[caption id="attachment_7873" align="alignnone" width="800"] Friterad banan med ingefärssås och vaniljglass. Foto: Linus Hallgren[/caption] Klassisk bananadessert Jag missade bananens dag i fredags. men i dag bjuder jag på friterad banan, en 70-talsklassiker som är jättegott tillsammans med vaniljglass eller grädde. Det är inte alls svårt att göra och blir så gott om du gillar banan. Jag gör en enkel sås med färsk ingefära och ljus ekologisk sirap. som passar så bra till bananen som jag serverar med vaniljglass. Det går bra med vanlig ljus sirap till såsen, men jag tycker att den ekologiska är mycket godare. Frityrsmeten blir oerhört frasig tack vare att jag har bakpulver i smeten. Bäst om du har en termometer så du kan ha koll på frityroljan. Våga testa om du gillar varm banan. Jag tycker det är jättegott! Friterad banan med ingefärssås 4 portioner Tid: 10 minuter neutral olja till fritering 4 ekologiska bananer Frityrsmet 2 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1½ dl vatten Ingefärssås ½–1 tsk finriven färsk ingefära ½ dl ljus ekologisk sirap vaniljglass eller lättvispad grädde Gör så här 1. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt vattnet och vispa samman till en jämn smet. 2. Riv ingefäran mycket fint och smaksätt sirapen med den. 3. Hetta upp oljan till 175°. 4. Skala bananerna och halvera dem. Doppa dem i frityrsmeten. Fritera dem i omgångar några minuter tills de har fin färg. Servera genast med vaniljglass eller grädde och ringla ingefärssås över vid serveringen.