Kaffegodis Till sist små små läckerheter till kaffet.