[caption id="attachment_7519" align="alignnone" width="1024"] Fryst lingontårta med minimaränger. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Jultårta eller dessert i adventstid Ni som följer mig vet att jag älskar lingon. Den sötsyrliga lite sträva smaken är underbar till både salta rätter och i bakverk och desserter. Lika vacker som god blir den frysta lingontårtan med pyttesmå italienska maränger. Perfekt dessert som du kan ha klar i frysen långt i förväg. Jag gör den i en liten rund form, 18–20 cm i diameter. Lingontårta med marängdroppar Tårtan går utmärkt att göra med frysta bär. 8 bitar 8 digestivekex 50 g smör 1 tsk kanel Lingonparfait 200 g lingon 1 dl + 3 msk strösocker 3 äggulor 3 dl vispgrädde 2 dl marängdroppar Garnering marängdroppar lingon Gör så här 1. Botten: Finfördela kexen till smulor i mortel. Smält smöret, blanda ner smulorna och kanel. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, cirka 20 cm i diameter, och tryck ut smulorna. Ställ i kyl. 2. Lingonparfait: Mosa lingonen med 1 dl socker, gärna med potatisstöt eller gaffel. Rör tills sockret smält. 3. Vispa äggulorna med 3 msk socker till ljust skum. Tillsätt de rårörda lingonen. Vispa grädden och vänd ner den. Vänd till sist ner marängerna och häll smeten i formen. Frys minst 4 timmar. 4. Lossa kanten och garnera med minimaränger och lingon. Låt den temperas en stund före serveringen.