[caption id="attachment_6075" align="alignnone" width="1024"] Fransk julkotte, fylld med läcker chokladtryffel. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Fransk konfekttårta till julens gottebord I franska konditorier kan du runt jul hitta trädstubbar och kottar av olika slag. Det här är min egen franska konfektkotte med mandel, choklad och apelsin. Kotten räcker till många för den avnjuts likt konfekt i små bitar och håller sig hela julhelgen. Den är fylld med mörk apelsintryffel och mandelmassefyllning med apelsin. Satsen brukar räcka till en stor kotte och två små kottar. Men du kan också göra enbart små kottar det blir väldigt gulligt. Då kan det gå lite mer choklad till garneringen. Fatet som kotten ligger på är gjort av Monica Johansson på G-studion i Gustavsberg. Fransk julkotte 1 stor och 2 små kottar Mazarinbotten 300 g mandlemassa 50 g smör 4 ägg Apelsinmassa 1 påse apelsinskal, 50 g 2 msk Cointreau eller annan citruslikör 400 g mandelmassa Chokladtryffel 100 g mörk choklad ½ dl vispgrädde 25 g smör finrivet skal av 1 ekologisk apelsin 2 msk Cointreau eller annan citruslikör Garnering 200 g sötmandel 150–200 g mörk choklad 1 tsk neutral olja Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Lägg apelsinskalen i 2 msk citruslikör. 3. Botten: Blanda mandelmassa med smör i matberedare eller riven mandelmassa med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under gång eller vispning. 4. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Du kan även göra en låda av bakplåtspapper i en långpanna. Grädda på nedersta falsen ca 20 minuter. 5. Skålla och skala mandlarna till garneringen. Rosta dem mitt i ugnen ca 15 minuter tills de fått fin färg. 6. Tryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta kastrullen från värmen och häll i chokladen. Rör tills den smält. Tillsätt smöret och låt det också smälta. Blanda väl. Tillsätt apelsinskal och likör. Ställ kallt. 7. Klipp till ett bakplåtspapper som mall i form av en kotte, 18-20 cm lång och 13–14 cm på bredaste stället. Lägg mallen på kakan och skär ut två bottnar. Det går att skarva och blir det kaka över blir det småkottar. Spara mallen. 8. Apelsinmassa: Grovriv mandelmassa och blanda med apelsinskal och likör. 9. Bred ut 1/3 av tryffeln på den ena av bottnarna. Bred ut1/3 av apelsinmassan på mallen. Lägg den ovanpå tryffeln och dra bort papperet. 10. Bred ut ytterligare ett lager tryffel. Lägg den andra bottnen ovanpå och den sista tredjedelen av tryffeln. Forma resten av apelsinmassan likt en kulle på pappersmallen. Dra bort papperet och lägg apelsinmassan ovanpå tryffellagret. 11. Garnering: Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn tillsätt oljan. Bred blandningen över kotten och stick ner mandlarna som kottefjäll. Förvaras svalt.