[caption id="attachment_8838" align="alignnone" width="1024"] Saftiga limpor med torkade aprikoser russin och hasselnötter.[/caption] Här i Norrbotten har det regnat en hel del de senaste dagarna, så jag har passat på att baka. Här blev det goda saftiga limpor med torkade aprikoser, russin och hasselnötter. Det blev så goda att njuta bara med smör eller ost. Blöttlägg frukten När man bakar med torkad frukt är det viktigt att blötlägga frukten först, så att den hinner suga åt sig vätska. I annat fall suger den vätska från brödet, som fort blir torrt. Jag gör så att jag häller kokande vatten över frukten och så får den stå minst 2 timmar, då hinner den suga upp fukt. Men det gör inget om den får stå längre till exempel över natten. Jag hade rågmjöl och vetemjöl hemma så det blev mjölblandningen den här gången, Brödet blir luftigt och fint. Jag gräddade i två 1 1/2- liters formar. Men det funkar även om du har 2-liters formar, för de höll nästan på att jäsa över alla bredder när jag gräddade. Smörj eller använd bakplåtspapper Smörj formarna väl eller så klär du formarna med bakplåtspapper. Det fungerar vilket som. Går att frysa Bröden går bra att frysa och är också goda att rosta lätt. [caption id="attachment_8841" align="alignnone" width="1024"] Saftigt och gott blir brödet med mycket frukt och nötter.[/caption] Frukt- och nötbröd 2 limpor 200 g torkade aprikoser 200 g russin, gärna sultanrussin (3 dl) 3 dl kokande vatten, 300 g 100 g hasselnötter 5 dl ljummet vatten, 500 g (37°) 50 g smör, rumsvamt 1/2 paket jäst, 25 g 2 tsk salt 3 dl fint rågmjöl, 150 g ca 14 dl vetemjöl special, 840 g Gör så här 1. Skär aprikoserna i mindre bitar. Lägg dem i en stor degbunke tillsammans med russinen. Häll över 3 dl kokande vatten. Rör om och låt stå minst 2 timmar. 2. Rosta hasselnötterna i en medelvarm torr panna tills skalet börjar lossna. Häll nötterna i en handduk och gnid av det lösa skalet. Blanda sedan ner dem med den torkade frukten. 3. Ljumma 5 dl vatten till 37°. Häll över frukt- och nötblandningen. Blanda ner smöret i klickar och sedan jästen. Rör tills jästen löst sig. Blanda ner salt, rågmjöl och vetemjölet. Arbeta degen väl och tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa ca 45 minuter. 4. Smörj väl eller klä två 1 1/2–2-liters formar med bakplåtspapper. 5. Halvera degen och forma två limpor. Lägg dem i formarna och låt jäsa ca 30 minuter. 6. Sätt ugnen på 225°. 7. Sätt in bröden på nedersta falsen och sänk samtidigt temperaturen till 200°. Grädda 40–45 minuter tills bröden fått fin färg och låter lite ihåliga när du knackar på dem. Låt svalna en stund och stjälp sedan upp dem på galler och låt svalna under duk. [caption id="attachment_8839" align="alignnone" width="1024"] Vänta en liten stund efter gräddningen innan du stjälper upp limporna ur formarna.[/caption] Bröden går utmärkt att frysa. Här hittar du recept på baguetter med frukt och nötter.